ΣΠΑΡΤΗ. Γεννήθηκε το 1928 και πέθανε το 1996. Ο Γεώργιος Περδικλώνης ήταν έμπορος, δημοσιογράφος και πολιτικός. Πολιτεύθηκε στον δήμο Σπαρτιατών και αν και εξαιρετικά δημοφιλής δεν κατάφερε να σφραγίσει την πορεία του είτε εξ αιτίας της Χούντας είτε επειδή τελικά δεν στηρίχθηκε στην κάλπη ως υποψήφιος δήμαρχος. Έγινε όμως ο πρώτος αντιδήμαρχος στην ιστορία της Σπάρτης.

Ο Γεώργιος Θ. Περδικλώνης (1928-1996) ήταν έμπορος, πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης, και δημοσιογράφος του επαρχιακού Τύπου.

Γεννήθηκε στη Σπάρτη στα τέλη Νοεμβρίου 1928. Ασχολήθηκε με το επιχειρείν, τη δημοσιογραφία και τα κοινά. Υπήρξε άνθρωπος πολυπράγμων, δυναμικός και δημιουργικός, αποτελώντας ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της σπαρτιατικής κοινωνίας για σχεδόν τρεις δεκαετίες από το 1950 έως περίπου το 1980.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινά, δραστηριοποιούμενος σε αθλητικούς, και πολιτιστικούς συλλόγους (Σπαρτιατικός Γ.Σ., Α.Σ.Σ. «Ο Λεωνίδας», Υπαίθριος Ζωή, ΕΟΣ Σπάρτης, Πνευματική Εστία Σπάρτης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά). Κατά την δεκαετία του 1950 υπήρξε σημαντικός αθλητικός παράγοντας της τοπικής κοινωνίας. Ήταν ενεργό μέλος του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου και ιθύνων νους της αναβίωσης των πρώτων μεταπολεμικών αγώνων στίβου που διεξήχθησαν στη Σπάρτη τον Μάιο του 1950.

Από τη δεκαετία του 1960 ανέπτυξε σημαντική εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας τυριού, δημιουργώντας και λειτουργώντας τυροκομική μονάδα στον Καραβά Σπάρτης. Ασχολήθηκε ενεργά στα διοικητικά του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (1963-1977), διατελώντας επί πολλά συναπτά έτη Ταμίας του Δ.Σ. και για μία διετία Αντιπρόεδρος.

Από τα μέσα τις δεκαετίας του ’50 και εξής ανέπτυξε τακτική ενασχόληση με τον επαρχιακό Τύπο, δημοσιεύοντας άρθρα στις τοπικές εφημερίδες και κυρίως στον «Λακωνικό Κήρυκα» και τον «Ταχυδρόμο της Λακωνίας». Από το 1964 ίδρυσε την δίμηνη εφημερίδα «Η Τόλμη», την οποία εξέδιδε έως το 1967.

Πολιτεύτηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σπαρτιατών το 1954 με το συνδυασμό του γιατρού Παναγιώτη Βελίκα και παρά την πρώτη θέση που έλαβε στο ψηφοδέλτιο δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς ο συνδυασμός έμεινε εκτός της κατανομής εδρών. Στις επόμενες εκλογές, εκείνες του 1959, κατήλθε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του εν ενεργεία Δήμαρχου Βενιζέλου Ζερβέα, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Το 1964 έθεσε υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό του φαρμακοποιού Γεωργίου Σαϊνόπουλου και ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στον συνδυασμό. Ύστερα από την εκλογή του Σαϊνόπουλου στη θέση του δημάρχου ο Περδικλώνης ορίσθηκε αυτοδικαίως Αναπληρωτής Δημάρχου, σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα εκλογικό νόμο, ο οποίος προέβλεπε και θέσπιζε το θεσμό του αναπληρωτή δημάρχου (αντιδημάρχου). Υπήρξε έτσι ο πρώτος Αντιδήμαρχος στην ιστορία του Δήμου Σπαρτιατών, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι το Σεπτέμβριο του 1967, όταν η εκλεγμένη δημοτική αρχή παύθηκε από το δικτατορικό καθεστώς.

Το 1974 ορίσθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μέλος του μεταβατικού Δημοτικού Συμβουλίου (με δήμαρχο τον Πρωτοδίκη, Ανδρέα Μαρκάκη), διατελώντας Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1975 και του 1978 πολιτεύθηκε ως Υποψήφιος Δήμαρχος Σπαρτιατών δίχως να καταφέρει να εκλεγεί, καταλαμβάνοντας και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις την τρίτη θέση, μένοντας εκτός της κατανομής εδρών. Ύστερα από τη δεύτερη αποτυχία αποσύρθηκε από τα κοινά, και μεταδημότευσε στη Νέα Σμύρνη.

Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, στις 21 Δεκεμβρίου 1996, στη Νέα Σμύρνη, όπου και κηδεύτηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, κατόπιν επιθυμίας του.

Σήμερα, η αίθουσα εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης φέρει το όνομα «Γεώργιος Περδικλώνης», ύστερα από σημαντική οικονομική δωρεά στη μνήμη του από τη σύζυγό του. Τον Φεβρουάριο του 1997 τιμήθηκε η μνήμη του από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, και τον Ιανουάριο του 2018 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά.

Όπως λένε οι παλαιοί Σπαρτιάτες η μη εκλογή του στη δημαρχία της Σπάρτης ίσως στέρησε από την πόλη μια μεγάλη ευκαιρία…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις