ΛΑΚΩΝΙΑ. Εθνικές εκλογές μπροστά μας. Αυτό προέχει για τα στελέχη της ΝΔ που έχουν ως αποστολή τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αμέσως μετά τις εκλογές έρχεται η ώρα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό περιμένουν όσοι διαγωνίζονται και διαγκωνίζονται στην Περιφέρεια και στους Δήμους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόσωπο για το οποίο επιχειρούμε σήμερα μια ψύχραιμη προσέγγιση, ο Θεόδωρος Βερούτης, είναι από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Όταν μια απόφασή του θα διαμορφώσει συνθήκες και θα αλλάξει δεδομένα, αυτομάτως, θέλει δεν θέλει, το αποδέχονται ή δεν το αποδέχονται οι αντίπαλοί του, είναι πρωταγωνιστής.

Οι επιλογές που έχει ο Θεόδωρος Βερούτης, αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας στην παράταξη του Παναγιώτη Νίκα και της ΝΔ, είναι διάφορες κι έχουν να κάνουν με τον προσωπικό του σχεδιασμό, τη φιλοδοξία του, την πολιτική του θεώρηση για τη σχέση Κομματισμού – Αυτοδιοίκησης αλλά και τις ανάγκες των χώρων που υπηρετεί και από με τους οποίους έχει μια σχέση αιμοδοσίας - αιμοληψίας.

Μια απαραίτητη διευκρίνιση. Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος συνήθως συνεισφέρει στην Παράταξη με τις προσωπικές ψήφους και την επιρροή του στην κοινωνία. Ο υποψήφιος δήμαρχος συντονίζει ομάδα υποψηφίων, δεν συνεισφέρει προσωπική ψήφο αλλά επικαλύπτει την παράταξη και προσδίδει σε αυτή κύρος, προγραμματική στρατηγική, πολιτικό στίγμα, κ.λ.π. Ο υποψήφιος βουλευτής είναι κομματικός υποψήφιος χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εθνικό Κοινοβούλιο

Θα μπορούσε ο Θεόδωρος Βερούτης να είναι ο επόμενος (υποψήφιος) βουλευτής της ΝΔ; Η απάντηση αβίαστα είναι «ναι». Αν ο κύκλος κάποιων εν ενεργεία βουλευτών ή πολιτευτών κλείσει το επόμενο διάστημα ο Θεόδωρος Βερούτης, αυτοδιοικητικός με αντίληψη για τα κρατούντα στη Λακωνίας, θα μπορούσε να είναι ένας κατάλληλος υποψήφιος για την Νέα Δημοκρατία. Σε αυτή την περίπτωση ο Θεόδωρος Βερούτης πρέπει να κρατήσει συγκεκριμένη στάση, τακτική και ετοιμότητα.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πρέπει ο Θεόδωρος Βερούτης να είναι υποψήφιος στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λακωνία; Η απάντηση κι εδώ αβίαστα είναι «ναι». Γιατί είτε με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Παναγιώτη Νίκα, είτε τον Κώστα Βλάσση, είτε άλλο πρόσωπο που θα επιλέξει η ΝΔ, μόνο να συνεισφέρει έχει, να συμβάλει με την προσωπική του δύναμη αλλά και να ανταποδώσει στο κόμμα και στην παράταξη τα οφέλη και την ανάλογη γνώση κι εμπειρία που προκύπτουν από τη διαχείριση της θέσης του αντιπεριφερειάρχη.

Δήμος Σπάρτης

Είναι η σωστή επιλογή ο Θεόδωρος Βερούτης να στραφεί στον δήμο Σπάρτης; Αν κι εφόσον έχει στόχους, πρόγραμμα, όραμα και προγραμματικές θέσεις που θα αναλάβουν τη Σπάρτη και από το μηδέν (επιχειρήσουν να) την ανυψώσουν στα ύψη που της αναλογούν τότε η απάντηση αβίαστα είναι «ναι». Μια τέτοια απόφαση βέβαια θα έπρεπε να έχει ληφθεί πριν από μήνες ώστε να επιτύχει κάτι σημαντικό. Δυνάμεις της ΝΔ και της κεντροδεξιάς παράταξης να μην έχουν ενσωματωθεί ήδη σε άλλες αξιόλογες προτάσεις και κινήσεις για τον δήμο που έχουν δρομολογήσει την κάθοδό τους. Η καθυστέρηση ήδη ανοίγει πληγές και η βραδύτητα με την οποία θα έρθει η όποια απόφασή του Θεόδωρου Βερούτη μπορεί και να είναι καταλύτης δυσάρεστων αντιπαραθέσεων και σκληρών πολιτικών συγκρούσεων. Κάτι που δεν έχει ανάγκη σήμερα η, πάσχουσα, Σπάρτη.

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι ο Θεόδωρος Βερούτης, αν και δέχεται την τιμή να είναι κατάλληλος και για τις τρείς προοπτικές, εγκλωβίζεται σε μια δυσχερή θέση άμεσης απόφασης που ούτε πρέπει να καθυστερήσει να την λάβει ούτε και είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Η ιχνογράφηση σήμερα μιας προοπτικής του στη Βουλή θα ήταν έμμεση αμφισβήτηση των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος. Η αποχώρησή του από την Περιφέρεια θα ήταν το καλύτερο δώρο στον Πέτρο Τατούλη. Η κάθοδός του στον δήμο Σπάρτης, μπορεί να δημιουργήσει τόσα προβλήματα όσα έρχεται για να λύσει.

Ο Θεόδωρος Βερούτης είναι ώριμος πολιτικός ανήρ. Με θητεία σε ένα νευραλγικό θεσμικό ρόλο. Έχει εικόνα και αντίληψη όσων συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή αλλά κι εκείνων που έχει ανάγκη ο τόπος. Με την απόφασή του, τον χρόνο, τον τρόπο και τελικά το περιεχόμενο της απόφασης θα καταδείξει πόσο υπεύθυνος, έτοιμος, ρεαλιστής αλλά και οραματιστής είναι.

Δεν παύει να είναι πρωταγωνιστής και ως τέτοιος πρέπει να φέρεται. Άλλες είναι οι ιδιότητες του παράκλητου και άλλες του πρωταγωνιστή. Άλλα τα προστάγματα του κομματισμού και άλλα της αυτοδιοίκησης. Και τελικά άλλο το κοστούμι του βουλευτή, άλλο του αντιπεριφερειάρχη και άλλο του δήμαρχου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις