ΒΑΤΙΚΑ. Αφού πέρασε μία σημαντική κρίση απέναντι στις νέες ποικιλίες που είχαν καλύτερες αποδόσεις, δίνοντας έτσι στον παραγωγό την ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, πλέον επανακάμπτει, κερδίζοντας εύκολα το χαμένο έδαφος.

Ο παραγωγός Αναστάσιος Λιβανός μιλά στο ypaithros.gr για τη μάχη που δίνει το βατικιώτικο κρεμμύδι, προκειμένου να μην εξαφανιστεί ως καλλιέργεια. «Η κρίση που πέρασε την περασμένη δεκαετία φαίνεται ότι ξεπερνιέται, καθώς ο κόσμος πλέον αρχίζει και ζητά πιο ποιοτικά προϊόντα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», σημειώνει. Και προσθέτει: «Το βατικιώτικο κουβαλάει στην πλάτη του μια ιστορία 200 χρόνων. Τα υβρίδια έχουν ως πλεονέκτημα τις αποδόσεις στην καλλιέργεια, αφού σε μία καλλιέργεια βγαίνει 1/3 παραπάνω από τα βατικιώτικα, αλλά ούτε η ποιοτική διαφορά δεν καλύπτεται, ούτε και η διατηρησιμότητα».

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα του προϊόντος, ο κ. Λιβανός εξηγεί ότι «έχει μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση και κατά συνέπεια δίνει άλλη γεύση στο μαγείρεμα. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημά του είναι η διατήρησή του, καθώς το κρεμμύδι έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί μέχρι και έναν χρόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, σε αντίθεση με τα άλλα, που χαλάνε εύκολα».

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, το βατικιώτικο κρεμμύδι έχει στρεμματική απόδοση 3 τόνους, ενώ τα υβρίδια βρίσκονται 1-2 τόνους πάνω. Από την πλευρά του, ο παραγωγός Θεοδωρής Δερματής επισημαίνει: «Η αγορά ζητά το βατικιώτικο κρεμμύδι, με αποτέλεσμα την εύκολη απορρόφησή του. Αν αυξηθεί η καλλιέργεια, τότε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση, αφού το προϊόν έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά». Κάτω από κανονικές συνθήκες, στα Βάτικα καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα και παράγονται από 3.000 έως 4.000 τόνοι.

Σύμφωνα με αναφορές που έχουν γίνει στο παρελθόν, στη λαϊκή ιατρική των Βατίκων το κρεμμύδι είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως κατάπλασμα. Είναι γνωστό ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ θεωρείται αντιοξειδωτικό και με μικροβιοκτόνες ιδιότητες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις