ΛΑΚΩΝΙΑ. «Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν καλλιέργειες και προκάλεσαν τη διαίρεση της Λακωνίας στα δύο, μια που διεκόπη η κυκλοφορία στη συγκεκριμένη περιοχή». Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου, περιφερειακή σύμβουλος στην Παράταξη Νέα Πελοπόννησος, μεταφέρει καίριους προβληματισμούς της αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

«Είναι άξιο απορίας πώς ενώ διατέθηκαν από την Περιφέρεια περί το 1.200.000 ευρώ μόνο για ένα έργο, το οποίο περιελάμβανε καθαρισμούς και αντιπλημμυρικά μέτρα, εμείς δεν πήραμε ποτέ απάντηση για την κατανομή του, όταν ζητήσαμε πληροφορίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τα σημεία παρέμβασης. Φαίνεται πως οι παρεμβάσεις αυτές, που έγιναν με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, δεν ήταν τέτοιες ώστε να μπορέσουν να αναχαιτίσουν καιρικά φαινόμενα όπως το σημερινό και να αποτρέψουν πλημμύρες και καταστροφές.

Βέβαια, την εποχή της κλιματικής αλλαγής οι καθαρισμοί, το κόψιμο μερικών δέντρων και άλλες ανάλογες ενέργειες αποτελούν συνήθως ευκαιρία επικοινωνιακής προβολής του έργου της εκάστοτε περιφερειακής αρχής και είναι μάλλον μέτρα "ασπιρίνες" όταν ξεσπάσουν μέτριας ή μεγάλης επικινδυνότητας καιρικά φαινόμενα. Είθισται δε στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, που πολύ συχνά πλήττεται, να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα με καταστροφές στα κτήματα και μεγάλες υλικές ζημιές.

Ασφαλώς, πέρα από τις καταστροφές· πολύτιμοι υδάτινοι πόροι περνούν και χάνονται ανεκμετάλλευτοι, μολονότι θα μπορούσαν να δώσουν λύση στον τόπο μας, ο οποίος - κατά γενική ομολογία - μαστίζεται από τη λειψυδρία, την ανομβρία τους καλοκαιρινούς μήνες και την υφαλμύρωση.

Παρά ταύτα, η σημερινή Περιφερειακή αρχή δεν έχει δώσει καθόλου βάρος στην ολιστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της για κάθε περιοχή της Πελοποννήσου. Αντίθετα, επιμένει να λειτουργεί επιφανειακά θριαμβολογώντας για τις ήσσονος σημασίας πρωτοβουλίες της και στην πολιτική προστασία, με αποτέλεσμα, όταν γίνεται το κακό, όπως τώρα που υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στη Λακωνία, να τα φορτώνει όλα στην κλιματική αλλαγή και να σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου καλεί την Περιφερειακή Αρχή:

«Πρωτίστως να σοβαρευτεί - έστω και αργά - και να προσφέρει ολοκληρωμένες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κινδύνους σε κάθε περιοχή της Πελοποννήσου. Μόνο τότε θα εξετάσουμε όλοι μαζί πού τελειώνουν οι δυνατότητες της Περιφέρειας και πού χρειάζεται να διεκδικήσουμε πόρους για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων από το Κεντρικό Κράτος.

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να μας εξηγήσει, επιπλέον, γιατί στις 9/1/2023, δηλαδή μετά 3 και πλέον έτη διοίκησης της Περιφέρειας, ανακάλεσε στην Οικονομική Επιτροπή τη: "Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας κάτω ρου του Ευρώτα ποταμού και ολοκλήρωση μελετών του έργου κατασκευής της ΕΟ Τρίπολης-Σπάρτης -Μονεμβάσιας στο τμήμα παράκαμψης οικισμού Σκάλας", ενώ αυτή ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και είχε προϋπολογισμό 2.130.000 ευρώ (μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ).

ΥΓ: Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και όταν η Κυβέρνηση μεριμνά για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως στην Καλαμάτα στην περίπτωση του Νέδοντα με έργο προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με σθένος διεκδικούσε και διεκδικεί και ο νυν Δήμαρχος Καλαμάτας, ο κύριος Περιφερειάρχης ψήφισε αρνητικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μάλλον τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες του!

Μάλλον αυτές εξαντλούνται στη δημιουργία infokiosk και εκδηλώσεων-συγκεντρώσεων για παρουσίαση των ευρημάτων τους που καλύπτουν τη βασική του ψυχολογική ανάγκη αυτή του αυτοθαυμασμού».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις