Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

«Νεκρούς θάπτειν, νεκρόν μη υβρίζειν» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αφού η ταφή αλλά και ο σεβασμός προς τους νεκρούς υπήρξε ένα πανάρχαιο ελληνικό έθιμο, το οποίο επιβεβαίωσε και ενδυνάμωσε ο Χριστός μας με τη Διδασκαλία Του, τα Θαύματά Του, τον Θάνατό Του και «την ένδοξόν Του Ανάστασιν».

Δυστυχώς αυτός ο οφειλόμενος Σεβασμός προς τους νεκρούς ΔΕΝ ισχύει στο Κοιμητήριο του Α. Γεωργίου Σπάρτης, του οποίου τα τραγικά προβλήματα συνεχώς οξύνονται και πολλαπλασιάζονται.

Προχθές, Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, την ώρα που γινόταν ο Εσπερινός της Πεντηκοστής στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου του Α΄ Κοιμητηρίου Σπάρτης, καθώς και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Πεντηκοστής στο Κοιμητήριο, ο χώρος του Οστεοφυλακίου ήταν πλημμυρισμένος από νερά, ενώ ένα μεγάλο μέρος του σοβά της οροφής είχε καταρρεύσει μαζί με το φωτιστικό (ευτυχώς και δεν έπεσε στο κεφάλι κάποιου άτυχου) πάνω στις (άνω-κάτω) κάσες με τα Οστά των Κεκοιμημένων, μια εκ των οποίων, μάλιστα, είναι ανοιχτή, με τα κόκαλα του νεκρού χύμα, σε δημόσια θέα, στη διάθεση όποιου σαρκοβόρου ζώου καταφέρει μπει στον χώρο.

(Για την ιστορία και χάριν της μνήμης, ΠΡΕΠΕΙ, να πω ότι πρόκειται για τα οστά του αλησμόνητου και κοσμαγάπητου μπαρμπα-Βαγγέλα της Σπάρτης, που με το καροτσάκι του γεμάτο ματζούνια, κουλουράκια, παγωτά, αναψυκτικά και ζαχαρωτά, γύριζε, επί 70 χρόνια, στο κέντρο και στις γειτονιές της Σπάρτης, σκορπίζοντας παντού τη χαρά. Ο μπαρμπα- Βαγγέλας πέθανε το Νοέμβριο του 1983, χτυπημένος από ΙΧ, στην οδό Γυθείου, όταν γύριζε, σπρώχνοντας το καροτσάκι του, από εκδρομή του Γυμνασίου στην Καλογωνιά)

Είναι, πλέον, φανερό ότι για το ιστορικό Νεκροταφείο του Α. Γεωργίου Σπάρτης, ΔΕΝ επαρκούν, πλέον, οι ευκαιριακές και εμβαλωματικού τύπου παρεμβάσεις, αλλά απαιτείται - ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - μια συνολική και μελετημένη παρέμβαση, γενικού χαρακτήρα, η οποία θα αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία και ευθύνη, μαζί και τον χαμένο Σεβασμό προς τους νεκρούς μας.

Η σκύλευση και η προσβολή των νεκρών και της μνήμης των, θεωρείται πράξη που ξεφεύγει από τα όρια και τις αρχές του πολιτισμού μας και χαρακτηρίζει την έννοια της βαρβαρότητας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις