ΣΠΑΡΤΗ. Παραμονές εκλογών και ο ανάδοχος του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου στη Σπάρτη αποδίδει την ευθύνη για την παύση εργασιών όχι στον δήμο Σπάρτης (με τον οποίο έχει συμβάσεις για ακόμα 3 έργα) αλλά στην Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ. Ο ανάδοχος του έργου Νίκος Γεωργαλής την Δευτέρα 20 Μαρτίου θα καταθέσει επίσημο έγγραφο διακοπής εργασιών προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης. Όπως έχει καταγγείλει στον τύπο οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση χρημάτων από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ προς τον Δήμο Σπάρτης και προς τον εργολάβο, είναι η αιτία για την παύση εργασιών. Η ευθύνη πέφτει στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης (Άδωνης Γεωργιάδης) που «καθυστερεί δραματικά την εκταμίευση των ποσών του προγράμματος», όχι μόνο προς τον Δήμο Σπάρτης, αλλά και προς άλλους δήμους.

Σημειώνουμε ότι το έργο ανάπλασης της Παλαιολόγου ξεκίνησε αφού ο εργολάβος δέχθηκε μειωμένη την προκαταβολή. Στη συνέχεια κατέθεσε ένστασή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δικαιώθηκε. Έχει ήδη υποβληθεί και ο 2ος λογαριασμός του έργου, ο οποίος παραμένει αθεώρητος και απλήρωτος.

Αυτό που έχει σημασία όμως δεν είναι μόνο ο εντοπισμός και η απόδοση ευθυνών ( που συνήθως δεν οδηγεί πουθενά) ενώ το έργο είναι στάσιμο. Αυτό που ενδιαφέρει του πολίτες και κυρίως τους επαγγελματίες της Παλαιολόγου είναι αφενός η όχληση, η δυσλειτουργία και η παύση των εργασιών και αφετέρου η έλλειψη ενημέρωσης και πληροφόρησης από τους αρμόδιους. Με λίγα λόγια η υποβάθμιση της πόλης, της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr, αναμένεται κλιμάκωση των αντιδράσεων εκ μέρους των επαγγελματιών και εντονότερη παρουσία στον δημοτικό και δημόσιο διάλογο. Η ΟΕΒΕΛ, ζητά, «τη σύσταση μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής στην οποία πέρα από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Φορέων η οποία θα έχει ως έργο να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους των Σωματείων, καθώς και καθόλη τη διάρκεια των εργασιών να ενημερώνει για την πορεία του έργου και να φέρει προς επίλυση τα θέματα που έχουν ανακύψει στα αρμόδια όργανα του Δήμου».

Είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά οι ευθύνες αποδίδονται εκεί όπου δεν μπορούν να διευκρινιστούν και να τεκμηριωθούν και φυσικά ποιος μπορεί να αποδώσει ευθύνη για σκοπιμότητα, αμέλεια ή παράλειψη στον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη για κάτι που ενδέχεται να μην έχει και γνώση.

Το πρόβλημα της Σπάρτης δεν είναι η, κατά 30 ημέρες, καθυστέρηση ενός έργου που μένει στις καλένδες χρόνια. Όμως από τα όσα διαδραματίζονται είναι φανερή η αδυναμία του Δήμου Σπάρτης να διαδραματίσει ρόλο θεματοφύλακα κι εκπροσώπου των συμφερόντων των δημοτών. Υστερεί ακόμα και στα στοιχειώδη κι εξαναγκάζει πολίτες και φορείς σε ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις