ΠΑΤΡΑ. «…Το ένοιωσα σαν καθήκον… Με το που άκουσα φωνές έτρεξα να βοηθήσω έναν συνάνθρωπό μου που είχε ανάγκη. Τα λεπτά μου φάνηκαν αιώνες. Ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβη και θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή…».

Με αυτά τα λόγια, ο 33χρονος Πατρινός διανομέας Κωνσταντίνος Σπάθαρης περιγράφει στην εφημερίδα «Η Γνώμη» τις στιγμές που βίωσε προχθές το απόγευμα όταν τυχαία, κατά τη διάρκεια της εργασίας του ως οδηγός – ντελίβερι, άκουσε μια γυναίκα να καλεί σε βοήθεια.

«…Ήταν 6.05 το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που πήγαινα μια παραγγελία σε έναν πελάτη, στο ύψος της οδού Μητροπολίτου Δέρκων στην περιοχή της πλατείας Νόρμαν, άκουσα μια κυρία να ουρλιάζει και να καλεί σε βοήθεια. Είδα έναν άνθρωπο να κατευθύνεται προς την πυλωτή της πολυκατοικίας και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγα στο σημείο. Εκεί, τον αντίκρισα πεσμένο στο έδαφος με πολύ χαμηλό σφυγμό. Στο σημείο ήταν τέσσερις άνθρωποι, ρώτησα εάν ξέρει κανείς πρώτες βοήθειες, μου είπαν όχι.

Έτρεξα για να του κάνω μαλάξεις και Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόννηση (ΚΑΡΠΑ) για να τον βοηθήσω καθώς είχα γνώσεις εφόσον έχω τελειώσει την Σχολή Ναυαγοσωστικής του Ε.Ε.Σ. και για δύο χρόνια έχω εργαστεί σε αυτό το αντικείμενο» είπε, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν.

Ο ίδιος εμφανίστηκε σαν από μηχανής Θεός στο σημείο καθώς κατόρθωσε να βοηθήσει τον 60χρονο άνδρα που είχε υποστεί έμφραγμα.

«Να μπορείς να σώζεις ζωές»

«Έκανα τεράστιες προσπάθειες, στο σημείο είχε μαζευτεί κόσμος και ρώτησα εάν γνωρίζει κάποιος ΚΑΡΠΑ για να βοηθήσει μέχρις ότου να φθάσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Τα λεπτά μου φαινόνταν αιώνες και η αγωνία μου ήταν τεράστια. Ευτυχώς, ήταν και μια κοπέλα εκεί, μου είπε πως γνώριζε ΚΑΡΠΑ και ανέλαβε να συνεχίσει την προσπάθεια. Πήρα ξανά εγώ την σκυτάλη μέχρις ότου έφθασε η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ και με τα ειδικά μηχανήματα η γιατρός και οι διασώστες του ΕΚΑΒ ανέλαβαν το περιστατικό και από ότι με ενημέρωσαν ο κύριος είχε σφυγμό. Ένοιωσα ανακούφιση γιατί το να βοηθάς έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη και να σώζεις μια ζωή, είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείς να πράξεις…», προσθέτει.

«Να είχε γίνει μάθημα στα σχολεία»

«Αν και έχω γνώσεις, το σοκ ήταν μεγάλο. Ωστόσο, κράτησα την ψυχραιμία μου, πήρα το ρίσκο και προσπάθησα να εφαρμόσω τις γνώσεις μου για να σώσω τον άνθρωπο. Ήταν κάτι που θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Πιστεύω ότι το ίδιο θα έκανε ο καθένας, πόσο μάλλον όποιος γνώριζε ΚΑΡΠΑ. Θεωρώ πως όλοι πρέπει να μάθουν πρώτες βοήθειες γιατί μπορεί να χρειαστεί να τις προσφέρουν και να σώσουν μια ζωή. Ίσως έπρεπε να έχει γίνει μάθημα στα σχολεία για να γνωρίζουν όλοι πώς να αντιδράσουν σε κάθε έκτακτο συμβάν…» τονίζει.

Δεκάδες συγχαρητήρια

Ο Κωνσταντίνος Σπάθαρης είναι ένας νέος με ευαισθησίες και με ηθική, που εργάζεται σκληρά καθημερινά ως διανομέας καφέ στο κατάστημα Juice Bar στην οδό Αγίου Ανδρέου 75, ιδιοκτησίας Γεωργίου Νικολακόπουλου και παράλληλα είναι διανομέας στο e-food. «Μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους. Θα μπορούσε να ήταν ο πατέρας μου. Ένοιωσα πως ήταν το ελάχιστο χρέος μου να μπορέσω να σώσω έναν συνάνθρωπό μου που κινδυνεύει…» είπε με συγκίνηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τον πελάτη που καθυστέρησε να πάει την παραγγελία, περιγράφοντας τα όσα βίωσε και ο ίδιος τον συνεχάρη για την πράξη του.

Για την πράξη του δέχθηκε δεκάδες συγχαρητήρια από συναδέλφους, φίλους και γνωστούς και μάλιστα πολλά μέλη του Σωματείου του ζήτησαν να τους δείξει πως θα μπορούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ ενώ προσανατολίζονται στο να προτείνουν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας να διοργανώσει σεμινάριο για να μάθουν πώς να προσφέρουν πρώτες βοήθειες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις