ΣΠΑΡΤΗ. Σε 4 μήνες θα ξέρουμε ποιο πρόσωπο θα είναι δήμαρχος Σπάρτης ή ποια θα είναι τα δύο πρόσωπα που πάνε στη Β’ Κυριακή.

  • Ο Σταύρος Αργειτάκος αποχώρησε από την κούρσα της δημαρχίας.
  • Ο Θεόδωρος Βερούτης επέλεξε την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Π.Ε. Λακωνίας.
  • Ο Πέτρος Δούκας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ψηφοδέλτιο.
  • Ο Βαγγέλης Βαλιώτης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, βρέξει - χιονίσει.
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση κατεβάζει ψηφοδέλτιο.
  • Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος συγκροτεί ψηφοδέλτιο με μεγαλύτερη άνεση από πριν.
  • Ο Ντία Τζανετέα συσσωρεύει δύναμη σε πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.
  • Η Τασία Κανελλοπούλου καταθέτει σημαντική πρόταση και διαμορφώνει ψηφοδέλτιο.

Αν αποδεχθούμε ότι όποιος έχει δικαίωμα στο εκλέγεσθαι έχει και τη δύναμη διαμόρφωσης πρότασης και συνδυασμού, ενδέχεται στις 8 Οκτωβρίου οι δημότες Σπάρτης να βρεθούν ενώπιον 6 υποψηφίων δημάρχων και αντίστοιχων συνδυασμών. Για πρώτη φορά στα χρονικά της δημοτικής ιστορίας στη Σπάρτη θα έχουν τόσες επιλογές. Οι κ.κ. Δούκας, Βαλιώτης, Βακαλόπουλος, Τζανετέα, Κανελλοπούλου και το ΚΚΕ θα πρέπει να υποβάλουν στην κρίση των πολιτών περίπου 900 άτομα, ως υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.

Ένας υποψήφιος δήμαρχος μπορεί, αν συγκεντρώσει την Α΄ Κυριακή το 43%, συν μια ψήφο, να εκλεγεί. Στο δήμο Σπάρτης σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτός από, περίπου 8.600 ψηφοφόρους με βάση τον αριθμό ψηφοφόρων το 2019.

Αν οι εκλογές έχουν και Β’ Κυριακή τότε τα πράγματα περιπλέκονται γιατί ανοίγει το πεδίο των συνεργασιών και συγκλίσεων, αφού οι συνδυασμοί μπορεί να είναι ακόμα και 6.

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θα αναδείξουν δημοτική αρχή 5ετούς θητείας η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024. Η νέα δημοτική αρχή θα παραμείνει στην εξουσία έως 31/12/2028.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται και από τον πρώην δήμο Σπαρτιατών και από τους πρώην δήμους Μυστρά, Φάριδος, Θεραπνών, Οινούντος, Πελλάνας και την Κοινότητα Καρυών. Ο ψηφοφόρος σε αυτές τις εκλογές μπορεί να βάλει από έναν έως τέσσερις σταυρούς σε δημοτικούς συμβούλους όχι μόνον του (πρώην) δήμου στον οποίο ψηφίζει αλλά κι εκτός.

Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι εκλογείς θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα την Α’ και την Β’ Κυριακή. Συνήθως την Α΄ Κυριακή το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αν σε ένα συνδυασμό υπάρχει ισορροπία μεταξύ συμβούλων και επικεφαλής η Β΄ Κυριακή σημαίνει αύξηση ποσοστού. Αν ο επικεφαλής δεν είναι αποδεκτός τότε σημειώνεται πτώση του ποσοστού. Επίσης οι «γραμμές» που δίνονται από τους συνδυασμούς που μένουν έξω την Β’ Κυριακή – και αφορούν ένα μέρος των ψηφοφόρων τους και όχι όλους – διαμορφώνουν επίσης το αποτέλεσμα. Ακόμα πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα είναι αν ανάμεσα σε Α’ και Β’ Κυριακή υπάρχει δημόσια σύγκλιση και συνεργασία συνδυασμών σε επίπεδο πολιτικών αρχών, έργων και προτεραιοτήτων, είτε πραγματικά είτε πλασματικά.

Θα υπάρξουν υποψήφιοι δήμαρχοι που θα ζητήσουν αυτοδυναμία από την Α΄ Κυριακή. Θα υπάρξουν και υποψήφιοι δήμαρχοι που θα αξιοποιήσουν το ποσοστό της Α’ Κυριακής για να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα της Β’ Κυριακής.

Όσο σημαντικό είναι το εκλογικό πρόγραμμα ενός συνδυασμού άλλο τόσο σημαντικό είναι το σώμα των υποψήφιων συμβούλων του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις