ΠΑΤΡΑ. Η διευθύντρια του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου για το περιστατικό με τους σπασμούς της Τζωρτζίνας που φέρεται να την οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια. Απάντησε, επίσης, για τη στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Με την κατάθεση της διευθύντριας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Μαρίας Ηλιοπούλου συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η μάρτυρας ήταν κατηγορηματική ότι δεν υπήρχαν σημάδια που να προμήνυαν το επεισόδιο που οδήγησε το παιδί σε εγκεφαλοπάθεια.

«Εγώ ενημερώνομαι για όλα τα περιστατικά που μπαίνουν και μαζί με την ομάδα αποφασίζουμε τα επόμενα βήματα. Όταν ήρθε το παιδί ενημερώθηκα στις 8/4/2021 αμέσως. Επειδή είχε χάσει και τα αδελφάκια του είπαμε να το τρέξουμε, να κάνουμε γρήγορα όλες τις εξετάσεις. Μέσα στις πρώτες ώρες είχε κάνει τις περισσότερες εξετάσεις, εξαιτίας της ευαισθησίας που είχαμε με το συγκεκριμένο παιδί», ανέφερε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως εκείνη την περίοδο λόγω κορονοϊού τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αυστηρά στο νοσοκομείο.

«Δεύτερος γονιός επιτρεπόταν να μπαίνει αρκεί να γινόταν έλεγχος για Covid» διευκρίνισε η μάρτυρας και συνέχισε: «Όταν ήρθε η αιτία εισόδου ήταν η εκδήλωση σπασμών. Ήταν μια χαρά το παιδάκι. Αναφερόμενα ήταν τα συμπτώματα».

Πρόεδρος: Αν έχει προηγηθεί επεισόδιο σπασμών, ο οργανισμός εμφανίζει κάποια συμπτώματα; Το βλέπουμε στις εξετάσεις του;

Μάρτυρας: Στο εγκέφαλογράφημα σίγουρα. Κάναμε δυο και ήταν φυσιολογικά.

Πρόεδρος: Πόσο μπορεί να κρατήσει ένα επεισόδιο;

Μάρτυρας: Μπορεί και 20-30 λεπτά αλλά αυτοί είναι οι κακοί σπασμοί, χρειάζεται μονάδα. Υπάρχουν οι πυρετικοί σπασμοί που κρατούν 1-2 λεπτά -για τους γονείς μοιάζει δεκάλεπτο- και το παιδάκι επανέρχεται.

Πρόεδρος: Μπορούν οι σπασμοί να προκληθούν από εφιάλτη;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις; Προέκυψε κάποιο εύρημα;

Μάρτυρας: Όχι. Υπάρχει η εξέταση cpk που στους σπασμούς βλέπουμε να ανεβαίνει η τιμή. Εδώ δεν ήταν ανεβασμένη.

«Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη»

Ερωτήσεις για την κατάσταση του παιδιού την ημέρα που δημιουργήθηκε το επεισόδιο που οδήγησε τη Τζωρτζίνα σε τετραπληγία δέχτηκε η γιατρός, η οποία ξεκαθάρισε ότι το παιδάκι ήταν μια χαρά και τίποτα δεν προμήνυε αυτήν την εξέλιξη.

Πρόεδρος: Ποια είναι η συνήθης συμπεριφορά των γονέων;

Μάρτυρας: Οι περισσότεροι είναι πανικοβλημένοι και αγχωμένοι.

Πρόεδρος: Τι κάνουν δηλαδή;

Μάρτυρας: Η εικόνα μου είναι ότι αν μπορούσαν να μπουν με το αμάξι στα εξωτερικά ιατρεία, θα το έκαναν.

Πρόεδρος: Η κατηγορουμένη πώς ήταν;

Μάρτυρας: Η μαμά ήταν μια τυπική μαμά δίπλα στο παιδάκι της. Τίποτα το περίεργο.

Πρόεδρος: Πότε μάθατε για την ανακοπή;

Μάρτυρας: Όταν γινόταν η ανάνηψη.

Πρόεδρος: Είναι πιθανό, σπάνιο; Πού εντάσσεται αυτό το επεισόδιο;

Μάρτυρας: Ήταν αναπάντεχο και ανεξήγητο. Το παιδί έβλεπε Peppa, το παιδικό. Έφαγε απ’ έξω. Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη.

Εισαγγελέας: Όταν τα παιδιά κάνουν σπασμούς οι γονείς πως αντιδρούν;

Μάρτυρας: Πανικός. Τρέχουν απευθείας στο νοσοκομείο. Συνήθως όταν φτάνει πια το παιδί, είναι υπνηλικό μετά το επεισόδιο.

«Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί αλλά δυο»

«Κάτι δεν μας άρεσε. Δεν έβγαινε κάτι στις εξετάσεις. Δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι», σημείωσε η μάρτυρας. «Αν και θα επέστρεφε στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, ήρθε η μαμά της και είπε ότι έκανε εμετό. Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε, αλλά συγχωρήστε μου την έκφραση. Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλα δύο», συμπλήρωσε.

Κούγιας: Έχετε δει το παιδί ποτέ;

Μάρτυρας: Τέσσερις μέρες και το είδα μια φορά, την επόμενη από την ημέρα που ήρθε. Καθισμένο στο κρεβάτι του.

Κούγιας: Έχετε μάθει από τι πέθανε το παιδί; Ποια ήταν η γνωμάτευση του νοσοκομείου;

Μάρτυρας: Ό,τι ακούω στην τηλεόραση.

Κούγιας: Είπατε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί το επεισόδιο που ξεκίνησε από καρδιακή ανακοπή και κατέληξε σε εγκεφαλοπάθεια. Καρδιολόγος το είδε;

Μάρτυρας: Όχι δεν το είδε. Παιδοκαρδιολόγος υπάρχει μια στην Πάτρα, η κυρία Καρατζά. Κλείσαμε το ραντεβού και μας είπε ότι είχε δει το παιδί κάποια στιγμή.

Κούγιας: Τους γονείς πόσες φορές τους είδατε;

Μάρτυρας: Την κατηγορούμενη μια φορά που είδα το παιδί και τον κ. Δασκαλάκη ποτέ.

Κούγιας: Είστε κατηγορηματική ότι δεν συνέβη τίποτα που θα οδηγούσε το παιδί στο επεισόδιο;

Μάρτυρας: Έγιναν δύο καρδιογραφήματα, τόσες εξετάσεις…

Κούγιας: Έχετε μάθει ποιος διηγήθηκε το επεισόδιο;

Μάρτυρας: Η μητέρα.

Κούγιας: Όχι, το ένα επεισόδιο σύμφωνα με το νευρολόγο, το περιέγραψε η ίδια η ασθενής και μάλιστα είπε για εφιάλτη. Υπήρχε κοιλιακό άλγος και εμετός, αυτό δικαιολογεί να φέρει η μητέρα το παιδί στο νοσοκομείο.

Μάρτυρας: Ναι, βέβαια ο λόγος εισαγωγής ήταν οι σπασμοί. Αυτό απλώς αναφέρθηκε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις