Ο Εναλλακτικός τουρισμός θα αναδείξει το λακωνικό ελαιόλαδο
Ο Δήμος Μονεμβάσιας στα πλαίσια προβολής κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματός της περιοχής φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του την γεωπόνο του ΚΑΣΕΛ Άννα Βλάχου η οποία μιλάει για το ελαιόλαδο της περιοχής.
Βρισκόμαστε στις αρχές του Νοεμβρίου, στο ξεκίνημα μιας ακόμη περιόδου συγκομιδής. Ποια είναι η σημασία του ελαιολάδου για την περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς;
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που η παραγωγή του ελαιόλαδου αντιπροσωπεύει το 80% της αγροτικής οικονομίας. Όλη η καλλιεργήσιμη επιφάνεια του Δήμου Μονεμβασιάς καλύπτεται στο 70% από ελαιόδεντρα των ποικιλιών Αθηνοελιά & Κορωνέϊκη .
Σημαντική στιγμή διεθνώς, είναι αυτή της πρώτης κάθε χρόνο δημοπρασίας για τα φρέσκα ελαιόλαδα που έχουμε την τύχη να παράγουμε. Κι ‘ αυτό γιατί στην περιοχή των Βατίκων (Βοιών), έχουμε την πρωϊμότερη συγκομιδή.
Οι ελαιώνες της περιοχής αυτής συγκομίζονται από το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και η παραγωγή αυτή λειτουργεί ως βαρόμετρο στην εξέλιξη των τιμών στα φρέσκα ελαιόλαδα διεθνώς.
Ποιά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που παράγεται στην περιοχή;
Η ποιότητα του ελαιόλαδου στο Δήμο Μονεμβασίας, καταλαμβάνει μια μόνο θέση αυτή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου χαμηλής οξύτητας 0,17 -0,5.
Αυτό οφείλετε σε τρεις βασικούς παράγοντες:
1. Την τεχνική καλλιέργειας που οι παραγωγοί του Δήμου μας , με πολύ μεράκι εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια.
2. Τα εκσυγχρονισμένα ελαιοτριβεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ελαιοτριβεία πλήρη ανακαινισμένα στους χώρους τους , στα μηχανήματα μεταποίησης της ελιάς αλλά και αποθήκευσης του ελαιόλαδου με ανοξείδωτες δεξαμένες. ( ISO22000:2005).
3. Την τυποποίηση της εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου που παράγετε στην περιοχή και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη αυτού του μοναδικού προϊόντος.
Τί είναι η ΚΑΣΕΛΛ; Ποιός ο ρόλος της στην προώθηση του ελαιολάδου;
Η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας (Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ.), δραστηριοποιείται στον χώρο του τυποποιημένου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με το brandname«ΦΙΛΑΙΟΣ» ή «PHILEOS» τα τελευταία έξι χρόνια. Ακριβέστερα παράγει και συσκευάζει αποκλειστικά Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο –βέλτιστης ποιότητας- με εγγυημένο επίπεδο οξύτητας (ανώτατο όριο οξύτητας 0,5%) κι άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Με την πλέον σύγχρονη Μονάδα Τυποποίησης και Συσκευασίας εφαρμόζει την τελευταία Νομοθεσία και Κανόνες Υγιεινής & Ασφάλειας ISO22000 – 2005 , πιστοποιώντας την παραπάνω διαδικασία, σε συνεργασία με την TUV Hellas Nord Group.
Επιπλέον, σε επίπεδο ελαιοκαλλιέργειας εφαρμόζεται πλέον και στους 9 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της ΚΑΣΕΛΛ, το πρότυπο AGRO2.1- 2.2 ( Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ) ενώ και τα ελαιοτριβεία που ανήκουν στο δυναμικό της Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ. έχουν εναρμονιστεί πλήρως με την τελευταία Νομοθεσία και τους Κανόνες Υγιεινής & Ασφάλειας ISO22000 – 2005.
Εξίσου σημαντική είναι και η αναφορά στο ΠΓΕ ( Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ) ΛΑΚΩΝΙΑ ή PGI( ProtectedGeographicalIndication) LAKONIA, καθώς η συνολική ποσότητα του ελαιόλαδου που τυποποιείτε στην ΜΜονάδα μας, προέρχεται από Συνεταιρισμούς που ακολουθούν τη διαδικασία ΠΓΕ ΛΑΚΩΝΙΑ. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως παράγουμε και τυποποιούμε και βιολογικό ελαιόλαδο το οποίο πιστοποιείται από την BIOHellas.
Στόχος μας είναι η προώθηση του ποιοτικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», στα κανάλια διανομής τόσο του εσωτερικού όσο και των αγορών του εξωτερικού. Οι χώρες στις οποίες εξάγουμε αυτή τη στιγμή, είναι οι Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία.
Πώς θα μπορούσε το ελαιόλαδο να αποτελέσει μέρος του τουριστικού χαρτοφυλακίου της περιοχής; Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο καλύτερος τρόπος και η καλύτερη περίοδος για να γνωρίσει ο επισκέπτης το εξαιρετικό αυτό προϊόν;
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την προώθηση της τοπικής κουζίνας ( μενού / ειδική σελίδα με τοπικές συνταγές – γλυκά) ενώ στους χώρους εστίασης θα πρέπει να γίνετε ανάδειξη του τυποποιημένου ελαιόλαδου. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οργάνωση εκδηλώσεων – γιορτών με θέμα το ελαιόλαδο.
Πιστεύω ότι μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορεί να έχει θέση και η ανάδειξη του ελαιόλαδου .
Η ανάγκη στροφής του τουρισμού προς εναλλακτικές προσεγγίσεις με πρόταγμα τον σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την κοινωνική δομή και την πολιτιστική κληρονομιά.
Μερικές απ’ αυτές είναι ο αγροτουρισμός, που είναι το είδος του τουρισμού με αντικείμενο ενδιαφέροντος την διαμονή σε αγροτουριστικά θέρετρα και ενδεχομένως την ενασχόληση του επισκέπτη με κάποιες αγροτικές εργασίες, π.χ συγκομιδή της ελιάς.