ΠΑΤΡΑ. Η πιο έξυπνη γειτονιά της Πάτρας γίνεται γεγονός, αφού έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, με πολλαπλά οφέλη για τους οδηγούς.

Από την πλατεία Ολγας προς την Αγίας Σοφίας, την περιοχή δηλαδή που έχει χωροθετηθεί ως «Οpen Mall», τις τελευταίες εβδομάδες τοπθετούνται αρκετποί «έξυπνοι» εξοπλισμοί, που έχουν ως στόχο να περάσουν την πόλη σε άλλο επίπεδο, πιο φιλικό και σύγχρονο για τον πολίτη.

Όπως αναφέρει η «Πελοπόννησος», προηγήθηκαν τα «έξυπνα» παγκάκια για φόρτιση κινητών συσκευών και παροχή δωρεάν WiFi, ενώ από την περασμένη εβδομάδα μπαίνουν στη θέση τους «έξυπνοι» κάδοι απορριμμάτων, με πολλαπλά ρεύματα ανακύκλωσης.

Το σύστημα που έχει τώρα σειρά υπόσχεται – σε βάθος χρόνου – να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών και να τους διευκολύνει στη διαδικασία εύρεσης θέσης στάθμευσης.

Εντός των επόμενων εβδομάδων η λειτουργία των αισθητήρων παρκαρίσματος στην Πάτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» η εκκίνηση της λειτουργίας θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων, αλλά αρχικά σε πιλοτική φάση για συγκεκριμένο πεδίο της πόλης. Πρόκειται για τη δημιουργία του νέου συστήµατος «έξυπνης» ελεγχόµενης στάθµευσης που υποστηρίζεται από εφαρµογές οι οποίες θα ενηµερώνουν τους οδηγούς, σε πραγµατικό χρόνο, για τις κενές θέσεις και θα τους κατευθύνουν σε αυτές, ενώ παράλληλα θα είναι συνδεδεµένες µε τους φορείς αστυνόµευσης, ώστε να «προφυλάσσουν» τις θέσεις των ΑµεΑ από το παράνοµο παρκάρισµα.

Ήδη αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί στις οδούς Ζαΐμη και Αράτου, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν και σε άλλους δρόμους της πόλης, προς την Κωνσταντινουπόλεως.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα συστήματα των αισθητήρων είναι παρόμοια με αυτή των κινητών τηλεφώνων, αφού μέσω μιας κάρτας sim μπορούν να ενημερώνουν άμεσα το Κέντρο Διαχείρισης Στάθμευσης. Μετά από την ειδοποίηση που θα στέλνεται στο Κέντρο Λήψης Πληροφοριών, θα φαίνεται ποιες θέσεις είναι διαθέσιμες αλλά και που απαγορεύεται η στάθμευση.

Ταυτόχρονα οι ανάγκες των πολιτών, για θέσεις στάθµευσης, είναι συνεχώς αυξανόµενες, ενώ η έλλειψη ελεύθερων θέσεων σε συνδυασµό µε την ελλιπή αστυνόµευση συχνά δηµιουργούν τις «ιδανικές» συνθήκες για παράνοµο ποαρκάρισμα, πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετά την πόλη.

Σε πρώτη φάση οι αισθητήρες στάθμευσης τοποθετούνται σε συγκεκριμένους δρόμους (Ζαΐμη, Αράτου και άλλα σημεία προς την Κωνσταντινουπόλεως)πιλοτικά και σε βάθος χρόνου θα αναπτυχθούν περισσότεροι αισθητήρες σχεδόν σε όλο το ιστορικό κέντρο της Πάτρας.

Το «έξυπνο» πάρκινγκ, μέσω ειδικών αισθητήρων που ήδη τοποθετούνται στο οδόστρωμα, έχει σαν στόχο την ενημέρωση των οδηγών σε πραγματικό χρόνο, για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, που θα εμφανίζονται σε ειδική εφαρμογή για smartphones.Η εφαρμογή πιθανότατα θα είναι η ίδια που μπορούν σήμερα οι πολίτες να αγοράζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια παρόδιας στάθμευσης. Θυμίζουμε πως από τις αρχές του 2023, ο Δήμος Πατρέων έχει δώσει τη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων στάθμευσης μέσω της εφαρμογής «Στάθμευση Πάτρα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις