ΜΥΣΤΡΑΣ. Μια ακόμα απόδειξη ότι η σύμπραξη και η συνεργασία αποφέρει αποτελέσματα ωφέλιμα και πρωτότυπα. Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον νέο Μυστρά, ο Δήμος Σπάρτης (Τμήμα Τουρισμού), το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) συνδιοργάνωσαν Εσπερίδα Γευσιγνωσίας με θέμα «Αλχημείες στις Γεύσεις των Βυζαντινών».

Ήταν μια εκδήλωση που κάποιοι συμμετέχοντες ζήτησαν να γίνει θεσμός, την παρακολούθησαν όλοι από την αρχή έως το τέλος και έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες αλλά και στο κοινό να νιώσουν με όλες τις αισθήσεις τους το Βυζάντιο.

Γεύση, όραση, ακοή, όσφρηση, ακόμα και η αφή, απέφεραν μοναδικά συναισθήματα σε μια συνάντηση ανθρώπων των Γραμμάτων και των Επιστημών, της Τέχνης και της Παραγωγής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Notospressτο ΙΝΕΒΥΠ είχε την πατρότητα της ιδέας και την ευθύνη υλοποίησης, ο δήμος Σπάρτης από το Τμήμα Τουρισμού στήριξε αποφασιστικά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενέκρινε κι επόπτευσε διακριτικά αυτή την προσπάθεια.

Η προσήλωση του ΙΝΕΒΥΠ στην ποιοτική εξωστρέφεια των δράσεών και της λειτουργίας του, η πεποίθηση του Δήμου Σπάρτης ότι ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός είναι στον Μυστρά άρρηκτα συνδεδεμένα και η επιλογή της ΕΦΑΛΑΚ στην ανάδειξη όλων των πτυχών της ζωής στον Βυζαντινό Μυστρά, έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Στην Εσπερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, κάνοντας μια επιλεκτική αναδρομή στον Βυζαντινό Μυστρά, η σημερινή Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Οικονομικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κα Γεωργία Ζαχαράκη η οποία έδωσε το στίγμα της Τουριστικής πολιτικής του δήμου Σπάρτης και η Διευθύντρια της ΕΦ.Α.ΛΑΚ κα Ευαγγελία Πάντου που μάλιστα προανήγγειλε μεγάλη εκδήλωση για την Βυζαντινή γαστρονομία προσεχώς.

Ο Διευθυντής του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς υποδέχτηκε εκπροσώπους των Αρχών και καλεσμένους, απηύθυνε χαιρετισμό και κάλεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ Τσάλτα, Εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Εσπερίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σπάρτης, μέσω του Τμήματος Τουρισμού στήριξε οικονομικά την όλη διοργάνωση. Στο ακροατήριο συμμετείχαν και αιρετοί του δήμου Σπάρτης, κ.κ. Β. Βαλιώτης, Χρ. Κανακάκος, Δημ. Αποστολάκος, στελέχη του δήμου Σπάρτης κι εκπρόσωποι φορεών.

Η Εσπερίδα ξεκίνησε με την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του Δρ. Γεράσιμου Μέριανου (Κύριου Ερευνητή, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «Αλχημεία και είδη διατροφής στο Βυζάντιο. Μεταξύ συμβολισμού και πρακτικής χρήσης». Μια ομιλία που αξίζει να παρακολουθήσετε στο videoτης εκδήλωσης.

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι παρουσιάσεις - ομιλίες, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

«Ο άρτος των Βυζαντινών». Παρουσίασε ο αρτοποιός, Πρόεδρος των αρτοποιών Λακωνίας και Ειδικός Γραμματέας του Προεδρείου της Ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, κ. Νικόλαος Μάζης. Έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να γευθεί τον άρτο των κοινωνικών τάξεων στο Βυζάντιο αλλά και το ύψωμο των Βυζαντινών Εκκλησιών. Απλόχερα κέρασε κάθε επισκέπτη γεύση Βυζαντίου. Δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η παράδοση σήμερα ζυμώνεται στον αυθεντικό τοπικό φούρνο κάθε ελληνικής γειτονιάς.

« …Εκεῑνοι νά χορταίνουσι τά πρῶτα των ἰχθύων…». Βυζαντινές μαγειρείες με ψάρια. Παρουσίασαν η αρχαιολόγος-μουσειοπαιδαγωγός κ. Ιωάννα Κατσουγκράκη και ο πρότυπος ιχθυοκαλλιεργητής κ. Ιωάννης Γεροντίδης. Προσέφεραν στο κοινό την μοναδική γεύση του γάρου που ήταν απαραίτητο βελτιωτικό της γεύσης στην βυζαντινή γαστρονομία και πραγματικά μας ταξίδεψαν στο παρελθόν.

«Αιώνια ελιά».Ο βιοκαλλιεργητής - τυποποιητής ελιάς και ελαιόλαδου και πολυβραβευμένος κ. Γεώργιος Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε στα διεθνώς αναγνωρισμένα «ευεργετήματα και τη διατροφική αξία της ελιάς» από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, με εντοπισμό σε μελέτες και αναφορές διεθνών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και συνέστησε την εξακτίνωση της Λακωνικής εκλεκτής παραγωγής και γνώσης.

«Ο οίνος στο Βυζάντιο». Παρουσίασε γλαφυρά ο αμπελουργός - τυποποιητής κ. Νικόλαος Θεοδωρακάκος εξηγώντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τοπικές ποικιλίες αλλά και για τον οίνο των Βυζαντινών που ήταν ο οίνος «Μαλβάζια».

«Το μέλι του βορείου Ταϋγέτου». Το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό της βυζαντινής γαστρονομίας. Ο μελισσοπαραγωγός - τυποποιητής κ. Βασίλειος Λιναρδάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική «παρουσία του μελιού Β. Ταϋγέτου» και σε Πανεπιστημιακές μελέτες που το αφορούν.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια γλυκιά βυζαντινή δημιουργία, του καθ. ζαχαροπλαστικής (pastrychef) κ. Χρήστου Βέργαδου βασισμένη στους ξηρούς καρπούς. Ο ταλαντούχος Χρήστος Βέργαδος βρέθηκε να διανθίζει την βραδιά με πινελιές τέχνης και δημιουργικότητας και έδειξε ότι η ποθούμενη εξωστρέφεια μπορεί να στηρίζεται στο Λακωνικό στοιχείο που μεσουρανεί σε όλες τις πτυχές της δημιουργίας, της τέχνης και της παραγωγής στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στον υπαίθριο χώρο του Ινστιτούτου λειτούργησε Έκθεση Τοπικών Τυποποιημένων Προϊόντων, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς - τυποποιητές αλλά και εξαγωγείς του τόπου μας, καθώς και να γευτεί τα εκλεκτά προϊόντα τους. Η έκθεση ήταν μια πρωτοβουλία του ΙΝΕΒΥΠ με την αμέριστη στήριξη της π. αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. ΝτίαςΤζανετέα.

Παράλληλα στον στεγασμένο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. (όροφος) λειτούργησε η μοναδική και ακριβοθώρητη Έκθεση Βυζαντινής Ενδυμασίας από τη συλλογή της Ι.Μ. Παντανάσσης Μυστρά. Συγκεκριμένα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ενδύματα, πιστά αντίγραφα, των ανθρώπων που ζούσαν στο Βυζάντιο. Ο θεατής ένιωθε τους ανθρώπους και αξιωματούχους να κινούνται στους διαδρόμους και στις αίθουσες των παλατιών και στα αρχοντικά και τις εκκλησιές της καστροπολιτείας. Βελούδο, δέρμα, μετάξι, μέταλλο και λίθοι με προσήλωση στη λεπτομέρεια. Κάθε ενδυμασία συνοδευόταν από αντίστοιχη βελουδογραφία. Η έκθεση τελούσε υπό την εποπτεία μοναχών της Ι. Μονής.

Στον ίδιο χώρο και η Έκθεση έργων της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, τα οποία θαύμασε από κοντά πλήθος κόσμου. Έργα σπουδαστών και καθηγητών της Σχολής που ήδη γράφει την δική της ιστορία στη σύγχρονη Σπάρτη και διαμορφώνει μια εξαίσια άποψη και προσέγγιση για την τέχνη στο Βυζάντιο.

Η Εσπερίδα Γευσιγνωσίας μεταδόθηκε «ζωντανά», μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

Όλα τα πιο πάνω δεν θα είχαν γίνει πράξη αν δεν υπήρχε η συνεργασία των συνδιοργανωτών και δεν συμμετείχαν ως εκθέτες οι επιχειρήσεις: Αρτοποιεία Αδελφοί Μάζη, Ελαιώνες Σακελλαρόπουλος, G-FishΓεροντίδης, Κτήμα Θεοδωρακάκου, Μελισσοκομία Λιναρδάκη.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: Mystras Grand Palace Resort & Spa, NotosForum, Χυμοί Λακωνία, ΒestPackaging Π. Παυλούνης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις