ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Yπο βροχή και με μεγάλη συμμετοχή κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις του δήμου Ανατολικής Μάνης για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, ημέρα που οι Μανιάτες κήρυξαν την Επανάσταση κατά των Τούρκων.

Εκκλησιαστικές, Πολιτικές, Στρατιωτικές και Αυτοδιοικητικές αρχές ήταν παρούσες με τους εκπροσώπους τους αρχικά να εκκλησιάζονται στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στην Αρεόπολη και στη συνέχεια να κατευθύνονται στο κλειστό Αθλητικό Κέντρο της Αρεόπολης όπου, λόγω βροχής, εξελίχθηκαν οι εκδηλώσεις. Η ορκωμοσία των Μανιατών για τον Αγώνα, τραγούδια και χοροί από την Μάνη και την Κρήτη, ποιήματα από νερά Μανιατόπουλα και ομιλίες.

Αρχές, φιλοξενούμενους και πολίτες υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, με τους συνεργάτες του, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναγνωρίσει η Πολιτεία το χρέος της προς την Μάνη. Στάθηκε επίσης στην επιτακτική ανάγκη ενοποίησης Ανατολικής και Δυτικής Μάνης και στην λήψη μέτρων για να ανακοπεί η μείωση του πληθυσμού στη Μάνη. Σημαντική και η αναφορά του στην ιστορική αντιπαλότητα των Μαυρομιχάλη και Καποδίστρια, τη σύγκρουση δύο εκπροσώπων της παλαιάς και της νέας τάξης, όπως είπε και την αδικία σε βάρος της Μάνης που εξ αιτίας των γεγονότων δεν έτυχε αναγνώρισης για την προσφορά της στην Επανάσταση και το Έθνος και τη συμβολή της στη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους.

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην σημασία που έχει οι νέοι να μπολιάζονται με το καλιέλαιον και όχι το αγριέλαιον και κάλεσε στο πολυπληθές κοινό να αναφωνήσει «Ζήτω η Μάνη», θυμίζοντας ότι στη Μάνη του 1821 ξεσηκώθηκε και νίκησε η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μανιάτης κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος αναφέρθηκε στην σταθερότητα και ασφάλεια που έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στους Έλληνες και κάλεσε όλους να ομονοούν και να τιμούν τη Μάνη για τους αγώνες της. Η υφυπουργός Εργασίας Μαρία - Δόμνα Μιχαηλίδου εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία στην Ελλάδα αλλά και στην αξία των Μανιατών όπου γης και κυρίως στον Πειραιά απ’ όπου και κατάγεται. Παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πάνω από 50 Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις πολυήμερες εκδηλώσεις στην Αρεόπολη. Σύλλογοι και Φορείς Πολιτισμού και Παράδοσης που έχουν γίνει αδελφοί των Μανιάτων και μια μεγάλη αποστολή από την Κρήτη. Βουλευτές, νυν και τέως περιφερειάρχες Πελοποννήσου, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν παρόντες.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υπο βροχή, αιτία που ακύρωσε και την παρέλαση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις