Γράφει η Μαργαρίτα Γ. Σπυριδάκου*

Στις Περιφερειακές εκλογές του 2019, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και συμμετέχοντας ως υποψήφια με την παράταξη του νυν Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ήμουν από αυτούς που άσκησαν κριτική στην τότε Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη διεκδικώντας περισσότερα έργα για τη Λακωνία. Το έκανα ακριβώς γιατί πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι χρέος όλων όσοι ασχολούνται με την πολιτική είναι να διεκδικούν συνεχώς για τους πολίτες και τον τόπο τους. Πίστευα, επίσης, όπως και πολλοί (συν-) πολίτες, ότι ο επικεφαλής της παράταξης μας διέθετε όραμα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Δυστυχώς, διαψεύστηκα από κοινού με τους υπολοίπους, που είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε αυτόν, καθώς ο κ. Νίκας αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Σε έναν μόνο τομέα διέπρεψε και εξακολουθεί να διαπρέπει· στον τομέα της παραπλάνησης, της προπαγάνδας και της οικειοποίησης του έργου του προκατόχου του. Μάλιστα, αποτελεί και ικανότατο δάσκαλο και μέντορα - απ’ ότι αποδείχθηκε- και των συνεργατών του, οι οποίοι τον μιμούνται και τον ακολουθούν κατά πόδας στη διαστρέβλωση και την πολιτική απάτη. Εντύπωση προκαλεί, βέβαια, πως μερικοί απ’ αυτούς, αν και είναι νεότεροι στην πολιτική και την ηλικία, υιοθετούν ανενδοίαστα τις ίδιες πρακτικές που ταιριάζουν σε παλαιοκομματικούς δεινόσαυρους.

Μετά από τέσσερα χρόνια εμπειρίας στα περιφερειακά δρώμενα, ως Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, οφείλω να παρουσιάσω την πραγματικότητα όπως τη διαπιστώνω σε κάθε περιοχή της Λακωνίας αρχίζοντας από το Δήμο Μονεμβασίας, που είναι εξόφθαλμα ο πιο «προσφιλής» του Περιφερειάρχη για να ξεδιπλώνει την προπαγάνδα του.

Στο πλαίσιο στοιχειοθέτησης αυτής της πρακτικής (της προπαγάνδας), ας δούμε, πρωτίστως, τα έργα της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη στο Δήμο Μονεμβασίας απαριθμώντας τα:

1) «Διάνοιξη δρόμου και κατασκευή γεφυριού στην Τ.Κ Καστανέας Δ.Ε Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας», συνολικού προϋπολογισμού δημοσίας δαπάνης π/υ 1.225.000,00 € - απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013.

2) Λιμάνι Παλαιοκάστρου και κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ της Ι.Μ. Μονεμβασιάς & Σπάρτης, π/υ 1.000.000€.

3) Διεκδίκηση χρηματοδότησης 12.000.000€ που εξασφαλίστηκαν από την κεντρική κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Νεάπολης.

4) Οδικός άξονας Άγιος Φωκάς-Νεάπολη, στη θέση Αδιάκοπο, έργο ιδιαίτερο σημαντικό αναπτυξιακά, συνδέει τις δύο πόλεις Μονεμβάσια & Νεάπολη, π/υ 14.620.000€.

5) Βελτίωση, ασφαλτόστρωση τσιμεντόστρωση αγροτικού δρόμου Βαλτάκι - Αγ. Μαρίνα Τ.Κ Αγίου Νικολάου Δ.Ε. Βοιών Δήμου Μονεμβασιάς, π/υ 510.000€.

6) Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Μονεμβασιάς, π/υ 600.000€ που αφορά τους άξονες Μονεμβασιά -Άγ.Φωκά, Πάκια -Κοκκινιά & Επαρχ. Οδό Δαιμονιά - Νεάπολη προς Αγίους Αποστόλους και Αγ .Γεώργιο – Βιγκλάφια -Ελαφόνησο.

7) Κατασκευή του τμήματος Φωκιανός -Κυπαρίσσι της οδού «Μύλοι-Άστρος–Λεωνίδιο-Πούλιθρα-Φωκιανός», π/υ 15.350.000,00€ (έργο που χαρακτηρίστηκε από στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Νίκα ως «πεταμένα λεφτά»).

8) Κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών λιμενικών έργων Μαρίνας Μονεμβασιάς, π/υ 1.500.000€.

9) Ανάδειξη της περιοχής Αγ. Σοφίας και Κεντρικής Πύλης στην Άνω Πόλη Μονεμβασιάς, π/υ 1.200.000€.

10) Αποκατάσταση Ιερού Ναού Παναγίας Οδηγήτριας, π/υ 1.600.000€.

11) Εμβληματικός φάρος Μονεμβασιάς, π/υ 2.500.000€.

12) Το έργο της μελέτης ολοκλήρωσης της σύνδεσης του δρόμου Βελιές – Νεάπολη με το δρόμο Μονεμβασιά – Ελληνικό – Νεάπολη μέσω Αγίου Φωκά – Τμήμα Μονεμβασιά – Άγιος Φωκάς, π/υ 1.000.000€ – Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑ!

13) Ανέγερση νέας πτέρυγας στον χώρο Λυκείου Νεάπολης, π/υ 2.600.000€. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Οκτώβριο του 2018 με δικαιούχο το Δήμο Μονεμβασιάς.

14) Έργο σταθεροποίηση βραχωδών πρανών στο κάστρο της Μονεμβασιάς που εκτελείται τώρα και η μελετητική ωριμότητα, η εξειδίκευση και η πρόσκληση έγιναν από την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη.

15) Συντήρηση και αποκατάσταση Κάστρου Βατίκων, π/υ 1.531,005.87€.

16) Συντήρηση, βελτίωση του δρόμου από Εθνική Οδό προς Αγγελώνα, π/υ 60.000€.

17) Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης π/υ 1.500.000€, αλιευτικό καταφύγιο, που έχει ήδη παραδοθεί στους αλιείς στα Βελανίδια, π/υ 600.000€.

18) Γήπεδο Νεάπολης, π/υ 200.000€.

19) Ο δρόμος της Καστανιάς, π/υ 1.000.000€.

20) Κέντρο Υγείας Νεάπολης, π/υ 200.000€.

21)Παιδικός βρεφονηπιακός σταθμός και νηπιαγωγείο Νεάπολης –νηπιαγωγείο Μονεμβασιάς 1.000.000€.

22) Είσοδος Μολάων π/υ 1.000.000€ (ΠΔΕ) - Το ΕΡΓΟ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑ!

23) Νοσοκομείο Μολάων- Ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, π/υ 400.000€.

Αποδεικνύεται από τα συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέροντας μόνο ένα τμήμα του συνόλου των έργων της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη, ότι για τις ευρύτερες περιοχές της Μονεμβασιάς, των Μολάων και της Νεάπολης διατέθηκαν περίπου 50.000.000€ για έργα (οδικοί άξονες, σχολική στέγη, μονάδες υγείας, έργα πολιτισμού κτλ.).

Ας δούμε «τα έργα και τις ημέρες» του κ. Νίκα για τις συγκεκριμένες περιοχές:

  • Απένταξε ένα πολύ σημαντικό έργο, την είσοδο των Μολάων με π/υ 1.000.000€.
  • Απένταξε τη μελέτη ολοκλήρωσης της σύνδεσης του δρόμου Βελιές-Νεάπολη και το τμήμα Μονεμβασιά-Αγ. Φωκάς π/υ 1.000.000€.
  • Χρειάστηκε 4 ολόκληρα χρόνια, για να υπογράψει το κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, επειδή δε βοήθησε στην επίλυση προβλημάτων σε ότι αφορά τις μελέτες του Δήμου, παρόλο που το έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε και ανάδοχο, ξεκινώντας στην ουσία πάλι από την αρχή.

Αδιαμφισβήτητα ο κ. Νίκας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μοιραίος» Περιφερειάρχης για όλες τις περιοχές της Νότιας Λακωνίας και αυτό γίνεται πλέον εύκολα αντιληπτό, καθώς έστειλε στις καλένδες τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για την περιοχή, όπως την παράκαμψη της Σκάλας και κυρίως την παράκαμψη του Βλαχιώτη. Η μελετητική ωριμότητα αυτών των δύο πολύ σημαντικών έργων είχε ξεκινήσει από την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη, προκειμένου τα έργα αυτά να ενταχθούν στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Νίκας εγκατέλειψε εντελώς αυτή την προσπάθεια, δεσμεύοντας μάλιστα και την επόμενη προγραμματική περίοδο «2021-2027», γεγονός που σημαίνει ότι για την επόμενη δεκαετία τα έργα αυτά δεν μπορούν να ενταχθούν.

Ο κ. Νίκας προκλητικά αναδεικνύεται ως εχθρός της Λακωνίας, αφού έχει φροντίσει να δεσμεύσει το επόμενο πρόγραμμα με έργα που θα μεταφέρει ως γέφυρες από άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Ο νυν Περιφερειάρχης εγκατέλειψε την αναπτυξιακή προοπτική της Λακωνίας και σε ό, τι αφορά το τουριστικό προϊόν, αφού σταμάτησε κάθε προσπάθεια για έργα που θα έδιναν υπεραξία και θα αναδείκνυαν τα συγκριτικά-ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των περιοχών της.

Ο κ. Νίκας οφείλει να απαντήσει δημόσια σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για δύο έργα τα οποία του παραδόθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη με μελετητική ωριμότητα αλλά και με εγκεκριμένες μελέτες από το Υπουργείο για την χωροθέτηση τους. Τα έργα αυτά αφορούν τη λειτουργία καταδυτικών πάρκων σε Ελαφόνησο και Μονεμβασιά.

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με στόχο την ανάδειξη της περιοχής στο Παυλοπέτρι συμμετείχε ως «Leader» στο Ευρωπαϊκό έργο «INHERIT» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg Med» για την ανάδειξη της υποθαλάσσιας πόλης.

Αντίθετα, ο κ. Νίκας περιορίστηκε σε μία φιέστα, μεταξύ ολίγων, με χρήματα εξασφαλισμένα από την πρώην περιφερειακή αρχή και μετά έπραξε το απόλυτο μηδέν. Με ποιο τρόπο αξιοποιήθηκε η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει κάνει ο κ. Νίκας στο Παυλοπέτρι τόσα χρόνια που διοικεί;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη είχε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια και βρισκόταν σε τελικό στάδιο ωρίμανσης για cluster-υδατοδρομίων σε όλη την Πελοπόννησο και επίκεντρο τις περιοχές Ελαφονήσου, Νεάπολης και Μονεμβασιάς, η οποία παραπέμφθηκε στις καλένδες από τον κ. Νίκα, ο οποίος προτίμησε να στρέψει όλο του το ενδιαφέρον στα υδατοδρόμια και στην υδατοδεξαμενή της Τάκας στην Αρκαδία, που στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια φαντασίωση του κ. Νίκα, η οποία προκαλεί θυμηδία στους Αρκάδες.

Ύστερα από την ανωτέρω παράθεση πραγματικών στοιχείων και γεγονότων, την αδρομερή αλλά συγκριτική προσέγγιση του συνολικού έργου της προηγούμενης και της υφιστάμενης Περιφερειακής Αρχής και, τέλος, την καταφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα στον κ. Νίκα:

«Άξιζε τον κόπο, τελικά, όλη αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια οικειοποίησης ξένων έργων αντί της χάραξης της δικής σας πορείας αυτήν την τετραετία;».

Άραγε, όταν σχολιάζετε με τον σκύλο σας, τον Blancy, τις πολιτικές εξελίξεις, τι σας λέει;

Γιατί έχω και εγώ την ίδια συνήθεια με το σκυλάκι μου, τον Goofy και μου λέει ότι μάλλον τσάμπα πήγε ο κόπος σας, γιατί τόσο τα μέλη της παράταξης σας, για την οποία συχνά πυκνά ξιφουλκείτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και ο φιλικά διακείμενός προς εσάς Πρωθυπουργός απεργάζονται την αντικατάσταση σας…

Υγ. Οι Λάκωνες συμπατριώτες μου οφείλουν να γνωρίζουν ότι για το έργο: «Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου-τελεφερίκ για το κάστρο της Μονεμβασίας, προϋπολογισμού 6.800.360€», ο κ. Νίκας και οι συνεργάτες του δεν έχουν ουδεμία σχέση, αφού η πρόταση προς ένταξη υποβλήθηκε από το Δήμο Μονεμβασιάς με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Λακωνίας για την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις