ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια εξελίσσεται αυτό που έγινε ανοικτά της Πύλου και σύμφωνα μάλιστα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα κατά δήλωση των διασωθέντων στο πλοίο επέβαιναν 750 άνθρωποι.

«Οι υπηρεσίες μας κινούνται δραστήρια στην Μεσσηνία με επικεφαλής τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, είμαστε σε επαφή με την Πολιτική Προστασία στην Αθήνα, με τον κύριο Παπαγεωργίου. Μιλάμε για μια τραγωδία, την έκταση της οποίας δεν την γνωρίζουμε ακόμα. Κατά δήλωση των ανθρώπων που μετέβαιναν στο πλοίο, οι επιβαίνοντες ήταν 750 άτομα, αλλά αυτό ελέγχεται ως πληροφορία. Φροντίζουμε για τους διασωθέντες, να τους παράσχουμε ότι είναι αναγκαίο, από ζητήματα διαμονής, διατροφής, υποστήριξης», δήλωσε στο newsit.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Επίσης, στα κινητά των μεταναστών που έχουν διασωθεί οι λιμενικοί έχουν δει εικόνες με πολύ κόσμο πάνω στο σκάφος.

Το ναυάγιο, που δυστυχώς ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, έγινε τα ξημερώματα σήμερα (14.062023) ανοιχτά της Πύλου, και έως τώρα έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 79 πτώματα και 104 έχουν διασωθεί.

Είκοσι εννέα από αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Κανένας τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

O αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά

Τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας ενδέχεται ν’ ανέλθουν σ’ εκατοντάδες. Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής φροντίδας στους διασωθέντες με εντολή του υπουργείου Υγείας, μόλις ενημερώθηκαν το Λιμενικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία, με εντολή του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ τέθηκαν αμέσως σε μέγιστη ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Καλαμάτας και της Τρίπολης, καθώς και όλα τα όμορα Κέντρα Υγείας.

Δραματικές εικόνες από το λιμάνι της Καλαμάτας:

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διακομίζονται όλοι οι διασωθέντες, έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επι τόπου επιχειρούν 15 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ένα ασθενοφόρο που έφτασε εκεί από την Αθήνα, καθώς και δυο οχήματα του τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, το οποία έφτασαν εκεί επίσης από την πρωτεύουσα. Τα τελευταία φέρουν υγειονομικό υλικό (ακόμη και φορεία) για πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων.

Οι διασώστες που επιχειρούν στο σημείο είναι 45, ενώ στο ΕΚΑΒ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταβαίνει στην Καλαμάτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναβλήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Σητεία.

Ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μεταβαίνει επίσης στο λιμάνι της Καλαμάτας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Φωτογραφίες: Intimenews/Eleftheriaonline

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις