Υπο αμφισβήτηση τίθενται έργα των Δήμων που αφορούν αναπλάσεις χώρων και προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα μετα από κυβερνητική απόφαση που θεσμοθετήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το αποθεματικό του «Πράσινου Ταμείου» δεσμεύεται σε ποσοστό 97,5% για τρύπες του Ελληνικού Κράτους. Έτσι όλος ο σχεδιασμός που αφορά στην προστασία των δασών, την πυρασφάλεια, την προστασία των θαλασσών, έργα ανάπλασης παιδικών χαρών, προμήθειας κάδων απορριμμάτων και λαμπτήρων φωτισμού τίθενται στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Πράσινο Ταμείο» απομένουν μόνο 46,5 εκ. € από το 1,81 δις €, αφού η Πολιτεία χρειάζεται απόθεμα ασφαλείας. Είναι φυσικό ότι οι βασικές προτεραιότητες του Ταμείου δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα έργα των Δήμων αλλά και όλη η υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος να υποβαθμίζεται δραματικά.
Οι αρμόδιοι καθησυχάζουν ότι δαπάνες που αφορούν στο 2012 θα καλυφθούν. Όχι όμως και το 2013.

Ο Δήμος Σπάρτης θα πρέπει να διερευνήσει της ασφάλεια των έργων και των προμηθειών του, ειδικά στην περίπτωση που εξαρτώνται άμεσα από τα διαθέσιμα του «Πράσινου Ταμείου».

Τα έσοδα του συγκεκριμένου Ταμείου προέρχονται από την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, το 50% του Φόρου Κατανάλωσης Βενζίνης κ.α.