ΜΟΛΑΟΙ. Εμπορική συμφωνία για ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου έκλεισε, την Τρίτη (21/3/2023), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων στην Λακωνία.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων κ. Ηλίας Σταθάκης, «ήταν μια καλή διαπραγμάτευση. Αφορά την πώληση 80 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,3. Η τιμή είναι στα 5,25 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ελληνική εξαγωγική εταιρεία».

Αύξηση ελέγχων κατά της νοθείας στην Ισπανία

Στο μεταξύ η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, με την αύξηση τιμών που προκάλεσε, αποτελεί αιτία για εκτεταμένη κυκλοφορία στην ισπανική αγορά παράτυπων και πιθανότατα νοθευμένων ή υποβαθμισμένων ελαιολάδων. Τα προβλήματα νοθείας υποχρέωσαν το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) να δημοσιεύσει ένα Οδηγό με συστάσεις για όσο το δυνατόν αποτρελεσματικούς ελέγχους και να προχωρήσει σε μια ειδική εκστρατεία για την καταπολέμηση της απάτης του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου το 2023.

Για φέτος, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ποιότητας Τροφίμων (PNCOCA 2021-2025), οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς της χώρας έχουν προγραμματίσει 697 ελέγχους στον τομέα του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου, αριθμός που είναι σχεδόν 6% μεγαλύτερος από το προηγούμενο έτος και αφορά περίπου το 20% των φορέων εκμετάλλευσης (από παραγωγή μέχρι τυποποίηση και εμπορία). Επίσης κατ' εφαρμογή του προτύπου ποιότητας, θα διενεργηθούν για πρώτη φορά φέτος έλεγχοι για την επαλήθευση της ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία (Βασιλικό Διάταγμα 760/2021, της 31ης Αυγούστου).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις