ΣΠΑΡΤΗ. Δήμος Σπάρτης. Μια πόλη μια ιστορία. Η νεότερη ιστορία ξεκινά αμέσως μετά την ίδρυση της με πρώτο δήμαρχο της πόλης τον Εμμανουήλ Μελετόπουλο. Σταθμός η δημαρχία του Ηλία Γκορτσολόγου (1926 - 1941). Η νέα Σπάρτη θυμάται την τριετία 1964 -1967 με δήμαρχο τον Γεώργιο Σαϊνόπουλο και αναπληρωτή Δήμαρχο τον Γεώργιο Περδικλώνη. Αλησμόνητος από φίλους και εχθρούς ο Γεώργιος Λιναρδάκης από το 1967 έως το 1974 (διορισμένος από τη Δικτατορία). Η 8ετία του Νίκου Σαχάμη 1978 - 1986 αλλάζει πολλά στη νοοτροπία για να ακολουθήσει μια μακρά δημαρχία από το 1987 έως το 2002 (15 χρόνια) του Δημοσθένη Ματάλα. Θυμίζει κάτι από Νίκο Σαχάμη η δημαρχία του Σαράντου Αντωνάκου που έρχεται για να «σπάσει αυγά» αλλά λόγοι υγείας τον οδηγούν στην παραίτηση το 2010. Οι νεώτεροι δήμαρχοι της πόλης είναι, 2011-201: Σταύρος Αργειτάκος, 2014-2019: Ευάγγελος Βαλιώτης και 2019-2023: Πέτρος Δούκας.

Στις πρόσφατες θητείες δημάρχων θα δούμε τον Σταύρο Αργειτάκο να ολοκληρώνει 5 σημαντικά έργα, (Λεωνίδου, δίκτυο ύδρευσης, ροτόντα Γυμνασίων, Παιδική Χαρά Ευαγγελίστριας και πάρκο Γουδέ) και να χάνει τις εκλογές. Σήμερα, 2023 έχει αποφασίσει να αποσυρθεί. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης είναι ένας αριστερός δήμαρχος στον δήμο Σπάρτης. Σοκ για την τοπική κοινωνίας αλλά είναι η εποχή που ο Τσίπρας συγκυβερνά με τον Καμμένο. Σήμερα ο Βαγγέλης Βαλιώτης είναι υποψήφιος δήμαρχος. Χάνει από τον Πέτρο Δούκα, έναν «κομήτη» που πείθει για δύο Κυριακές ότι θα αποδώσει στους Σπαρτιάτες την πόλη που τους αξίζει. Σήμερα ο Πέτρος Δούκας θέλει να είναι πάλι υποψήφιος.

Ο δήμος Σπάρτης το 2023 θα έχει αρκετές ακόμα, άκρως ενδιαφέρουσες, υποψηφιότητες. Τη Ντία Τζανετέα, πρώην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, την Τασία Κανελλοπούλου πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τον Μιχάλη Βακαλόπουλο πρώην αντιδήμαρχο Σπάρτης και φυσικά το συνδυασμό του ΚΚΕ.

Τα πιο πάνω ίσως οι περισσότεροι να τα γνωρίζουν.

Αυτά που ίσως δεν γνωρίζουν είναι τα εξής:

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης στοχεύει στην Β’ Κυριακή προκειμένου να αξιοποιήσει τη διαίρεση του δεξιού χώρου. Η Τασία Κανελλοπούλου, δεν είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί τον δήμο και μάλιστα με συγκεκριμένο πρόγραμμα έργων και προτεραιοτήτων. Η Ντία Τζανετέα ήθελε να κατέλθει για δήμαρχος Σπάρτης το 2010 αλλά υπερίσχυσε άλλος… Ο Μητσοτάκης, προ ετών, σε απογευματινό καφέ στο Κτήμα Βαρβιτσιώτη γνώρισε τον Μιχάλη Βακαλόπουλο ως τον επόμενο δήμαρχο Σπάρτης. Ο Πέτρος Δούκας κατέβηκε υποψήφιος γιατί ο Γρηγόρης Αποστολάκος εγκατέλειψε την προσπάθεια άρον – άρον. Η ΝΔ δεν δίνει χρίσμα στον δήμο Σπάρτης αλλά σπανίως ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό της. Αν το ΠαΣοΚ στη Σπάρτη κατέβαζε συνδυασμό ίσως πήγαινε Β’ Κυριακή. Ο Σύριζα έχει υποψήφιο δήμαρχο στον δήμο αλλά πρέπει να το αντιληφθεί. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που ξέρουν και πότε να μπουν και πότε να βγουν από το παιχνίδι. Για να κατατεθεί ένας δημοτικός συνδυασμός στο Πρωτοδικείο στα τέλη Αυγούστου πρέπει να έχει τουλάχιστον 100 πρόσωπα υποψήφιους. Με 100 υποψήφιους μόνο δεν έχει καμία τύχη εκτός αν οι περισσότεροι είναι των 500 ψήφων. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων που δοκίμασαν να εκλεγούν το 2019 αλλά απογοητεύτηκαν από τα παιχνίδια που διαπίστωσαν μέσα στους ίδιους τους συνδυασμούς τους.

Η Σπάρτη τον Οκτώβριο του 2023 έχει μια μοναδική ευκαιρία να γυρίσει σελίδα…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις