ΤΡΙΠΟΛΗ. Υπομονή συνίσταται στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Τρίπολης κι έχουν ταλαιπωρηθεί από τις ατελείωτες εργασίες που πραγματοποιούνται στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

Η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη ξεκίνησε ένα χρόνο πριν περίπου, τον Φεβρουάριο του 2022 , με χρόνο ολοκλήρωσης του έργου τους 15 μήνες. Μέρος της ανάπλασης αποτελεί η σύνδεση της πλατείας με το Ανοιχτό Οικονομικό Κέντρο και με τους γύρω μικρούς πεζόδρομους, δίνοντας νέα πνοή στους χώρους αυτούς και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα γύρω σημεία. Το έργο με προϋπολογισμό 3,5 περίπου εκατομμύρια, ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση του έργου;

Το έργο που θα ολοκληρωνόταν τον Μάιο του 2023, φαίνεται να παίρνει παράταση για τον Ιούνιο του 2023, καθώς κατά τη διάρκεια των έργων, προέκυψαν ανασκαφές από την Αρχαιολογία διεξάγοντας έρευνα για ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια κατά την πραγματοποίηση των έργων. Σχετικά με την καθυστέρηση του έργου, ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος, οι αυξήσεις των τιμών και συνολικά η επακόλουθη οικονομική κρίση, έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα σε όλα τα έργα που πραγματοποιούνται όχι μόνο στην Τρίπολη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Notospress, ο αντιδήμαρχος Υποδομών Τρίπολης, Αλέξανδρος Κανελλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η πλατεία θα είναι έτοιμη στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι οι τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες, θα χρειαστεί να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή για την τελική παράδοση του έργου.

Το ιστορικό κατασκευής του Αγίου Βασιλείου

Με γνώμονα το ναό του Αγίου Βασιλείου δημιουργήθηκε η περιβάλλουσα πλατεία και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε όλος ο ρυμοτομικός σχεδιασμός της Τρίπολης. Πρόκειται για την κορυφαία εκκλησία της Τρίπολης, η οποία άρχισε να χτίζεται το 1855 και εγκαινιάστηκε το 1884. Αποτελεί έργο αγνώστου αρχιτέκτονα και φαίνεται ότι οι εργασίες κατασκευής του ναού διακόπηκαν μεταξύ του 1862-1863 και συνεχίστηκαν το 1864-1868. Ακολούθησαν κι άλλες περίοδοι οικοδόμησης του ναού, με την τελευταία εξ αυτών να υλοποιείται μεταξύ 1903-1905, με την κατασκευή των κωδωνοστασίων, ενώ το 1911 λαξεύτηκε από τεχνίτες της οικογένειας Ρεμούνδου το μαρμάρινο τέμπλο, που είχε σχεδιάσει ο Ερνέστος Τσίλλερ.

Τι να περιμένουν οι πολίτες της Τρίπολης;

Η αγωνία των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλη, και απ’ ότι φαίνεται θα λάβει μια μικρή παράταση, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν και άλλα απρόοπτα στο μέλλον. Το έργο της ανάπλασης της πλατείας έχει δημιουργήσει δυσάρεστες συνέπειες στις επιχειρήσεις της περιοχής, κάτι το οποίο ενδεχομένως να εξισορροπηθεί με την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία υπεραξίας, που είναι και ο στόχος του συγκεκριμένου έργου.

Μέχρι στιγμής πάντως μεγαλύτερο εμπόδιο έχει αποδειχθεί το έργο της ανάπλασης παρά έργο ανάπτυξης. Ίδωμεν…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις