Κι εκεί που όλο και περισσότεροι πολίτες είναι απογοητευμένοι από το μεγάλο μας Τσίρκο, την Πολιτική στην Ελλάδα, ξεπετάγεται η Μαρία από τη Σπάρτη… για να θυμίσει ότι υπάρχει ελπίδα.

Τι είναι σήμερα το ζητούμενο στην κοινωνία μας; Να μας εκπροσωπούν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που ταυτόχρονα έχουν οξύ νου, ανεξάρτητη βούληση, ακούραστη θέληση και ατόφια δύναμη.

Μια γυναίκα, με καταγωγή από το Ξηροκάμπι και τη Σκάλα Λακωνίας, έρχεται να ανατρέψει όσα δοκιμάζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με τακτική που θα ζήλευε ένας κομμουνιστής, αμεσότητα που δεν έχει ένας σοσιαλιστής σήμερα, με εναλλακτική (στην ουσία) πρόταση για την πολίτική που δεν τολμά ένας ριζοσπάστης, έρχεται η Μαρία από τη Σπάρτη, ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Νέα Δημοκρατίας, να μιλήσει για τη Λακωνία και να ομολογήσει: Ναι η πολιτική, οι πολιτικοί, η Νέα Δημοκρατία, κάθε κυβέρνηση που πέρασε, χρωστούν πολλά στη Λακωνία και οφείλουν επίσης περισσότερα…

Νέος άνθρωπος στην πολιτική… Όπως λένε άνθρωπος στη θάλασσα; Όχι!

Δεν «μασάει» τα λόγια της η Μαρία από τη Σπάρτη γιατί έτσι έμαθε. Και τα λόγια της πάντα συνοδεύονται από έργα… Δεν κρύβεται πίσω από αρχηγούς και μέντορες γιατί έτσι δεν βλέπει κατάματα τον Λάκωνα. Δεν πορφυρογεννήθηκε και δεν είναι από «τζάκι» αλλά κατόρθωσε, με προσωπικές και οικογενειακές δυνάμεις και την πορφύρα να αποκτήσει και «τζάκι» να κτίσει.

Πολιτεύεται καθημερινά και όπως λέει, ήρθε για να μείνει. Σχεδίασε σε χαρτί και ακούμπησε σε καρδιά την απόφασή της να πολιτευθεί, στον πολιτικό χώρο του οποίου οι θεμελιώδεις αρχές και οι αξίες την εμπνέουν, μπήκε στον στίβο αποφασισμένη να δώσει τον καλύτερο εαυτό της. Αποφάσισε να δίνει απ’ εδώ και στο εξής ότι καλύτερο έχει για τη Λακωνία.

Γιατί τι καλύτερο θα είχε η Λακωνία από τον χρόνο μιας μητέρας που τον μοιράζεται ανάμεσα στους Λάκωνες και το παιδί της;

Τι χρησιμότερο για μια κοινωνία από το να απολαμβάνει την εμπειρία και την μαχητικότητα μιας δοκιμασμένης νομικού;

Τι πιο αληθινό από το να ζητά την ψήφο από τους Λάκωνες η κόρη του Γιώργου από το Ξηροκάμπι, η γυναίκα του Σταύρου από την Παλαιοπαναγιά;

Τι πιο έντιμο από το να εκθέτει τον εαυτό της, πρόσωπο με πρόσωπο, στον πολίτη και να συζητά χωρίς κρατούμενα, προηγούμενα και υποσχέσεις, για το παρόν και το μέλλον, στην ίδια γλώσσα;

Κάνει και λάθη. Ουδείς αλάνθαστος. Αλλά όποιο λάθος έρχεται να καταμαρτυρήσει την αυθεντικότητά της και την αλήθειά της. Χαρακτήρας με ύψη και βάθη η Μαρία. Διαπεραστική ματιά. Γρήγορη σκέψη. Οργανωτική ικανότητα. Κάποτε απόλυτη. Άπειρη στην εκλογική μάχη, ευτυχώς…

Η Μαρία από τη Σπάρτη αποφεύγει το πισωγύρισμα και από το παρελθόν κρατά ότι καλό μπορεί να φανεί χρήσιμο στο παρόν και το μέλλον.

Δεν υπόσχεται, δεσμεύεται.

Δεν κτυπάει στην πλάτη, κοιτάει στα μάτια.

Δεν θέλει λιγότερο από τον πολίτη την πρόοδο στη Λακωνία. Την θέλει το ίδιο και περισσότερο.

Ακόμα και τις στιγμές που δέχεται μπούλινγκ - γιατί η πολιτική δεν είναι παράδεισος, όλο και συχνότερα γίνεται «ρόμπα» - ξέρει να ελίσσεται και να προχωρά προς όφελος της Λακωνίας, της Παράταξης που εκπροσωπεί και του στόχου που θέλει να πετύχει.

Είχαμε καιρό να δούμε τέτοιο τσαγανό σε συνδυασμό με ευθύτητα και στοχοπροσήλωση.

Εκρηκτική ενίοτε, άμεση πάντα, αθόρυβα έξυπνη και επαγγελματικά έντιμη. Όπως και η ίδια συχνά λέει, δεν φοβάται να εκτεθεί, δεν χρησιμοποιεί το επάγγελμα της για να προσελκύσει ψήφους, δεν παίρνει εντολές από πάνω προς τα κάτω αλλά δίνει μηνύματα από κάτω προς τα πάνω. Δεν είναι τυχαίο ποιοι την έχουν εμπιστευθεί για την νομική τους θωράκιση…

Τους Λάκωνες, συχνά, προβληματίζει ο τομέας της Γεωργίας και ο τομέας του Τουρισμού. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα που να μην έχει λύση. Πόσο μάλλον όταν έχεις θεσμική θέση με τα πόδια γερά στη Λακωνία, τα χέρια αποφασισμένα στην Αθήνα και τα μάτια ψηλά… λέει η λάκαινα υποψήφια.

Η Μαρία Φραγκή - Χαντζάκου είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Λακωνία και συμφωνούν απόλυτα με αυτό ο σύζυγός της Σταύρος, ο γιός της Χρήστος και ο πατέρας της Γιώργος. Αυτό κάτι λέει όταν τους συναντάμε, στο σχολείο που φοιτούν και τα δικά μας παιδιά, στο χωράφι που κλαδεύουν οι δικοί μας παππούδες μας, στους δρόμους που ταξιδεύουν οι δικοί μας πατεράδες.

Αυτή τη φορά ο πολίτης ψηφοφόρος έχει μια ακόμα επιλογή, αρκετά διαφορετική. Επιλογή αποτελεί η υποψηφιότητα της Μαρίας από τη Σπάρτη, αρκεί ο πολίτης να είναι σε θέση να δίνει ευκαιρίες, στους άλλους, στον τόπο του και τελικά στον ίδιο τον εαυτό του.

Ας ευχηθούμε η Μαρία να μην μας απογοητεύσει. Ας φροντίσουμε όμως προηγουμένως να μην την απογοητεύσουμε εμείς…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις