ΣΠΑΡΤΗ. Ο Πέτρος Δούκας είναι δήμαρχος Σπάρτης. Δύσκολα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση που με ευθύνη του έχει διαμορφωθεί στον δήμο. Θεωρεί ότι η αποδοχή του μέσα σε λίγες ημέρες στις εκλογές του 2019 μπορεί να επαναληφθεί αλλά την απόφασή του θα πάρει αφού παραγγείλει δημοσκόπηση…

  • Στις 17/12/22 αναφερθήκαμε στα 24 +1 δύσκολα σημεία της δημαρχίας Δούκα από τα 100.
  • Στις 5/1/23 αναφερθήκαμε στα 49+1σημεία, 9 μήνες πριν από τις εκλογές.
  • Στις 20/2/23 αναφερθήκαμε στα 74+1 σημεία.

Σήμερα, 29/3/23, θα αναφερθούμε στα 99+1 δύσκολα σημεία της δημαρχίας Δούκα. Τα 100 σημεία αναπτύχθηκαν εδώ και καιρό σε 4 χρονικές φάσεις γι' αυτό και μπορεί να διαπιστώσετε κάποιες αλληλεπικαλύψεις ή παρωχημένες διατυπώσεις. Μια συνολική ανάγνωση όμως θα σας διαφωτίσει.

Ο Πέτρος Δούκας λοιπόν:

  1. Κατεβαίνει στις εκλογές με ένα συνδυασμό που είχε διαμορφώσει άλλος.
  2. Πολύ δύσκολα ο ίδιος θα προσεγγίσει νέα στελέχη ενώ ήδη θα χάσει αρκετά νέα λόγω του «veto» στενών συνεργατών του.
  3. Δεν κατορθώνει να συνδυάσει όλες τις συνιστώσες του Συνδυασμού χάνοντας, το 2019, ένα σημαντικό σκέλος, την Τασία Κανελλοπούλου, πριν τις εκλογές.
  4. Ακόμα μια σημαντική απώλεια, αργότερα, ο Σπύρος Μοιράγιας.
  5. Καταλαμβάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνον 12 από τις 41 έδρες λόγω Απλής Αναλογικής έχοντας, μοιραία, αδυναμία πρωτοβουλιών στο Σώμα.
  6. Ο Προϋπολογισμός του κράτους μειώνεται προς την Αυτοδιοίκηση.
  7. Αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις του με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη δεν αποδίδουν πόρους στον Δήμο αλλά φωτογραφικά στιγμιότυπα για το book των συνεργατών του
  8. Μειώνεται ο αριθμός μόνιμου κι έμπειρου προσωπικού στον Δήμο Σπάρτης.
  9. Η αμεσότητα και απλότητά του εκλαμβάνεται, ακόμα και σήμερα, ως γραφική αδυναμία και όχι ως ιδιαίτερο προτέρημα.
  10. Χάνει πολύτιμο χρόνο λόγω πανδημίας κορονοϊού.
  11. Δεν ομογενοποιεί τον συνδυασμό και χάνει και άλλους συνεργάτες, τους κ.κ. Βακαλόπουλο, Καπονικολό.
  12. Φαίνεται να έχει απολέσει και τη στήριξη των κ.κ. Δαράκη και Καρλαύτη.
  13. Αστοχεί στην επιλογή ειδικών συμβούλων και συνεργατών στερούμενος τις υπηρεσίες τους την περίοδο που έπρεπε να ανεβάσει ρυθμούς απόδοσης.
  14. Το «παιχνίδι» που κάνει με τους ειδικούς συνεργάτες δεν του βγαίνει, τουναντίον προκαλεί απορίες και αντιδράσεις.
  15. Ενώ διατήρησε συνθήκες minimum συνεννόησης τελικά δεν μπόρεσε να συνεργαστεί με τους κ.κ. Αργειτάκο και Βαλιώτη τους οποίους θα βρει απέναντί του σθεναρά στις εκλογές, κάτι που δεν είχε μεγάλη ένταση το 2019, τουναντίον.
  16. Στενοί συνεργάτες του ανέλαβαν πολλές αρμοδιότητες χωρίς προηγούμενη εμπειρία ή σχετική ειδικότητα. Αυτό έχει επιφορτίσει τις Υπηρεσίες και τα στελέχη τους δημιουργώντας μεγάλη δυσφορία και οδηγώντας συχνά σε αδιέξοδα συνεργασίας.
  17. Διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία επειδή περιέγραψε άκομψα και άκαιρα τον τρόπο των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους το 2007. Ήταν η αναφορά του για τις «τσάντες» με χρήματα που μοίραζε η ΝΔ στους πυρόπληκτους της Ηλείας.
  18. Δεν στηρίζεται από στελέχη της ΝΔ που είχαν δώσει το ΟΚ για την αστραπιαία κάθοδό του. Για παράδειγμα ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δεν έχει τον Πέτρο Δούκα καν στο οπτικό του πεδίο. Το ίδιο ισχύει με το σύνολο σχεδόν των πρωτοκλασάτων στελεχών που έχουν αναφορά στη Λακωνία και φυσικά υπουργών της Κυβέρνησης.
  19. Δεν είναι τυχαίο ότι σε επισκέψεις τους στη Λακωνία, ηγετικά στελέχη της ΝΔ δεν συναντούν καν τον Πέτρο Δούκα ούτε ως δήμαρχο της πόλης.
  20. Το σενάριο επανόδου του στη ΝΔ έχει να κάνει με την τακτική Μητσοτάκη για συσπείρωση λόγω εθνικών εκλογών. Σε τίποτα δεν θα αποδώσει κάτι ωφέλιμο στον Δήμο Σπάρτης.
  21. Αντιλαμβάνεται τη Διοίκηση ως το αποτέλεσμα συντονισμένης εργασίας ανθρώπων που κάνουν καριέρα ή κυνηγούν στόχους και αλλάζει πολύ συχνά σχήματα και πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά. Αυτό 9 μήνες πριν τις εκλογές δεν έχει φέρει αποτέλεσμα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
  22. Δεν αποδέχεται ότι η Καθημερινότητα είναι υπόθεση μόνο του Δήμου και αποδίδει ρόλο αλλά και ευθύνες και στους δημότες. Μάλιστα δεν διστάζει να αναμετρηθεί με απλούς πολίτες για μια λακκούβα ή ένα αγριόχορτο σε παρτέρι.
  23. Είναι ανάδελφος σε μια κοινωνία που διαμορφώνει τη στάση της ανάλογα με το κοινωνικό κόστος, τις σχέσεις συγγένειας, της ισορροπίες συνεργασίας ακόμα και γειτονίας.
  24. Οι δημόσιες σχέσεις που διαθέτει είναι ασύμβατες με το μοντέλο τόσο του δήμου όσο και της αγοράς του Δήμου Σπάρτης και παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
  25. Έχει, αναγκαστικά, υπερβολικές απαιτήσεις από συνεργάτες που έχουν φθάσει στα όριά τους.
  26. Εμπιστεύεται ή αποδέχεται κάποιον επειδή δηλώνει οπαδός της Παράταξης και όχι επειδή είναι κατάλληλος, ικανός ή ενάρετος.
  27. Στρατηγικές κινήσεις όπως αυτή της δημιουργίας Αναπτυξιακής Εταιρείας με τον Δήμο Ευρώτα φαίνεται να μην πετυχαίνει.
  28. Θεωρεί, λανθασμένα, ότι γίνεται αντιληπτός όταν σκέπτεται αφαιρετικά, υπερβάλει οραματικά και σχεδιάζει προσωπικά, δράσεις, κινήσεις και προοπτικές.
  29. Δεν ένιωσε, στη ζύμωσή της, τη συνθήκη που διατηρεί τη Σπάρτη στη σημερινή της στάθμη γι’ αυτό και δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.
  30. Δεν έχει πείσει, φύσει και θέσει, ότι ήρθε για να μείνει. Πληθαίνουν τα σχόλια για αποχώρησή του.
  31. Δεν έχει το ύφος, τον τύπο, τον κώδικα, ούτε καν τη γλώσσα του σώματος, για να συνυπάρξει με υπάρχοντες συναδέλφους, υφισταμένους και προϊσταμένους του, μένοντας ουσιαστικά, αλλά άδικα, μόνος.
  32. Κατά την κάθοδό του δημιούργησε, όχι σκόπιμα, υψηλές προσδοκίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν επαληθευτεί.
  33. Η κομματική γραμμή «ψηφίζουμε Δούκα» τελικά άφησε εκτεθειμένη την Νέα Δημοκρατία κάτι που δεν θα επαναλάβουν η Νομαρχιακή και η Τοπική της Οργάνωση.
  34. Σε αυτές τις εκλογές θα έχει απέναντί του, στην κατανομή των Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, όχι μόνον τον Αργειτάκο αλλά και τους Τζανετέα και Βακαλόπουλο.
  35. Τείνει να αποδειχθεί μια επιβολή κομματικής δύναμης που αναδιπλώθηκε… την επόμενη κι όλας ημέρα της εκλογής του.
  36. Δεν έχει κατορθώσει, μετά από 3 χρόνια δημαρχίας να διαμορφώσει επικοινωνιακή πολιτική αφήνοντας έτσι χωρίς στήριξη τόσο τον Δήμο όσο και τους συνεργάτες του.
  37. Η σχέση της οικογένειάς του με τον δήμο Σπάρτης είναι ανύπαρκτη.
  38. Στην υπόθεση με την αύξηση στα Τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις που να δικαιολογούν τη μεταφορά του βάρους στο πορτοφόλι του δημότη.
  39. Η διαχείριση των καταφυγίων ζώων εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Δήμο Σπάρτης δίνοντας δικαιώματα σε οργανώσεις να χαρακτηρίζουν και συλλήβδην να καταδικάζουν τη Σπάρτη ως πόλη εχθρική προς τα ζώα.
  40. Η αθυροστομία του σε δημόσιες συνεδριάσεις συχνά τον εκθέτει, ειδικά σε περιπτώσεις που θεωρεί ότι οι κάμερες είναι κλειστές αλλά τελικά δεν είναι.
  41. Η προσέγγισή του προς την υποψηφιότητα Πέτρου Τατούλη κινητοποίησε τον Παναγιώτη Νίκα.
  42. Ο πολιτικός και ο τεχνοκρατικός χειρισμός των αναμενόμενων έργων αντί να διαμορφώνει αβαντάζ, τελικά επιφέρει μεγάλα πλήγματα στην αξιοπιστία και στην αποτελεσματικότητα του.
  43. Το Open Mall αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κακού χειρισμού και φαίνεται να ακολουθεί και η Παλαιολόγου.
  44. Η ανακοίνωση καθόδου του Σταύρου Αργειτάκου σημαίνει ότι ο επόμενος δήμαρχος θα κριθεί την Β’ Κυριακή, γεγονός που δεν ευνοεί τον Πέτρο Δούκα γιατί η ψήφος πλέον αφορά το πρόσωπο του Δημάρχου και όχι των συμβούλων του.
  45. Στενές αιρετές συνεργάτιδές του, αντί να συνεργάζονται έχουν αναπτύξει βάναυσο και επιζήμιο σκληρό ανταγωνισμό χωρίς ο Πέτρος Δούκας να μπορεί να παρέμβει ώστε να μην ζημιώνεται ο δήμος.
  46. Η σύγκριση που κάνουν οι δημότες Σπάρτης, με άλλους δήμους της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, βρίσκει τον Δήμο Σπάρτης τραγικό ουραγό, κάτι που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του.
  47. Στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου η τακτική Δούκα δεν φαίνεται να αποδίδει έργο, αποθαρρύνοντας τα ικανά στελέχη και αποθρασύνοντας τα ανίκανα.
  48. Αρκετές ημέρες τον μήνα απουσιάζει από τη Σπάρτη κι επιστρέφει με άδειο χαρτοφύλακα.
  49. Έχει τη δική του αντίληψη για την Σπάρτη, την ιστορία της, τα PR αλλά και το μέλλον της και καταδεικνύει πείσμα προσωπικό να είναι και πάλι παρών στις εξελίξεις.
  50. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στενοί συνεργάτες του που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τον Οκτώβριο να πολιτευθούν με άλλον συνδυασμό.
  51. Δεν τήρησε αυτό που είχε πει ο αείμνηστος πεθερός του Μιλτιάδης Έβερτ. Ο πολιτικός πρέπει να ξεκινά από την αυτοδιοίκηση και να καταλήγει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτός έχει υλοποιήσει το αντίθετο.
  52. Η εμπλοκή του σε πολύκροτες υποθέσεις όπως το σκάνδαλο με το Βατοπαίδι καθιστά πολίτες του δήμου εξαιρετικά δύσπιστους για ότι και αν υπόσχεται.
  53. Απ΄ότι φαίνεται δεν επίκειται επάνοδός του στη ΝΔ.
  54. Συνεργάζεται πολύ στενά με εξωθεσμικά πρόσωπα στη Σπάρτη «καταργώντας» έτσι αιρετούς συνεργάτες του και ειδικούς συμβούλους.
  55. Εμμένει στο ότι η Σπάρτη μπορεί να γίνει επίκεντρο Αθλητικό την ώρα που άνθρωποι του αθλητισμού στη Σπάρτη καταγγέλλουν τραγική υποβάθμιση των υποδομών και μηδενικά κίνητρα ανάπτυξης του Αθλητισμού.
  56. Δεν πείθει ότι αξίζει μια ακόμα θητεία μένοντας αρκετά πίσω στις προτιμήσεις των δημοτών σε σχέση ακόμα και με νεομφανιζόμενες υποψηφιότητες.
  57. Στελέχη του συνδυασμού του δεν του συγχωρούν ότι έλαβε εντολή κι έθεσε τον Σταύρο Αργειτάκο στην προεδρία του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
  58. Είχε ποντάρει στη στήριξη του Παναγιώτη Νίκα αλλά ίσως και να μην είναι αυτός ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
  59. Η εκτίμησή του ότι υπολογίζει μόνο τον Θοδωρή Βερούτη ως αντίπαλο τον καθιστά ευάλωτο σε άλλους συνδυασμούς που σε λίγες μέρες ανακοινώνουν κάθοδο και έχουν κάθε λόγο να του κλείσουν τις πόρτες συνεργασίας.
  60. Οι υπουργοί μπορεί να το δέχονται αλλά δεν σημαίνει ότι τον αποδέχονται.
  61. Επί των ημερών του σημειώνονται παλινωδίες κρίσιμες όπως στο ΚΕΕΜ και στο Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της περιοχής.
  62. Βασικοί συνεργάτες του δημάρχου φαίνονται σφοδρά δυσαρεστημένοι από την στάση του που δείχνει ότι όχι μόνον δεν αξιολογεί τους εργατικούς αλλά ανταμείβει τους κρυπτόμενους και ιντριγκαδώρους.
  63. Με την κάθοδο αρκετών συνδυασμών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η συγκράτηση της ομάδας του και η διαμόρφωση ψηφοδελτίου.
  64. Οι εικασίες, που πληθαίνουν, σύμφωνα με τις οποίες θα αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στους συνεργάτες όσο και στην αντιπολίτευση, πυροδοτούν τοξικό κλίμα στον δήμο Σπάρτης.
  65. Επέλεξε συγκεκριμένο πρόσωπο για την Γενική Γραμματεία του δήμου, την Μαρία Χάντζου, χωρίς να υιοθετεί συχνά τις υποδείξεις και συμβουλές της.
  66. Με τη στάση του έναντι των συνεργατών του, αιρετών, διορισμένων και εξωτερικών, αντί να διαμορφώνει μια ομάδα συμπαγή, αφήνει τεράστιους κι επικίνδυνους αρμούς για αντιπαλότητες, παρεξηγήσεις και αψιμαχίες.
  67. Δημότες που έρχονται σε επαφή με τον δήμαρχο, μετά την πρώτη εντύπωση, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν.
  68. Πρωτοβουλίες του για προσέγγιση προσώπων από την διεθνή και εθνική ελίτ φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αποδίδουν οφέλη στη Σπάρτη αλλά αποκαλύπτουν αδυναμίες, ασυμμετρίες και τραγικές ελλείψεις της δημοτικής αρχής.
  69. Πολίτες απορούν πως ένας δήμαρχος που δεν έχει μεριμνήσει για την αποκριάτικη διασκέδαση των παιδιών, μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον τους στην πόλη.
  70. Δραματικές οι επιδόσεις του στην επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ. Ακόμα και αν γίνει κάποιο έργο ο πολίτης δεν το γνωρίζει.
  71. Οι αντοχές του είναι οριακές αν κανείς υπολογίσει ότι σήμερα δεν εμπνέει κανέναν συνεργάτη του σε κρίσιμο πόστο. Π.χ. η πρόεδρος του ΔΣ Ελένη Δαράκη τεχνηέντως φροντίζει να διαχωρίζει τη θέση της από την Παράταξη Δούκα.
  72. Η υπόθεση του αεροδρομίου, έχει μεν την υπογραφή του αλλά θυμίζει πολύ την ιστορία του χωρικού που πρώτα αγόρασε το λουρί και μετά το βόδι…
  73. Πρόσωπα που πέτυχαν στην αποστολή τους, Πρέβα στον Πολιτισμό και Δημητρακοπούλου στην Πρόνοια, παραιτήθηκαν.
  74. Δεν κατόρθωσε να προσαρτήσει το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στη δημοτική περιουσία.
  75. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται ακόμα σε ανεπαρκή και ακατάλληλο χώρο.
  76. Είναι ανακόλουθος σε όσα έχει υποσχεθεί για το έργο ανάπλασης της Παλαιολόγου.
  77. Είναι εκτεθειμένος σε ότι αφορά στο έργο Open Mall
  78. Eμφανίζεται στην κεντρική κομματική εκδήλωση του ΠαΣοΚ στη Σπάρτη με ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ την ίδια στιγμή αξιώνει την επαναφορά του στη ΝΔ.
  79. Ζητά από τους συνεργάτες του «τυφλή» εμπιστοσύνη.
  80. Απέτυχε πλήρως στην επιλογή των ειδικών συνεργατών
  81. Ενημερώνει τους συνεργάτες του ότι θα είναι υποψήφιος για να παραμείνουν στις θέσεις τους αλλά δεν μπορεί να εμφανίσει ανάλογο ψηφοδέλτιο.
  82. Έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το δημαρχιακό μέγαρο που είναι απόλυτα υποβαθμισμένο.
  83. Κάνει μυστικές επαφές με πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα χωρίς να το γνωρίζουν οι στενοί συνεργάτες του.
  84. Είναι πρόεδρος του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος αλλά ελάχιστα έχει κομίσει για την λειτουργία και ανάπτυξή του προγράμματός του.
  85. Επιρρίπτει τις ευθύνες σε άλλους όταν ερωτάται γιατί οι γειτονικοί δήμοι έχουν σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια και η Σπάρτη ένα 50 ετών και αυτό προβληματικό.
  86. Φέρεται να θέλει να αξιοποιήσει εκλογικά όσους «έπιασαν» δουλειά στον δήμο με διάφορα προγράμματα.
  87. Επιμένει να θεωρεί αντίπαλο του μόνο τον Θεόδωρο Βερούτη και όχι τους κ.κ. Τζανετέα, Αργειτάκο, Βαλιώτη και Βακαλόπουλο.
  88. Εξέθεσε όσους κομματικούς της ΝΔ προσπάθησαν να τον θέσουν στο κέντρο ενός κομματικού ψηφοδελτίου για τον δήμο Σπάρτης συμμετέχοντας στην ομιλία Ανδρουλάκη και όχι μόνο.
  89. Ακόμα δεν είναι μόνιμος κάτοικος Σπάρτης
  90. Αδιαφόρησε για το ανύπαρκτο Αποκριάτικο Πρόγραμμα στον δήμο Σπάρτης
  91. Ακόμα δεν έχει αποδώσει στη Σπάρτη οφέλη από τις φημολογούμενς δημόσιες σχέσεις και υψηλές γνωριμίες του.
  92. Δύσκολα μπορεί να συμφωνήσει κανείς το οτιδήποτε με τον Πέτρο Δούκα αφού η απόψεις και αντιλήψεις του αλλάζουν θέση όπως η σκιά του στο 24ωρο.
  93. Επιρρίπτει ευθύνες στους Σπαρτιάτες και στους προκατόχους του για όσα δεινά και όσα δυσάρεστα έχει συσσωρεύσει η Αυτοδιοίκηση, χωρίς να επεμβαίνει, να παρεμβαίνει, να προλαβαίνει, τίποτα.
  94. Δεν συμμορφώνεται με την Κ.Υ.Α. Υ1β/2000/1995 – ΦΕΚ 343/Β/4.5.1995 για τον τρόπο και υπό τις συνθήκες που διατηρεί πουλερικά στο κέντρο της Σπάρτης
  95. Φέρεται ότι είναι ο βασικός υπεύθυνος για την απορρύθμιση του Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης που θα είναι κακή κληρονομιά στην επόμενη δημοτική αρχή.
  96. Επιμένει απελπιστικά στην επιστροφή στο συνδυασμό του στελέχους του Παναγιώτη Ρήγα υποσχόμενος εξουσίες και αξιώματα.
  97. Δεν ξαναπέταξε με ελικόπτερο για να δει προβλήματα κι ελλείψεις στον δήμο.
  98. Τίποτα νέο δεν έφερε ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού
  99. Απαξιώνει τον Ευρώτα έχοντας αρκετούς μήνες να πάρει το μπάνιο του σε αυτόν.
  100. Λέγεται ότι θα αποφασίσει τι θα κάνει στις εκλογές και αν θα παραμείνει στον δήμο αφού παραγγείλει δημοσκόπηση…

Όπως διαπιστώνετε - και θα διαπιστώνει και ο κ. Δήμαρχος - στα 100 σημεία δεν υπάρχουν εκείνα που έχουν να κάνουν με απολύτως προσωπικές στιγμές του Πέτρου Δούκα. Το Notospress εκτιμά ότι ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας διαθέτει και ιδιαίτερα προσόντα και αρκετά ταλέντα που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στον τόπο αλλά όπως αποδεικνύεται αυτά δεν συνάδουν με την ιδιότητα του δημάρχου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις