ΣΚΑΛΑ. Την αντίθεσή του ως προς τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων των de minimis, στο σύνολο των ορεινών περιοχών, όπως είναι ο Δήμος Ευρώτα, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος κος Παναγιωτακάκος, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με το κόστος παραγωγής να πλήττει τους αιγοπροβατοτρόφους και τις καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν το επάγγελμά τους, σημειώνεται η αδικία εις βάρος των κτηνοτρόφων ορεινών περιοχών, οι οποίοι κατόπιν σχετικής Υπουργικής απόφασης θα λάβουν το ποσό μόλις των 2 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 25 εκ ευρώ των de minimis.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Μετά την ανακοίνωσή σας για την κατανομή των χρημάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος de minimis, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Ο Δήμος Ευρώτα και η Λακωνία γενικότερα, είναι μια κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφική περιοχή. Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, η κυρίαρχη μορφή είναι η παραδοσιακή/ ελεύθερη βοσκή.

Είναι κατανοητό και αποδεκτό, ότι η παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί αισθητά, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την ξηρασία και την εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών.

Ιδιαίτερα για την ορεινή κτηνοτροφία, το κόστος παραγωγής πολλαπλασιάζεται εξαιτίας της φύσης της ελεύθερης/ παραδοσιακής βοσκής των αιγοπροβάτων, που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης οι συχνές μετακινήσεις από και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες ανεβάζει κατά πολύ τα έξοδα των ορεινών κτηνοτρόφων.

Συνεπώς είναι αναγκαίο να εξετασθούν με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, τα προβλήματα των ορεινών κτηνοτρόφων, χωρίς αντιδικίες προς τις άλλες μορφές κτηνοτροφίας.

Θεωρούμε δίκαιο να εισπράξουν μεγαλύτερο ποσό οι πεδινοί κτηνοτρόφοι, που αποκλείστηκαν από το άρθρο 68. Όμως είναι άδικο και εξευτελιστικό το ποσό των 2 εκ. € του προγράμματος de minimis, που δίνεται στους ορεινούς
αιγοπροβατοτρόφους.

Στην εποχή της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης κρίσης, όπου ο αγροτικός/ κτηνοτροφικός τομέας καλείται να γίνει τροφοδότης της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αυτές οι πολιτικές ζημιώνουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η αιγοπροβατοτροφία που αποτελεί για το Δήμο Ευρώτα, κυρίαρχη μορφή κτηνοτροφικής παραγωγής στο τόξο του Πάρνωνα, ζημιώνεται. Αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων να εγκαταλείπει το επάγγελμα, γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει, αφού τον απειλούν τα δυσβάστακτα χρέη προς τις Τράπεζες, οι ανελαστικές δαπάνες (Δ.Ε.Η., ενοίκια, πληρωμές φροντιστηρίων)και το μεγάλο κόστος παραγωγής (εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων από τα εργοστάσια αγροεφοδίων και ζωοοτροφών).

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να εξευρεθούν πόροι στήριξης για τη γενικότερη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, όσο και την επιπλέον στήριξη της ορεινής/ παραδοσιακής αιγοπροβατοτροφίας. Ο Δήμος Ευρώτα ευελπιστεί σε μια νέου τύπου αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση».