ΛΑΚΩΝΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κτηνιατρική υπηρεσία Λακωνίας, εμφανίζονται κρούσματα φυματίωσης των αιγοπροβάτων στην περιοχή μας, αυξάνοντας όπως είναι επόμενο την ανησυχία όλων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρει: «Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις ανοιχτές τιμές των προϊόντων, την γενικότερη πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στην συνεχή εγκατάλειψη της παραγωγής από βιοπαλαιστές αγρότες, προστίθεται τώρα η αγωνία, για το αν θα καταφέρουμε να προφυλάξουμε τις οικογένειες μας και τα ζώα μας.

Δεν επιτρέπεται να μείνουμε αδιάφοροι στη νέα κατάσταση αφού η φυματίωση των αιγοπροβάτων είναι μια ασθένεια πολύ μεταδοτική ανάμεσα στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο και επιπλέον να βάλει σε κίνδυνο και την υγεία μας.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι χιλιόμετρα μακριά από τα μαντριά μας και αρά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ζώα μας.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρέπει άμεσα, τώρα, να διεκδικήσουμε, και να επιβάλλουμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους:

- Ελέγχους σε όλα τα κοπάδια, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων από τη μετάδοση της αρρώστιας.

- Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια, αναπλήρωση στο 100% του εισοδήματος για την χαμένη παραγωγή και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.

- Επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές σε περίπτωση καραντίνας και μέχρι τη λήξη της.

- Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.

- Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις