ΣΠΑΡΤΗ. Μια συγκλονιστική αποκάλυψη για την Σπάρτη. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο έργο ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου το πηγάδι στο οποίο ο Βασιλιάς Λεωνίδας έριξε τους Πέρσες αγγελιοφόρους. Αυτός είναι ο λόγος που μέρες τώρα έγινε διακοπή της εργολαβίας χωρίς να δίνονται πειστικές εξηγήσεις. Δήμος και Αρχαιολογία προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφό το θέμα έως ότου βεβαιωθούν και προστατεύσουν τα ευρήματα. Πρόκειται για το πηγάδι που εντοπίστηκε πριν από μέρες στην Κ. Παλαιολόγου στο ύψος της οδού Ευαγγελιστρίας

Η ιστορία

Το 491 π.Χ., ο Βασιλιάς της Περσίας Δαρείος απέστειλε πρεσβείες σε πολλές από τις ελληνικές πόλεις κράτη για να απαιτήσει Γη και Ύδωρ. Σύμφωνα με τα Περσικά έθιμα, η απόδοση αυτών των συμβόλων αποτελούσε ένδειξη υποταγής προς το Περσικό κράτος. Η κίνηση αυτή εντασσόταν στα πλαίσια των προετοιμασιών για την μεγάλη εκστρατεία που σχεδιαζόταν για τον επόμενο χρόνο και είχε ως στόχο, τόσο να βολιδοσκοπήσει τις ελληνικές πόλεις για τις προθέσεις τους αλλά και να τις τρομοκρατήσει απομονώνοντας έτσι τον κύριο στόχο της εκστρατείας την Αθήνα.

Στις περισσότερες πόλεις οι πρέσβεις έγιναν δεκτοί με διπλωματικότητα και σεβασμό. Πολλές από τις νησιωτικές πόλεις - κράτη, όπως η Θάσος και η Αίγινα, δήλωσαν υποταγή, δείχνοντας την μάλιστα και εμπράκτως, όπως η Θάσος που κατεδάφισε τα τείχη της.

Μόνο σε δύο πόλεις, αντίθετα με κάθε έθιμο της περιόδου, οι κήρυκες εκτελέστηκαν και μάλιστα με φρικτό τρόπο.

Στην Σπάρτη τους έριξαν σε πηγάδι, σαρκάζοντας ότι εκεί θα έβρισκαν και γη και ύδωρ. Το γεγονός αυτό έχει γίνει ευρέως γνωστό στο διεθνές κοινό από την ταινία «300», η οποία βέβαια προβαίνει στον αναχρονισμό να δείχνει τον Λεωνίδα να εκτελεί τους Πέρσες αγγελιοφόρους κατά αυτό τον τρόπο.

Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι και στην Αθήνα οι πρέσβεις εκτελέστηκαν. Όπως μάλιστα μας πληροφορεί ο ιστορικός Ηρόδοτος, οι Αθηναίοι έριξαν τους πέρσες σε ένα βάραθρο, στο οποίο συνήθως εκτελούσαν τους εγκληματίες.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα γεγονότα που περιγράφει ο Ηρόδοτος συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Τώρα όμως όλα αλλάζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σπάρτη βρέθηκε το πηγάδι όπου ο Βασιλιάς Λεωνίδας έριξε τους Πέρσες αγγελιοφόρους. Γεγονός που εντόπισε και η ταινία «300» που απ’ ότι φαίνεται έδειξε πολλές αλήθειες και σημεία που αγνοούσε η σύγχρονη Σπάρτη. Τυχαίο ότι Τζέραλντ Μπάτλερ όταν βρέθηκε φιλοξενούμενος στη Σπάρτη ζήτησε να δει το πηγάδι αλλά κανείς, τότε δεν ήξερε τι εννοούσε και που μπορεί να βρίσκεται;

Με βάση τα ευρήματα, η χρήση του τοποθετείται από τα τέλη 8ου έως και το πρώτο τέταρτο του 5ο αιώνα π.Χ. Η ανασκαφή του έκρυβε μια έκπληξη καθώς αποκαλύφθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί. Τα ανασκαφικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα η κεραμική που βρέθηκε ανάμεσα και πάνω από τους σκελετούς απέδειξαν ότι η απόθεση των σκελετών χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

Η στάση των σκελετών και τα συντριπτικά κατάγματα που φέρουν συνηγορούν με την υπόθεση ότι είχαν κατακρημνιστεί στο χώρο όπου βρέθηκαν. Επίσης, καθώς όλοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, οι αρχαιολόγοι που τους ανέσκαψαν υποθέτουν ότι κατά πάσα πιθανότητα το εύρημα αντικατοπτρίζει ένα μοναδικό συμβάν και όχι διαδοχικά συμβάντα.

Αυτό που κάνει την ανακάλυψη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι τα μεταλλικά αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί με τους σκελετούς. Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως κοσμήματα, έχουν ομοιότητες με τύπους που ήταν σε χρήση την εποχή των Αχαιμενιδών στην Περσία. Μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο πως χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι βάσιμη η υπόθεση ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν στη Σπάρτη είναι κατά πάσα πιθανότητα τα κατάλοιπα των Περσών πρεσβευτών οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Σπαρτιάτες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ηροδότου.

Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί εδώ και μερικές ημέρες, αλλά τα ευρήματα δεν ανακοινώθηκαν, προκειμένου να προστατευθούν και δεύτερον, γιατί η ανασκαφική ομάδα προτιμά να αποφύγει πρόωρες ανακοινώσεις πριν έχει στα χέρια της την οριστική ανθρωπολογική μελέτη και τη χρονολόγηση των ευρημάτων.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό εύρημα ίσης σημασίας με τον ομαδικό τάφο που ανασκάφηκε στον Κεραμεικό και χρονολογείται την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου (ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός από την έκθεση της Μύρτιδος).

Η Σπάρτη πλέον αποκτά ένα ακόμα δυνατό σημείο ιστορικής σημασίας που πρέπει να αναδειχθεί. Η μόνη δυσάρεστη συνέπεια είναι ότι ανατρέπεται πλέον ο σχεδιασμός του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου γιατί θα πρέπει να συμπεριληφθεί το εύρημα.

Θα γίνουν συμπληρωματικές μελέτες και αναμένεται κλιμάκιο από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης μιας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο σημείο θα δημιουργηθεί μικρό μουσείο.

Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο δήμαρχος Σπάρτης.

Το πιο πάνω άρθρο φέρει ημερομηνία 1η Απριλίου 2023 και, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Και του χρόνου…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις