ΣΠΑΡΤΗ. «Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην. Η ζωή, πώς θνήσκεις; Πώς και τάφω οικείς; Του θανάτου το βασίλειον λύεις δε, και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς…».

Η Σπάρτη, παραδοσιακά, βιώνει τον Επιτάφιο Θρήνο, με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σε συγκινησιακό κλίμα. Τη Μεγάλη Πέμπτη, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών οι πιστοί σε κάθε Ενορία της λακωνικής πρωτεύουσας στολίζουν με περίτεχνο τρόπο τους Επιταφίους, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και μέχρι αργά το απόγευμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται τους Ιερούς ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους και να δεχθούν την ευλογία τους.

Οι τέσσερις Επιτάφιοι της Σπάρτης συναντώνται στις 21:30 στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου οι πιστοί συμπροσεύχονται κατά την διάρκεια της δέησης που τελεί ο σεπτός Ποιμενάρχης, Ευστάθιος.

  • Κι εφέτος, δεν θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι στην Κεντρική Πλατεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισε «και φέτος να κάνουμε ό,τι κάναμε και πέρυσι». Έτσι, δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί και φέτος η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων της Σπάρτης στην κεντρική πλατεία, που συνοδεύεται από την τέλεση δέησης

Βέβαια, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση των επιταφίων εντός των ορίων κάθε ενορίας. Η κάθε Ενορία της Σπάρτης είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο Επιτάφιός της.

  • Στις 19:00 η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου – Στις 21:00 η έξοδος και περιφορά

Σημειώνεται ότι η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου του Κυρίου θα ξεκινήσει σε όλους του Ιερούς Ναούς στις 19:00, ενώ η έξοδος και περιφορά των Επιταφίων θα γίνει περίπου στις 21:00.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις