ΣΠΑΡΤΗ. Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε για πρώτη φορά, το Σαββατοκύριακο, 6 – 7/5/ 2023, στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, η μνήμη τού εθνοϊερομάρτυρα Ανανία, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας.

Η επίσημη Ανακατάταξη τού εθνοϊερομάρτυρα Ανανία έγινε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 14 Ιουνίου 2022.

  • Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Αγ. Ανανία - Εις Διάκονον χειροτονία και χειροθεσία Οικονόμου στον Μητροπολιτικό Ναό

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων από τον σεπτό Ποιμενάρχη Ευστάθιο, Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Φωκίδος Θεοκτίστου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Μάνης Χρυσοστόμου και Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου.

Κατά τη διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του επί μία πενταετία Λαμπαδάριου του Μητροπολιτικού Ναού και θεολόγου κ. Νικολάου Γεωργαντώνη. Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος διάκονος τόνισε ότι τη μοναδική αυτή στιγμή τον συνέχει βαθύ δέος και τον διακατέχει ιερός φόβος αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης που επωμίζεται στους ώμους του λαμβάνοντας τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή της πνευματικής τους σχέσης και ιδιαίτερα για το πολύτιμο δώρο που του πρόσφερε, αυτό της ιερωσύνης. Επίσης ευχαρίστησε τη σύζυγο, τους γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, για την ολόθερμη στήριξη που του παρείχαν στην σημαντική απόφαση ζωής που πήρε, καθώς και όλους όσοι τον ενίσχυσαν και τον καθοδήγησαν πνευματικά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η χειροτονία αυτή γίνεται σε μία ιστορική ημέρα για την Ιερά Μητρόπολή μας, ώστε να προσθέσει ακόμη περισσότερη χαρά στις καρδιές των ευλαβών χριστιανών. Αναφερόμενος στο νέο διάκονο, τόνισε ότι είναι ένας αξιόλογος και μορφωμένος νέος, ιδιαίτερα αγαπητός στο εκκλησίασμα του Μητροπολιτικού ναού, ο οποίος αποφάσισε να τάξει τον εαυτό του, με όλη τη δύναμη της ψυχής του, στην υπηρεσία του Πανάγαθου Θεού. Επαίνεσε τον χειροτονηθέντα για την πίστη και το ήθος του, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα του σε κάθε δύσκολη στιγμή, για να τον ενδυναμώσει και να τον καθοδηγήσει. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο βίος του κληρικού αποτελεί μαρτυρία και μαρτύριο και γι’ αυτό θα πρέπει να διακατέχεται από βαθιά πίστη προς τον Θεό, θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο και ταπεινοφροσύνη. Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, αφού συνεχάρη την χριστιανική οικογένεια του νέου διακόνου, τού ευχήθηκε να έχει την ευλογία του Τριαδικού Θεού και του Αγίου Ανανία.

Πριν την απόλυση, ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Ανανία, που με τον θαυμαστό βίο και το μαρτυρικό του τέλος αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς και ένα ακόμα πνευματικό στήριγμα. Ακολούθως, ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον εορτασμό, τους κληρικούς που συμμετείχαν στις ακολουθίες και ιδιαίτερα όσους ήρθαν από άλλα μέρη της Πατρίδας μας, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τους ευλαβείς χριστιανούς που συμπροσευχήθηκαν. Ολοκληρώνοντας, μίλησε με επαινετικά λόγια για την πίστη, το ήθος και το σεμνό ιερατικό βίο του πατέρα του νέου διακόνου, πατρός Δημητρίου Γεωργαντώνη, εφημερίου Κρεμαστής, στον οποίο απένειμε και το οφφίκιο του Οικονόμου.

  • Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, οι οποίες και τις δύο ημέρες συνόδευσαν την ιερή εικόνα του Αγίου Ανανία ενδεδυμένες με βυζαντινές στολές.

Πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Ανανία Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, ο πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας επί τη μνήμη του νέου Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εθνοϊερομάρτυρος Ανανία, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν, ως προσκεκλημένοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος και χοροστάτησε, καθώς και πλειάδα κληρικών απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Αμέσως μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε τον πατρικό του λόγο προς το πυκνό εκκλησίασμα. Αρχικά, επισήμανε ότι η τιμή, η δόξα και ο έπαινος ενός τόπου δεν έχει σχέση τόσο με τις φυσικές ομορφιές και τις υποδομές του, αλλά κυρίως με τα πρόσωπα που έζησαν και μεγαλούργησαν σε αυτόν. Έτσι, τον ευλογημένο και ιστορικό τόπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, κοσμεί από πέρυσι ένας ακόμη Άγιος, ο εθνοϊερομάρτυρας Ανανίας Λαμπάρδης, ο οποίος πρόσφερε ό,τι καλό είχε η καρδιά του στους κατοίκους της Λακεδαίμονας και στο τέλος μαρτύρησε από τους Τούρκους αρνούμενος να εγκαταλείψει ή να προδώσει το ποίμνιό του. Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους δύο προσκεκλημένους Ιεράρχες: αφενός τον Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, που είναι γέννημα θρέμμα της Σπάρτης, διακόνησε επί χρόνια με ζήλο την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και πλέον είναι ένας άξιος και αγαπητός Επίσκοπος, αφετέρου τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, ο οποίος είναι ένας από τους πιο νέους και ελπιδοφόρους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ με τον οποίον ο σεπτός Ποιμενάρχης μας είχε ισχυρό πνευματικό δεσμό.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος εκφώνησε λόγο πνευματικής οικοδομής στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό. Αρχικά ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, για την τιμητική πρόσκληση και τα εγκάρδια λόγια του, υπογραμμίζοντας ότι στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τον πατέρα του μετά την κοίμηση του Γέροντά του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας. Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την σκοτεινή εποχή της Τουρκοκρατίας στον τόπο μας, αναφέρθηκε στον Άγιο Ανανία, ο οποίος αγάπησε τον Θεό, την Πατρίδα και το ποίμνιό του, είχε πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, προστάτευε τους χριστιανούς της περιοχής και στο τέλος θυσιάστηκε μένοντας πιστός στα ιδανικά που υπηρέτησε σε όλο τον θαυμαστό βίο του. Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Αθανάσιος αναρωτήθηκε εάν στη σύγχρονη εποχή, που είναι δύσκολη πνευματικά, υπάρχει στον βαθμό που θα έπρεπε η αγάπη προς τον Θεό, προς την Πατρίδα και προς τον συνάνθρωπο και αν αυτό δεν ισχύει τότε θα πρέπει κάθε χριστιανός να έχει ως πρότυπα και οδοδείκτες τόσο τον Άγιο Ανανία, όσο και τους υπόλοιπους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους τοπικούς άρχοντες και ευλαβείς χριστιανούς, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, για την παραχώρηση του οικοπέδου στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου Λακωνίας και την οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της Περιφέρειας, για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανανία, ο οποίος – καλώς εχόντων των πραγμάτων – τέτοια εποχή του χρόνου θα είναι έτοιμος για τον δεύτερο επίσημο εορτασμό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις