ΜΥΣΤΡΑΣ. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής κ. Μιχάλης Σταθόπουλος βρέθηκε στον Μυστρά στο πλαίσιο του εορτασμού των Παλαιολογείων 2023. Απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα του ΙΝΕΒΥΠ για τις Αξίες από την Αρχαιότητα έως τον Νεότερο Ελληνισμό. Στο περιθώριο της Ημερίδας παραχώρησε σύντομη συνέντευξη αναφερόμενος τόσο στο ΙΝΕΒΥΠ όσο και στη Δικαιοσύνη.

Απάντησε στο ερώτημα του Ηλία Μπόνου «Πόσο σημασία έχει η Ιστορική μνήμη να οδηγεί την κρίση μας για να είναι δίκαιη κρίση;»

Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε: «Μιλάτε για την δίκαιη κρίση και σκέφτομαι μερικά πράγματα που ακούσαμε για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη που έχουν ασχοληθεί με την Δικαιοσύνη. Ο Αριστοτέλης λέει ότι η Δικαιοσύνη είναι η τελεία αρετή, η σπουδαιότερη από τις άλλες αρετές. Γιατί είναι αρετή προς έτερον, δηλαδή σκεφτόμαστε όχι μόνον τον εαυτό μας αλλά (η αρετή) αντανακλά και στους άλλους. Αυτό το έχει πει και ο Χριστιανισμός.

Είναι σημαντικό αυτό για να απαντήσει κανείς πως μπορούμε να έχουμε σωστή απονομή της Δικαιοσύνης. Πρέπει να βλέπουμε και αυτό, το «προς έτερον» γιατί υπάρχει συχνά εγωισμός. Δεν αρκεί να είμαστε δίκαιοι με τον εαυτό μας αλλά και προς τους άλλους.

Τι γίνεται με την απονομή της Δικαιοσύνης στην πράξη; Πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στην Δικαστική εξουσία. Πρέπει να την αφήνουμε ανεξάρτητη. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει, γενικά και δεν αναφέρομαι σε κόμματα, στην πολιτική εξουσία μια τάση να παρεμβαίνει. Να την αφήνουμε ήσυχη τη Δικαιοσύνη. Έχουμε καλούς δικαστές, μπορούν να απονέμουν κατά τρόπο δίκαιο την Δικαιοσύνη, την εξατομικεύουσα δικαιοσύνη. Έχουμε καλούς δικαστές αλλά πρέπει να μην υπάρχουν επεμβάσεις, όχι μόνον από τους πολιτικούς, υπάρχουν και άλλες εξωτερικές επεμβάσεις. Ας τους αφήσουμε ελεύθερους να κάνουν σωστή δουλειά».

Δείτε την απάντησή του στο 2:22 λεπτό του video

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις