ΛΑΚΩΝΙΑ. Μήνυμα του Λιμεναρχείου Γυθείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6).

  1. Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται ως ΄΄Παγκόσμια Ήμερα Περιβάλλοντος΄΄ σ’ όλες τις Χώρες- Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση , εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών.
  2. Ο εορτασμός αυτός μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και ότι όλοι μαζί σαν σύνολο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος από τους κινδύνους που το απειλούν.
  3. Η χώρα μας, έχοντας το πλεονέκτημα να περιβάλλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το υδάτινο στοιχείο, έχει πλήρη συνείδηση του ρόλου που η θάλασσα έχει διαδραματίσει στη ζωή και εξέλιξη του τόπου μας. Ταυτόχρονα όμως έχει και τη ευθύνη να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον που απαιτεί την προσπάθεια όλων μας.
  4. Ιδιαίτερα η Ελλάδα, τόπος με παράδοση στην Εμπορική Ναυτιλία και στον Τουρισμό, επιδεικνύει χαρακτηριστική ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκρίνεται στο πνεύμα του εορτασμού.
  5. Η συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δια της αρμόδιας επιτελικής Υπηρεσίας (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.) και των Λιμενικών Αρχών, ως καθ΄ ύλην αρμόδιου φορέα για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της χώρας μας, είναι σημαντική με την εφαρμογή, μεταξύ άλλων, αποτελεσματικών μέτρων, του ελέγχου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, την ανάληψη πρωτοβουλιών και συναφών δράσεων, οι οποίες έχουν σαν πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης του πληθυσμού.
  6. Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών μας απαιτεί κοινή δράση πολιτείας και κοινωνίας και οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας. Το παραλάβαμε, το διαχειριζόμαστε και θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Γι΄ αυτό πρέπει να το προστατέψουμε και να το διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις