ΝΕΜΕΑ. Οι δορυφόροι της Starlink SpaceX του Έλον Μάσκ έκαναν την εμφάνιση τους στον νυχτερινό ουρανό της Νεμέας το βράδυ της Κυριακής 12/2, αλλά και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου.

Δείτε το βίντεο του korinthostv:

Τι είναι το Starlink και πώς λειτουργεί;

Το Starlink παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου μέσω ενός τεράστιου δικτύου δορυφόρων.

Απευθύνεται σε άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να έχουν γρήγορο ίντερνετ.

Οι δορυφόροι του Starlink έχουν τεθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε οι ταχύτητες σύνδεσης μεταξύ των δορυφόρων και του εδάφους να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες.

Ωστόσο, απαιτούνται πολλοί τέτοιοι δορυφόροι για την πλήρη κάλυψη του πλανήτη.

Πιστεύεται ότι το Starlink έχει στείλει περίπου 3.000 στο διάστημα από το 2018. Μπορεί τελικά να χρησιμοποιήσει 10.000 ή 12.000, λέει ο Κρις Χολ, διευθυντής σύνταξης της τεχνολογικής ιστοσελίδας Pocket Lint.

«Η χρήση δορυφόρων λύνει το πρόβλημα της σύνδεσης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες τοποθεσίες σε ερήμους και βουνά», εξηγεί.

«Παρακάμπτει την ανάγκη κατασκευής τεράστιου όγκου υποδομών, όπως καλώδια και ιστοί, για να φτάσει σε αυτές τις περιοχές».

Πόσο κοστίζει το Starlink και ποιος θα το χρησιμοποιεί;

Σε σύγκριση με τους συνήθεις παρόχους ίντερνετ, το Starlink δεν είναι φθηνό.

Χρεώνει τους πελάτες 99 δολάρια το μήνα, ενώ το δορυφορικό πιάτο και το router που απαιτούνται για τη σύνδεση με τους δορυφόρους κοστίζουν 549 δολάρια.

Ωστόσο, το 96% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, όπως το 90% των νοικοκυριών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου έχει ήδη καλή σύνδεση», λέει ο καθηγητής Sa'id Mosteshar του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής και Δικαίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Βασίζονται σε ένα μικρό μερίδιο της αγοράς για έσοδα».

Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει 400.000 συνδρομητές στις 36 χώρες που καλύπτει σήμερα - κυρίως Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλασία. Πρόκειται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Φέτος, σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω την κάλυψή της σε Αφρική και Νότια Αμερική, καθώς και Ασία - περιοχές του κόσμου όπου η κάλυψη του διαδικτύου είναι πιο αποσπασματική.

«Οι τιμές της μπορεί να είναι πολύ υψηλές για πολλά νοικοκυριά στην Αφρική», λέει ο Κρις Χολ. «Αλλά θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση σχολείων και νοσοκομείων σε απομακρυσμένες περιοχές εκεί».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις