ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πρεμιέρα αγροτικών κινητοποιήσεων σήμερα στην Αχαΐα, με εκκίνηση από το Αίγιο, όπου ο τοπικός αγροτικός σύλλογος διοργανώνει στις 11 το πρωί συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών.

Βασικοί άξονες των κινητοποιήσεων που ξεκινούν πανελλαδικά, είναι η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει γίνει δυσβάστακτο πλέον για τους αγρότες.

Ειδικότερο θέμα για την Αιγιάλεια είναι οι πολύ χαμηλές τιμές της σταφίδας, που διατίθενται από τους παραγωγούς κάτω του κόστους, με απαίτηση των εμπόρων, μεταποιητών και εξαγωγέων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου αναφέρει συγκεκριμένα, ότι ενώ η τιμή στη σταφίδα είχε ξεπεράσει τα 2 ευρώ το 2018, σήμερα για τη σοδειά του 2022, κάποιοι παραγωγοί έχουν πληρωθεί με 0,70 λεπτά, άλλοι λίγο παραπάνω και πολλοί είναι ακόμα απλήρωτοι.

Από τις 10 Οκτωβρίου και μετά δεν υπάρχει καν τιμή, οι σταφίδες παίρνονται από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ και πηγαίνουν για αποθήκευση. Αν λάβει κανείς υπόψη και τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και διαβίωσης τα τελευταία χρόνια, ο σταφιδοπαραγωγός βρίσκεται πλέον σε απόγνωση. Το ίδιο και οι λεμονοπαραγωγοί με την τιμή να βρίσκεται στα 0,25 ευρώ. Αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι με την τιμή του γάλακτος να είναι κάτω από ένα ευρώ, τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας.

Ακόμα, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, είναι προβλήματα που έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς.

Τα προβλήματα αυτά ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», αλλά αποτελούν μόνιμο βραχνά, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας.

Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από την 1η Γενάρη -χωρίς ουσιαστική ενημέρωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους- κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις.

Με ανταλλαγή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα και περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν απέναντι στον άλλο, ώστε να μη στραφούν όλοι μαζί απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στη σταφίδα, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο υπουργός στη συνάντηση που έγινε τον Νοέμβριο και σε όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Βγάζουν τα τρακτέρ στον δρόμο στην Ηλεία

Στην εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας, στη διασταύρωση του Πελοπίου βγάζουν σήμερα στις 11 το πρωί τα τρακτέρ τους οι αγρότες. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας γίνεται στα πλαίσια των αποφάσεων της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων. Κυρίαρχο αίτημα αποτελεί η μείωση του καλλιεργητικού κόστους το οποίο είναι απαγορευτικό. Ο αγροτικός κόσμος ζητά παράλληλα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στη σταφίδα, στο πορτοκάλι, τα κηπευτικά κ.ά. «Τα προϊόντα έχουν πωληθεί κάτω του κόστους παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα», τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις