ΣΠΑΡΤΗ. Τρία ενδιαφέροντα μουσεία κι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους που αξίζουν το χρόνο και την προσοχή μας. Το καθένα από αυτά αφιερωμένο και σε μια ιδιαίτερη θεματολογία. Από το ιερό δέντρο των Ελλήνων την ελιά και σπάνιες συλλογές φωτογραφικών μηχανών, μέχρι μια ολοκληρωμένη οικία του περασμένου αιώνα.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ένα πρότυπο, ξεχωριστό μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002 στεγαζόμενο στο κτήριο της Παλιάς Εταιρίας Ηλεκτρισμού Σπάρτης. Ένας χώρος πλήρως ανακαινισμένος, φιλικός και άνετος, διατηρώντας παράλληλα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία της εποχής του Μεσοπολέμου. Όπως μαρτυρά και η ονομασία του, ο χώρος είναι αφιερωμένος στο ιερό δέντρο των Ελλήνων, την ελιά.

Οι τρόποι που χρησιμοποιήθηκε ο καρπός της ελιάς αλλά και το ίδιο το δέντρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποδεικνύουν πόσο σημαντικό ήταν αυτό το αγαθό ανέκαθεν. Όχι μόνο στην καθημερινότητα ή διατροφικά, αλλά και μέσα από τις τέχνες, τα ήθη, τα έθιμα και τις λατρευτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Τα εκθέματα απολιθωμένων φύλλων ελιάς που η ηλικία τους υπολογίζεται στα 60.000 χρόνια, μαρτυρούν την παρουσία του δέντρου στον ελλαδικό χώρο, πολύ πριν ο άνθρωπος αναπτύξει πολιτισμό.

Η πλούσια έκθεση από κινούμενες μακέτες αρχαιότερων ελαιοτριβείων καθώς και παλαιότεροι μηχανισμοί που σώζονται (ή έχουν αποκατασταθεί) μέχρι σήμερα, δίνουν μια πολύ προσεγμένη εικόνα για τις εκάστοτε τεχνολογίες και την εξέλιξή τους.

Στην εξωτερική έκθεση στην αυλή του μουσείου παρουσιάζονται 3 ελαιοτριβεία (προϊστορικών, αρχαίων και βυζαντινών χρόνων) που τίθενται σε λειτουργία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ιδιαίτερη αξία έχουν όλα τα αντικείμενα μεταφοράς και αποθήκευσης του λαδιού καθώς επίσης και το τμήμα της σαπωνοποιίας.

Το μουσείο ανήκει στο δίκτυο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς.

Μουσείο φωτογραφικών μηχανών Τάκη Αϊβαλή

Στο χωριό του Μυστρά συναντάμε ένα ακόμη ιδιαίτερο μουσείο που τα εκθέματά του αφορούν φωτογραφικές μηχανές. Πρόκειται για μια ιδιωτική συλλογή η οποία παραχωρήθηκε στο δήμο Σπάρτης με σκοπό τη δημιουργία μουσείου.

Ο Τάκης Αϊβαλής ήταν παθιασμένος φωτογράφος και ο μεγαλύτερος συλλέκτης μηχανών όλων των εποχών. Πράγμα που του χάρισε μια θέση ρεκόρ στο βιβλίο Guinnes το 2001.

Στο σήμερα, ένας διώροφος χώρος στεγαζόμενος σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα του Μυστρά (πλήρως ανακαινισμένο) φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή φωτογραφικών μηχανών που αγγίζει τα 1000 εκθέματα.

Αν ακούγεται μονότονη μια τέτοια επίσκεψη, αναλογίσου πως οι μεγαλύτερες φωτογραφικές μηχανές είναι σχεδόν ασήκωτες από το βάρος τους ενώ αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δε μοιάζουν στο ελάχιστο για κάμερες. Επιπροσθέτως, ξύλινες φωτογραφικές μηχανές με πλάκες και κατασκοπευτικές μηχανές αποτελούν σπάνια εκθέματα.

Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου Σπάρτης

Στην πραγματικότητα, η επίσκεψη σε αυτό το μουσείο είναι ένα μίνι ταξίδι σε μια άλλη εποχή που μπορεί να φαντάζει ξένη και μακρινή, αλλά αν μετρήσεις τα χρόνια θα δεις ότι δεν απέχει και τόσο πολύ από το σήμερα.

Στεγάζεται σε ένα διώροφο πέτρινο κτήριο στη Σπάρτη, δωρεά του Λεωνίδα Μανουσάκη οποίος παραχώρησε στο δήμο Σπάρτης όλο το ρουχισμό, την οικοσκευή και προσωπικά αντικείμενα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός μουσείου που θα καθρέφτιζε τον τρόπο ζωής μιας παλαιότερης εποχής. Πράγμα που επιτεύχθηκε με επιτυχία, σε μεγάλο βαθμό.

Στο σήμερα, ανεβαίνοντας στο δεύτερο όροφο του Μανουσάκειου Μουσείου, έχουμε την ευκαιρία μέσα από τα 4 δωμάτια, να δούμε έναν άλλον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε μια εποχή που η τεχνολογία απουσίαζε παντελώς από την καθημερινότητα τους.

Αντικείμενα που χάθηκαν στο χρόνο μιας και δεν έχουν καμιά πια χρησιμότητα πια, μας θυμίζουν την αξία του χειροποίητου και τη φινέτσα του απλού πλην όμως ωραίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις