ΛΑΚΩΝΙΑ. Αγανακτισμένοι και απελπισμένοι οι παραγωγή ελιάς Καλαμών στη Λακωνία. Σήμερα η συμβατική ελιά πωλείται από 0,70€ έως 0,80€ με τους παραγωγούς να έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί, από τον Σπαρτιατικό Πάρνωνα, η κατάσταση δεν πάει άλλο και οι αντοχές τους έχουν πλέον λυγίσει. Με 0,70 € το κιλό δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όχι μόνον τη ζωή αλλά ούτε την επόμενη παραγωγή. Τα λιπάσματα, το ρεύμα, το νερό και τα επίσης ακριβά εργατικά χέρια είναι το πρώτο κτύπημα, που δέχθηκαν. Το δεύτερο είναι η χαμηλή τιμή που μπορεί να οφείλεται στην υπερπαραγωγή αλλά και στην έλλειψη στρατηγικής από πλευράς της χώρας μας.

Παραγωγοί έφθασαν στα γραφεία βουλευτών της Λακωνίας ζητώντας παρέμβαση με τους βουλευτές να ανασηκώνουν τους ώμους έχοντας μπροστά τους απελπισμένους οικογενειάρχες - παραγωγούς.

Την Τρίτη πραγματοποιείται στο Γεράκι Ημερίδα για την ΚΑΠ. Θα ήταν καλό οι ομιλητές να δώσουν απαντήσεις (πειστικές) στις εκατοντάδες παραγωγών που μένουν άναυδοι και ανήμποροι μπροστά στην τιμή κάρβουνου που έχει σήμερα η ελιά Καλαμών. Oπως θα πει 55χρονος παραγωγός στο Notospress «εμείς μάθαμε να παράγουμε καλή ελιά… Αυτή είναι η δουλειά και τη τέχνη μας… Δουλειά άλλων είναι να προστατεύσουν την τιμή του προϊόντος… Το κάρβουνο σήμερα είναι πιο ακριβό, 1€ το κιλό, από την ελιά καλαμών που έχει 0,70€…»

Γεράκι: Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακίου

Στα πλαίσια εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 και ικανοποιώντας το αίτημα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «ΝΕΑ Κ.Α.Π. 2023-2027», την Τρίτη (28/3, 17:00) στο κτίριο της Ένωσης Απανταχού Γερακιτών - έναντι Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στο Γεράκι Λακωνίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

17.00-17.30: Χαιρετισμοί

17.30-18.00: «Νέα Κ.Α.Π. 2023-2027 και η σημασία του συνεργατισμού» - Αναστάσιος Τσάκωνας, Γεωπόνος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας,

18.00-18.30: «Τα συλλογικά σχήματα στο πλαίσιο της Νέας Κ.Α.Π.» - Dr Νίκος Διαμαντίδης, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος επιχειρήσεων,

18.30-19.30: «Νέα Κ.Α.Π. 2023-2027 και οικολογικά σχήματα στις δενδρώδεις καλλιέργειες» - Δημήτρης Μπίζος, Γεωπόνος MSc, Μελετητής,

Συντονιστής: Χρήστος Θανόπουλος, Γεωπόνος MSc

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις