ΜΥΣΤΡΑΣ. Μια Εσπερίδα ξεχωριστή, αυθεντική και μοναδική θα εξελιχθεί στον νέο Μυστρά, κάτω από την Βυζαντινή καστροπολιτεία. Στους χώρους του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού. Ο Δήμος Σπάρτης (Τμήμα Τουρισμού), το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) συνδιοργανώνουν Εσπερίδα Γευσιγνωσίας «Αλχημείες στις Γεύσεις των Βυζαντινών» την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον νέο Μυστρά.

Στην Εσπερίδα θα μιλήσει ο Δρ. Γεράσιμος Μέριανος (Κύριος Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «Αλχημεία και είδη διατροφής στο Βυζάντιο. Μεταξύ συμβολισμού και πρακτικής χρήσης».

Παρουσίαση θα κάνει ο καθ. ζαχαροπλαστικής (pastry chef) κ. Χρήστος Βέργαδος με επίκαιρη δημιουργία, έκπληξη.

Η αρχαιολόγος κ. Ιωάννα Κατσουγκράκη και ο παραγωγός - τυποποιητής κ. Ιωάννης Γεροντίδης θα παρουσιάσουν, από κοινού το θέμα: « …ἐκεῑνοι νά χορταίνουσι τά πρῶτα των ἰχθύων…».Βυζαντινές μαγειρείες με ψάρια. Θα γίνει παρουσίαση «Ο οίνος στο Βυζάντιο» από τον επιχειρηματία - οινοπαραγωγό κ. Νικόλαο Θεοδωρακάκο. «Ο άρτος των Βυζαντινών» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει ο αρτοποιός κ. Νικόλαος Μάζης. Ο παραγωγός - τυποποιητής ελιάς και ελαιόλαδου κ. Γεώργιος Σακελλαρόπουλος θα αναφερθεί στα διεθνώς αναγνωρισμένα «ευεργετήματα και τη διατροφική αξία της ελιάς» από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Ο μελισσοκόμος – τυποποιητής κ. Βασίλειος Λιναρδάκης θα αναφερθεί στη διαχρονική «παρουσία του μελιού Β. Ταϋγέτου».

Στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία, στον υπαίθριο χώρο, όπου θα λειτουργεί Έκθεση Τοπικών Τυποποιημένων Προϊόντων Λακώνων, να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς - τυποποιητές αλλά και εξαγωγείς του τόπου μας σε μια ενδεικτική παρουσίαση των εκλεκτών προϊόντων τους.

Παράλληλα στον στεγασμένο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. (όροφος) θα λειτουργεί Έκθεση Βυζαντινής Ενδυμασίας από τη συλλογή της Ι.Μ. Παντανάσσης Μυστρά και Έκθεση έργων της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης.

  • Η είσοδος στην Εσπερίδα είναι ελεύθερη.
  • Απαγορεύεται η φωτογράφιση - βιντεοσκόπηση των εκθεμάτων βυζαντινής ενδυμασίας.
  • Στον χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. λειτουργούν, πρόσβαση για ΑμΕΑ, WC AμΕΑ, Ανελκυστήρας.

ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: Στον νέο Μυστρά, αμέσως μετά το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο αναπαλαιωμένο Δημοτικό Σχολείο Μυστρά. Ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις στάθμευσης προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς τον Βυζαντινό Μυστρά.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:

  • Mystras Grand Palace Resort & Spa
  • Notosforum
  • Χυμοί Λακωνία
  • Βest Packaging Π. Παυλούνης

Πληροφορίες:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις