ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πλήθος κόσμου σε εκκλησίες, ποτάμια και θάλασσες σε όλη την Πελοπόννησο για την εορτή των Θεοφανείων. Κλήρος, λαός και Αρχές γιόρτασαν την ημέρα και δεκάδες κολυμβητές σε κάθε περιοχή βούτηξαν για τον Τίμιο Σταυρό.

ΠΥΡΓΟΣ. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Κατακόλου η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου Β΄, παρουσία Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, Φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.

Πολλοί ήταν και φέτος οι τολμηροί που τήρησαν πιστά το έθιμο πέφτοντας στα παγωμένα νερά προκειμένου να έχουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού για μια καλή χρονιά.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Κατάκολο και μετά το πέρας της τελετής Αγιασμού των Υδάτων, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΛΤΠ, της κοινότητας Κατακόλου και συλλόγων στο κοινοτικό κατάστημα.

ΠΑΤΡΑ. Η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, συμμετείχε σήμερα, στις εκδηλώσεις, για τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων.

Ο Δήμαρχος, με τους Αντιδημάρχους Διοίκησης - Οικονομικών, Διονύση Πλέσσα και Υγείας – Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, παραβρέθηκαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας και στη συνέχεια στον Αγιασμό των Υδάτων, από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

Στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος στην Άνω Πόλη της Πάτρας και ακολούθως στον Αγιασμό των Υδάτων στην Δεξαμενή του Κάστρου -από την οποία υδρεύεται το κέντρο της πόλης- παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας και ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Διονύσης Κλάδης.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 το πρωί, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων, Αναστασία Τογιοπούλου, πραβρέθηκε στον Αγιασμό των Υδάτων στην Κρυσταλλόβρυση Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδας.

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρίου, Βαγγέλης Κατσακούλης και ο άμισθος σύμβουλος Δημάρχου Σωτήρης Κόρρας, παραβρέθηκαν στον Αγιασμό των Υδάτων, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αραχωβιτίκων και η δημοτική σύμβουλος, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, στις 10 το πρωί, στον Αγιασμό των Υδάτων στην Παραλία Πατρών.

ΑΡΓΟΣ. Με μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην κωμόπολη της Νέας Κίου Αργολίδας, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023. Την τελετή του Αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος και οι εφημέριοι της περιοχής π. Δημοσθένης και π. Ηλίας Γάτσιος , παρουσία του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου και των τοπικών αρχών. Ιδιαίτερο στοιχείο της κατάδυσης, είναι ότι ο Σταυρός που πέφτει στη θάλασσα φέρει βαρίδια, με αποτέλεσμα η ανάδυσή του να γίνεται με ιδιαίτερη προσπάθεια από το βυθό. Όποιος κολυμβητής ανασύρει το Σταυρό από τη θάλασσα τον κρατά στο σπίτι του ολόκληρο το χρόνο προς ευλογία και τον παραδίδει την παραμονή των Φώτων του επομένου έτους.

ΝΑΥΠΛΙΟ. Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας, τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα η εορτή των Θεοφανείων στο λιμάνι της πόλης παρουσία του δημάρχου της πόλης Δημητρίου Κωστούρου ,Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023. Προηγήθηκε θεία λειτουργία και ο μεγάλος αγιασμός στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Άγιου Αναστασίου στο Ναύπλιο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου παρόντων των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου. Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή από τον Μητροπολιτικό Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου παινιζούσης της δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ναυπλίου και κατόπιν η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της πόλης . Την τελετή της κατάδυσης του Σταυρού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Αρκετοί ήταν αυτοί που έπεσαν για να πιάσουν τον Σταυρό.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Στο λιμάνι της Κορίνθου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κορινθίας, κ. Διουνυσίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα.

Παρόντες η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Το Σταυρό έπιασε ο 20χρονος Γιώργος Ορφανός, φοιτητής!

ΛΟΥΤΡΑΚΙ. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τα Θεοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα. Τα Άγια Θεοφάνεια, είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης ενώ αποτελεί παράλληλα την τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου. Ο αγιασμός των υδάτων έγινε με τιμές σε ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και σε λίμνες και ποτάμια. Με κάθε επισημότητα τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Kορινθιακού Κόλπου στο Λουτράκι.

Στο λιμάνι πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, , παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα. Το παρών έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Το Σταυρό έπιασε ο 15χρονος Γιώργος Δεσφινιώτης! Δέκα άτομα έπεσαν φέτος για το Σταυρό, όμως ο μικρότερος, ο 15χρονος Γιώργος, μαθητής του Γυμνασίου, κατάφερε να βουτήξει πρώτος και να τον πιάσει.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ανήμερα τα Θεοφάνεια στην Καλαμάτα έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της Πόλης να παρακολουθήσουν τον Αγιασμό των υδάτων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι.

Μεγάλη συμμετοχή υπήρξε και από πλευράς κολυμβητών, καθώς περίπου 40 βούτηξαν στα νερά του λιμανιού της Καλαμάτας, προκειμένου να πιάσουν τον Σταυρό.

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος χοροστάτησε στα Θεοφάνεια 2023 στην Τρίπολη, στον ιερό Ναό προφήτη Ηλία. Παρουσία των Αρχών και πλήθος κόσμου καθαγίασε και τα ύδατα στο συντριβάνι του Πάρκου των Φιλοδένδρων ευχόμενος υγεία κι ευλογία σε όλους. Φώτιση και υγεία σε όλους ευχήθηκε σε αρχές και λαό ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης. Ευχήθηκε η περιοχή να προοδεύσει και τα προβλήματα των προηγούμενων ετών να μείνουν πίσω και να επιστρέψουν οι νέοι του Δήμου Τρίπολης.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Με πολύ καλό καιρό γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στη Μονεμβάσια. Κλήρος και Λαός στη νέα Μονεμβάσια, μετά την Θεία Λειτουργία κατευθύνθηκαν στο λιμανάκι της πόλης για τον καθαγιασμό των υδάτων. Δεκάδες κολυμβητές βούτηξαν για το έθιμο την ευλογία και τον φωτισμό.

ΓΥΘΕΙΟ. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στο Γύθειο, η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, που υπό τους ήχους της φιλαρμονικής Ανατολικής Μάνης, κατευθύνθηκε προς την αποβάθρα του λιμένα, όπου πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Στη θάλασσα βούτηξαν 14 κολυμβητές, γεμάτοι πίστη και ενθουσιασμό που έλαβαν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού από τα χέρια του Ποιμενάρχου . Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νέος αγρότης, που υπηρετεί αυτή την περίοδο τη στρατιωτική του θητεία, Παναγιώτης Μαστοράκος.

Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα του 2ου Τάγματος ΚΕΕΜ, σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αλιευτικά σκάφη και σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Λακωνίας.

ΝΕΑΠΟΛΗ - ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Με εξαιρετικό καιρό οι ιερείς έριξαν τον Τίμιο Σταυρό στα νερά του λιμένα Νεάπολης Λακωνίας και του Λιμενίου Αρεόπολης στην αποκορύφωση του εορτασμού των Αγίων Θεοφανείων από τις αντίστοιχες Μητροπόλεις στα δύο νοτιότερα ηπειρωτικά άκρα της χώρας. Λαός, Κλήρος κι εκπρόσωποι των Αρχών παρόντες και οι κολυμβητές έτοιμοι για την φωτισμένο μακροβούτι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις