ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Είναι απορίας άξιον πώς υλοποιείται η ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο χωρίς τη στοιχειώδη πρόνοια για το «τι να κάνουμε», με τα απορρίμματα ραδιενεργής φύσης… Έρχονται τώρα στην Περιφέρεια, εκ των υστέρων, - και αφού παρουσιάστηκαν «κρούσματα» απορριμμάτων με ραδιενεργό φορτίο - και συζητούν για τρόπους ελέγχου των κάδων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων!

Πρέπει να δοθεί, άμεσα, διαφανής, επαρκής και ξεκάθαρη λύση για τα ραδιενεργά απόβλητα που θα διασφαλίζει την υγεία των πολιτών και την προστασία του Περιβάλλοντος… Πού πήγαιναν μέχρι τώρα αυτού του είδους τα απορρίμματα; Πού θα πηγαίνουν από εδώ και μπρος; Μήπως έχουν υπάρξει ανάλογες περιπτώσεις που δεν έγιναν αντιληπτές;

  • Τι προηγήθηκε;

Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν προωθήσει συνολικά προς την μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.

Η ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Πέμπτη (23/2) στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στη σύσκεψη, είχαν κληθεί και συμμετείχαν αντιδήμαρχοι καθαριότητας από Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι -όπως έχει προκύψει από την μέχρι τώρα υλοποίηση της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν προωθήσει συνολικά προς την μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.

Παρουσία και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό και καθορίστηκε ο τρόπος για την αντιμετώπισή του.

  • Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι συγκεκριμένοι Δήμοι της Περιφέρειας θα προβούν στην προμήθεια ειδικής συσκευής με την οποία θα ελέγχονται κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων όπως επίσης και η ημιζωή των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται.

Ως «ημιζωή» ή «χρόνος υποδιπλασιασμού», ορίζεται ο χρόνος ο οποίος απαιτείται, ώστε να διασπαστεί η μισή από την αρχική ποσότητα του ραδιενεργού υλικού.

  • Επίσης, όταν θα εντοπίζεται σχετική ουσία σε ένα απορριμματοφόρο, αυτό θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.

Έλεγχος για πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά

Ο έλεγχος που θα διενεργείται, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα αφορά πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά και θα είναι συστηματικός με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος προς τους δήμους – «έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη προστασίας και των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις