ΑΡΚΑΔΙΑ. Οι Αρκάδες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι στον τόπο τους δημιουργήθηκε η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο και να επικαλούνται μάλιστα γι΄ αυτό τον Παυσανία. Το όνομά της ήταν Λυκόσουρα και τον 2ο αιώνα μ.Χ. ήταν πλέον ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους. Ο Παυσανίας όμως υποστηρίζει ότι εκεί είχε δημιουργηθεί η πρώτη πόλη που είδε ποτέ το φως του ήλιου και ότι όλες οι υπόλοιπες πόλεις είχαν φτιαχτεί επάνω στο πρότυπό της.

Η αρχαία Λυκόσουρα στην Αρκαδία βρίσκεται 22 χλμ μακριά από τη Μεγαλόπολη, στους νότιους πρόποδες του Λυκαίου Όρους. Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο μας ( 10.000-8.000 π.χ).

Ήταν η ιερότερη και αρχαιότερη πόλη των Αρκάδων. Ήταν μια πόλη γεμάτη φως. Άλλωστε βρίσκεται στο όρος Λυκαιο (λεγόταν και Όλυμπος), που σημαίνει «φωτεινό» και δεσπόζει στον Πελοποννησιακό χώρο προσφέροντας μοναδική θέα.

Ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Λυκαωνα γιο του Πελασγού και της νύμφης Κυλλήνης. Ο Πελασγός βγήκε από τη γη και είναι ο πρώτος άνθρωπος , γενάρχης των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις η πόλη εθεωρείτο σαν η αρχαιότερη στην ηπειρωτική γη και στα νησιά. Τη Λυκόσουρα επισκέφτηκε ο Παυσανίας και μάλιστα έγραψε ότι είναι η πρώτη πόλη που είδε ο Ήλιος. Συγκεκριμένα έγραψε: «Από όλες τις πόλεις που εμφάνισε η γη στην ήπειρο και στα νησιά , η Λυκοσουρα είναι η αρχαιότερη και αυτή είδε πρώτη ο Ήλιος, από αυτή δε εδώ έχουν μάθει οι άλλοι άνθρωποι να φτιάχνου πόλεις». Είναι δηλαδή η πρώτη πόλη του κόσμου μας (10.000 – 8.000 π.Χ).

Οι πολυκατοικίες της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας

Από τις μητροπόλεις της αρχαιότητας η μεγαλύτερη ήταν η Ρώμη. Στους καταλόγους που υπάρχουν από τα μέσα του 4ου αιώνα έχουν καταχωρηθεί 46.402 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 1.797 ιδιόκτητα σπίτια, 1352 πηγές, 856 δημόσια λουτρά, 290 αποθήκες, 104 δημόσιες τουαλέτες, 36 αψίδες θριάμβου, τρία θέατρα, δύο αμφιθέατρα και δύο ιππόδρομοι.

Τα ψηλότερα συγκροτήματα διαμερισμάτων πρέπει προφανώς να ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα που είχε θέσει ως ανώτατο όριο ο Αύγουστος. Το όριο στο ύψος των κτιρίων ήταν αναγκαίο για να περιορίσουν τους κερδοσκόπους και να εξασφαλίσουν με εύλογο τρόπο την ασφάλεια των κτιρίων.

Τα οικόπεδα ελεύθερης γης μέσα στην πυκνοκατοικημένη πόλη ήταν ακριβά και χτίζονταν με προχειρότητα. Πολλές φορές σπίτια κατέρρεαν και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πριν από 2.000 χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεις ένα φωτεινό δωμάτιο στη Ρώμη. Τα σπίτια ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο και με το ζόρι έμπαινε φως από το παράθυρο.

Ο Βιτρούβιος όμως σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα για να ελέγχει κατά την κατασκευή ενός σπιτιού αν θα έλαμπε αργότερα ο ήλιος από το παράθυρο.

Έπαιρνε ένα σχοινί και το έδενε στον τοίχο απέναντι από την ανεγειρόμενη κατοικία. Στη συνέχεια τέντωνε το σχοινί ως το σημείο που θα ήταν το δωμάτιο. Αν μπορούσε να ακολουθήσει με τα μάτια το σχοινί και συγχρόνως να κοιτάζει κατευθείαν στον ουρανό τότε με μεγάλη σιγουριά το δωμάτιο θα ήταν γεμάτο φως. Σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να ψάξει να βρει αλλού να κτίσει.

Αν και είναι γνωστός ο αριθμός και ο τρόπος κατασκευής των κατοικιών, ο αριθμός των κατοίκων είναι άγνωστος. Κάποιοι υπολογίζουν ότι στην ακμή της είχε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πιο μετριοπαθείς μελετητές περιορίζουν τον αριθμό σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις