ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατοικήσιμη καστροπολιτεία της Λακωνίας, θεωρείται σαν η ομορφότερη κρυμμένη πόλη του κόσμου. Και πως να είναι τυχαίο; Η Μονεμβασιά είναι αθέατη από την ξηρά, σφηνωμένη θαρρείς σε ένα πέτρινο καράβι, αρόδου αγκυροβολημένο. Αρχόντισσα, να διαφεντεύει τη θάλασσα και να μαγεύει τους ανθρώπους.

Πόσα όμως ξέρουμε για τη ρομαντική καστροπολιτεία που έχει γίνει αντικείμενο μανιώδους φωτογράφησης από επαγγελματίες (και μη) από όλο τον κόσμο; Πόσα γνωρίζουμε για τον ονειρεμένο αυτό τόπο που βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς των ταξιδιωτικών πρακτόρων ανά την υφήλιο;

Ορίστε 3 από τα πράγματα που ίσως δε γνώριζες για τη Μονεμβασιά!

Η Μονεμβασιά πρωτοκατοικήθηκε πριν από 8000 χρόνια. Πολύ πριν δηλαδή από την ίδρυση της πόλης του βράχου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο βράχος δεν είχε τη μορφή νησιού όπως σήμερα, αλλά έμοιαζε με μια μακριά χερσόνησο. Οι ιστορικοί επίσης, θεωρούν πως ο οικισμός αυτός, αποτέλεσε τον μοναδικό πρωτοελλαδικό οικισμό στην ευρύτερη περιοχή.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Μονεμβασιάς, ο «βράχος» αποτέλεσε μια θέση κλειδί στο εμπόριο ανάμεσα στις χερσαίες πόλεις της Ελλάδας και τα νησιά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Λειτούργησε ακόμη και σαν μια ιδιαίτερη, πολιτισμική «γέφυρα», ενώνοντας τους δυο ακμάζοντες πολιτισμούς, Μυκηναϊκό και Μινωικό.

Ο σεισμός του 375 μ.Χ. μετέτρεψε την άλλοτε στενή χερσόνησο σε νησί. Σε σχέση με άλλες περιοχές των παραλίων της σημερινής ανατολικής Λακωνίας και ιδίως του λακωνικού κόλπου οι οποίες χάθηκαν κυριολεκτικά κάτω από τη θάλασσα, η Μονεμβασιά υπέστη τη λιγότερη ζημιά.

Έκτοτε και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ιστορίας της, η Μονεμβασιά αποτέλεσε τρόπαιο κατακτητών που όλοι πάλευαν να το έχουν στα «ράφια» τους. Κυρίως, λόγω της γεωγραφικής θέσης κλειδί που έμοιαζε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ένας ομφαλός στης Μεσογείου.

Στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς υπήρχαν στο παρελθόν 40 εκκλησίες. Δυσανάλογα μεγάλος αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς τον μικρό χώρο που καταλαμβάνει η πέτρινη πολιτεία. Ενδεικτικά, οι διαστάσεις του βράχου μετρούν 1,5 χιλιόμετρο σε μήκος και μόλις 600 μέτρα (μέγιστο) πλάτος.

Η εκκλησία που βρίσκεται πραγματικά στην κορυφή του βράχου είναι η Αγία Σοφία και πρόκειται για το μοναδικό κτήριο της Άνω Πόλης που παραμένει σχεδόν άθικτο μέχρι και σήμερα. Η θέα προς το Μυρτώο πέλαγος είναι απλώς καθηλωτική, με την εκκλησία να μοιάζει κρεμασμένη στην άκρη του γκρεμού.

Ο ναός ο οποίος χτίστηκε το 12ο αιώνα, αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Παναγία Οδηγήτρια. Μετά την Επανάσταση του 1821 αφιερώθηκε στη Σοφία του Θεού λόγω της ομοιότητας του ναού με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Το σημαντικότερο χριστιανικό κειμήλιο της Μονεμβασιάς φυλάσσεται στο ναό του Ελκόμενου Χριστού ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία με το κανόνι.

Μπορείς να διασχίσεις ολόκληρο το βράχο περπατώντας το στενό μονοπάτι που θα βρεις ακριβώς αριστερά της γέφυρας που συνδέει τη νέα πόλη της Μονεμβασιάς με την καστροπολιτεία.

Η απόσταση από τη γέφυρα μέχρι το φάρο (έξω από τα τείχη) είναι 1,800 μέτρα ακολουθώντας ένα ευδιάκριτο κι εύκολο μονοπάτι. Μπαίνοντας στην καστροπολιτεία (από την πίσω πύλη του φάρου), μπορείς να περιπλανηθείς στα ονειρεμένα πέτρινα καλντερίμια, όση ώρα επιθυμείς (κι αντέχεις).

Ύστερα, βγαίνοντας από την κεντρική πύλη του κάστρου, επιστρέφεις στη γέφυρα (αφετηρία του μονοπατιού) από το δρόμο κατά μήκος της θάλασσας διανύοντας της απόσταση των 1,300 μέτρων. Με αυτό τον τρόπο, έχεις περπατήσει (στην κυριολεξία) ολόκληρο το βράχο – πέτρινο καράβι (κατά τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο ο οποίος καταγόταν από τη Μονεμβασιά).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις