Ενημερώθηκαν για τους τρόπους επίτευξης ανώτερης ποιότητας στο ελαιόλαδο
ΜΟΛΑΟΙ. Ημερίδα με θέμα «Συνθήκες καλλιέργειας & μεταποίησης της Ελιάς. Πώς επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου», πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, στο χώρο εκδηλώσεων του πρώην Δήμου Ασωπού.
Η διοργάνωση της σημαντικής ημερίδας έγινε από την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών της και των ελαιοτριβείων της, σε θέματα που αφορούν την ποιότητα του ελαιόλαδού και την σπουδαιότητα της επίτευξης των στόχων της.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Προκόπης Μαγιάτης – Καθηγητής Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε ένα πολύ σημαντικό θέμα γύρω από τις φαρμακευτικές ιδιότητες των εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων τεκμηριώνοντας, μέσα από την έρευνα που έχει γίνει στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, ότι δεν είναι μύθος ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι φάρμακο. Στην ερευνά του έχει συμπεριλάβει και ελαιόλαδα ΦΙΛΑΙΟΣ τα οποία έδειξαν ότι ανταποκρίνονται πολύ καλά στα επίπεδα των πολυφαινολών ( πχ. Ελαιοκανθάλη –ελαιασίνη)
Από την πλευρά της, η κ. Λαζαράκη Μαρία –Χημικός Εμπειρογνώμονας στη γευσιγνωσία του παρθένου ελαιόλαδου μίλησε για τις ενέργειές εκείνες που συμβάλουν στην ακεραιότητα της ποιότητας του ελαιόλαδου από το χωράφι στο ράφι.
Στη συνέχεια, η κ. Χριστοπούλου Έφη – Χημικός Εμπειρογνώμονας της Κοινότητας στη γευσιγνωσία του παρθένου ελαιόλαδου έκανε εισήγηση για την νέα νομοθεσία που αφορά τα παρθένα ελαιόλαδα σε κάθε χώρα του εξωτερικού.
Τέλος, ο κ. Ευγένιος Κόκκαλης Χημικός Phd – τεχνικός υπεύθυνος των εργαστηρίων ENGENE A.E., επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ποιότητα αλλά και στην ασφάλεια του ελαιόλαδου από την κακή χρήση Εντομοκτόνων και πως μπορεί να ελέχθη αυτό.
Φωτογραφίες: Μιχάλης Καρούνης