ΚΟΣΜΟΣ. Δώδεκα υψηλές βραβεύσεις (12) ιδιαίτερου κύρους σημειώθηκαν στην Ιταλία, για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στον έγκριτο και φημισμένο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδων EVO International Olive Oil Competition 2023.

Η όγδοη έκδοση του διαγωνισμού EVOIOOC πραγματοποιήθηκε στην πόλη Παλμί, στην επαρχία Καλάμπρια της Ιταλίας, από 14 έως 19 Μαΐου 2023. Η παγκόσμια κατάταξη EVOO World Ranking (EVOOWR), βασιζόμενη σε αυστηρά διεθνή πρότυπα, έχει κατατάξει τον διαγωνισμό EVOIOOC με την πολύ υψηλή βαθμολογία 9/10, ανεβάζοντας τον σε μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως για την μεγάλη δυσκολία του, την εγκυρότητα, την ακεραιότητα και την μεθοδολογία του.

Credits

Ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός θεωρείται παγκοσμίως από τους πλέον επαγγελματικούς διαγωνισμούς ελαιολάδων γιατί εφαρμόζει πολύ αυστηρά standards αξιολόγησης, βασιζόμενος στις γευσιγνωστικές μεθόδους που ορίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, αποκλειστικά με την μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας (blind tasting).

Η γευσιγνωστική δοκιμή των ελαιολάδων στον EVOIOOC 2023, όπως σε κάθε διεθνή διαγωνισμό αυτού του επιπέδου, πραγματοποιείται από ειδικούς γευσιγνώστες ελαιολάδου (experts & panel tasters) διεθνούς κύρους, προερχόμενους από διάφορες χώρες του κόσμου.

Για το 2023 σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών του διαγωνισμού της Ιταλίας, με 700 ελαιόλαδα από 26 ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως Ιταλία, Τουρκία, Κροατία, Ελλάδα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Σλοβενία, Τυνησία, Η.Π.Α, Πορτογαλία, Ισραήλ κ.ά. με πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, τιμήθηκαν με εξαιρετικά υψηλές βραβεύσεις και συγκεκριμένα :

  • Με 5 χρυσά και 7 ασημένια βραβεία, συγκεντρώνοντας υψηλές βαθμολογίες, από τους ειδικούς και τους κριτές στον EVOIOOC 2023 της Ιταλίας.

Ειδικότερα, οι 12 μεγάλες αυτές βραβεύσεις στα βιολογικά gourmet ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στην Ιταλία για το 2023 είναι,

Ελληνικό και Σπαρτιατικό επίτευγμα

Οι ιδιαίτερα υψηλές και τιμητικές αυτές βραβεύσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στην Ιταλία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό Ελληνικό και Σπαρτιατικό επίτευγμα, σε έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς παγκοσμίως, τον οποίο παρακολουθεί όλος ο κόσμος του ελαιολάδου κάθε χρόνο, με πολύ μεγάλη προσοχή.

Fact

  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου είναι ο μοναδικός ελαιοπαραγωγός στην ιστορία του διαγωνισμού της Ιταλίας που έχει πετύχει τόσο μεγάλο αριθμό διακρίσεων στον EVO International Olive Oil Competition για τρείς συνεχόμενες χρονιές, 2021, 2022 και 2023.

Overall - 714

Οι δώδεκα (12) εξαιρετικές αυτές βραβεύσεις συμπληρώνουν τα 714 παγκόσμια βραβεία για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, έναν μοναδικό αριθμό ρεκόρ διεθνών βραβείων για Έλληνα ελαιοπαραγωγό (Single Estate – Terroir).

  • Τώρα προλογίζει και βιβλία ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος!

Το νέο βιβλίο του Δρ. Απόστολου Κυριτσάκη, Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), με τίτλο «Το Ελαιόλαδο και ο Βιολειτουργικός του Ρόλος», προλόγισε ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Διάβαζα και μελετούσα το έργο του, ως συγγραφέα της επιστήμης της ελαιοκομίας, και εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη και εμπειρία από την ενδελεχή μελέτη που έκανα και συνεχίζω να κάνω εδώ και πολλά χρόνια, πιστεύω πως το συγγραφικό του έργο είναι η “Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Ελαιοκομίας”.

Ειδικότερα, το νέο του βιβλίο “Το ελαιόλαδο και ο βιολειτουργικός του ρόλος”, με τη συμβολή εξαίρετων επιστημόνων του χώρου, αγγίζει και αναλύει βασικά αλλά & εξειδικευμένα θέματα που αφορούν το ελαιόλαδο, από τη διαχρονική του παρουσία και την διατροφική του αξία, έως τις σωστές μεθόδους επεξεργασίας και του ενδελεχούς ελέγχου τους, ώστε να διατηρεί στον ύψιστο βαθμό τα πολύ ευεργετικά βιολειτουργικά συστατικά του.

Όλα αυτά τα συστατικά, συνδυαστικά, τοποθετούν το ελαιόλαδο στην κατηγορία των σύγχρονων λειτουργικών τροφίμων, που είναι πραγματικά απαραίτητα στον σημερινό τρόπο ζωής που οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικότατο έργο του Καθηγητή Κυριτσάκη για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, που πηγάζει από τον σεβασμό του στο ιερό δέντρο της ελιάς. Θεωρώ ότι το νέο αυτό βιβλίο είναι ένα άκρως απαραίτητο εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με την Ελληνική ελαιοκομία

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις