ΜΥΣΤΡΑΣ. Εύστοχη και αναγκαία η επιλογή να δημιουργηθεί στον Μυστρά και να λειτουργεί με επιτυχία το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού. Υπαγόμενο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, άνοιξε τις πύλες του σε ένα εξαιρετικά αναπαλαιωμένο χώρο (δημοτικό σχολείο Μυστρά) και όλα τα χρόνια λειτουργίας του έχει θετικό πρόσημο και συμβολή στην πολιτισμική ανέλιξη των ανθρώπων.

Μόνο το τελευταίο διάστημα εντοπίζουμε, εκτός από τις επισκέψεις Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων και Πανεπιστημίων, από την Ελλάδα και τον κόσμο, σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, όπως:

Παρουσίαση Βιβλίου

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 έγινε η παρουσίαση του Βιβλίου «Δαντελένιο Μαντίλι» της συγγραφέως Μεταξίας Παπαποστόλου από τις εκδόσεις Πηγή.

Στις 16 Δεκεμβρίου2022 έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Η ποινική προστασία της αρχαίας και νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς» του Νικόλαου Δημητράτου από τις εκδόσεις Σάκκουλα.

Την 1η Απριλίου 2023 έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Η πόλη του Μυστρά (1262 – 1460). Η πολεοδομική οργάνωση και η λειτουργία ενός υπερβυζαντινού αστικού συγκροτήματος» του Σταύρου Αρβανιτόπουλου.

Έκθεση

Από τις 2 έως τις 22 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Διάλεξη

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο έγινε σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του Κύκλου Διαδικτυακών Διαλέξεων με γενικό θέμα «Βυζαντινός Πολιτισμός. Ιστορία - Αρχαιολογία - Τεχνολογία».

Συνέδριο

Από τις 5 έως τις 7 Μαίου πραγματοποιήθηκε το 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Ημερίδα

Στις 28 Μαίου 2023 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Ηθικές, κοινωνικές και πολιτικές αξίες από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό».

Στις 14 Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα γευσιγνωσία με θέμα «Αλχημείες στις γεύσεις των Βυζαντινών».

Συμπόσιο

Στις 24 και 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Μystras Forum: Γεώργιος Γεμιστός, ο διαχρονικός κι επίκαιρος ανθρωπιστής φιλόσοφος του Μυστρά απαντά στις κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις της εποχής μας».

Μεταπτυχιακό

Τον Οκτώβριο του 2023 ξεκινά το νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα: Μάνατζμεντ και τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομία».

Να σημειωθεί ότι ακρογωνιαίος λίθος του ΙΝΕΒΥΠ είναι η καθηγήτρια - ερευνήτρια Φιλοσοφικής κ. Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, επίτιμη πρόεδρος. Το ΙΝΕΒΥΠ διευθύνει με διοικητική σύνεση και επιστημονική διάκριση ο πρόεδρος του ΔΣ καθηγητής Αρχαιομετρίας κ. Νικόλαος Ζαχαριάς. Σημαντική η συμβολή για την εύρυθμη λειτουργία του της τ. αντιπεριφερειάρχου κ. Ντίας Τζανετέα, του δήμου Σπάρτης διαχρονικά, εκλεκτών δωρητών και ανάμεσά τους του ζεύγους Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή.

Η λειτουργία του ΙΝΕΒΥΠ συμβάλει και στην αναβίωση και αναζωογόνηση του νέου Μυστρά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις