ΣΠΑΡΤΗ. Σε σύσκεψη του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης που πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, στις 26/6/2023, με θέμα την οικειοποίηση του ονόματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ από συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό κόμμα, αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ζητείται η

«…τροποποίηση της νομοθεσίας που αναφέρεται στις απαγορεύσεις της χρήσης ως ονόματος και εμβλήματος ή σήματος κόμματος ή συνδυασμού συνεργαζόμενων κομμάτων ή συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων ή μεμονωμένων υποψηφίων με τρόπο που να προστατεύει τις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα τις ιστορικές και διεθνώς αναγνωρισμένες, από την οικειοποίηση του ονόματός τους από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο.»

  • Θα στείλει επιστολές προς τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων το Ινστιτούτο

Ακολουθούν επιστολές προς τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου «να λάβουν γνώση και ή να υποβάλουν την αιτούμενη τροπολογία ή να υποστηρίξουν ανάλογη τροπολογία που τυχόν θα υποβληθεί από άλλα κόμματα».

Λόγω του εξαιρετικά επείγοντος του θέματος , το Ινστιτούτο Σπάρτης προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στην συνέχεια θα ενημερώσει όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου Σπάρτης προκειμένου να ενισχύσουν το δίκαιο αίτημα των Σπαρτιατών.

  • Η επιστολή του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης προς τον Πρωθυπουργό

«Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ,

Κατ’ αρχήν επιθυμούμε να σας συγχαρούμε για την μεγάλη εκλογική σας επιτυχία και να σας ευχηθούμε υγεία και δύναμη για να επιτελέσετε το τόσο σημαντικό έργο της επόμενης θητείας σας .

Το Ινστιτούτο Σπάρτης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του Δήμου Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξωστρέφεια και στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή.

  • Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερου προβλήματος που ανέδειξαν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου και το οποίο σχετίζεται με την οικειοποίηση του ονόματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ από συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό κόμμα.

Με την χρήση του ονόματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, το οποίο προσδιορίζει μια ολόκληρη κοινωνία και ακόμα πιο συγκεκριμένα την ιδιότητα των δημοτών του Δήμου Σπάρτης και την ιδιότητα των απογόνων της ιστορικής και παγκόσμια αναγνωρισμένης ως μοναδική αξία, αρχαίας Σπάρτης, δημιουργείται η αίσθηση ότι ταυτιζόμαστε ως κοινωνία, ως Σπαρτιάτες, με συγκεκριμένο πολιτικό- κομματικό χώρο.

Το αίτημά μας δεν έχει σχέση με την πολιτική ιδεολογία που οικειοποιείται την επωνυμία μας. Την ίδια αντίδραση θα είχαμε οποιοδήποτε και αν ήταν το κόμμα που θα οικειοποιείτο την επωνυμία του δικού μας ιστορικού Δήμου και των καταγόμενων εξ αυτού δημοτών .

Με την παρούσα ιδιαιτερότητα η Βουλή των Ελλήνων κινδυνεύει να καταστεί η Βουλή των Σπαρτιατών, των Αθηναίων, των Μακεδόνων και των λοιπών ελληνικών ονομάτων πόλεων , ονομασίες κομμάτων καθόλου αποδεκτές από καμία ελληνική πόλη και περιοχή, μιας και η οποιαδήποτε περιοχή αποδεδειγμένα λειτουργεί πλουραλιστικά και εκφράζεται από πολλά κόμματα που είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές ή που εκλέγονται σε αυτές.

Αντιλαμβάνεστε , κ. Πρωθυπουργέ , την έκπληξη των Σπαρτιατών (καταγόμενων εκ Σπάρτης ), όταν εγκρίθηκε από τον Άρειο Πάγο και ανακοινώθηκε η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος που φέρει την επωνυμία της δικής μας καταγωγής και εκ των πραγμάτων οικειοποιείται τους απανταχού Σπαρτιάτες δημιουργώντας συνειρμούς που σχετίζονται με την εν δυνάμει εμπλοκή όλων των Σπαρτιατών με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Μάθαμε εκ των υστέρων, βέβαια, ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει ιδρυθεί από το 2017, αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε εκλογές, ώστε να έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα νωρίτερα.

Λόγω του θεσμικού σας ρόλου θεωρούμε ότι είστε η αρχή που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτού του φαινομένου που σήμερα πλήττει εμάς τους Σπαρτιάτες, δηλαδή τους καταγόμενους εκ Σπάρτης, και αύριο μπορεί να πλήξει με τον ίδιο τρόπο τους καταγόμενους από άλλες ιστορικές και μη περιοχές της Ελλάδος.

Η πρότασή μας συνίσταται στην τροποποίηση και επέκταση της παραγράφου 6 του άρθρου 37 του π.δ. 26/2012, και της υπάρχουσας τροποποίησης της εν λόγω παραγράφου με την παράγραφο 6 του Άρθρου 27 του Ν. 4648/2019, που αναφέρονται στις απαγορεύσεις της χρήσης ως ονόματος και εμβλήματος ή σήματος κόμματος ή συνδυασμού συνεργαζόμενων κομμάτων ή συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων ή μεμονωμένων υποψηφίων, με τρόπο που να καθιστά ρητή την απαγόρευση της χρήσης πέραν των άλλων και ονομάτων πόλεων, τοπικών κοινωνιών και μάλιστα των αναφερομένων σε ιστορικές περιοχές διεθνώς αναγνωρισμένες, κάτι που ισχύει ως απαγόρευση σε απλούστερες περιπτώσεις , όπως είναι η εμπορική χρήση των τοπωνυμίων.

Ίσως η διάταξη να μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής:

«6. Απαγορεύεται η χρήση ως ονόματος και εμβλήματος ή σήματος κόμματος ή συνδυασμού συνεργαζόμενων κομμάτων ή συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων ή μεμονωμένων υποψηφίων:

α) Συμβόλου θρησκευτικής λατρείας, της σημαίας της πατρίδας ή άλλου παρόμοιου συμβόλου, όπως ονόματα πόλεων ή καταγόμενων εξ αυτών πολιτών ή ονόματα ιστορικών πόλεων και τοποθεσιών πολύ μάλλον όταν αυτά αποτελούν διακριτά παγκόσμια σημεία αναφοράς της ελληνικής ιστορίας ή σημείου ιδιαίτερης ευλάβειας,

β) του στέμματος,

γ) συμβόλων ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή φωτογραφιών προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους σε αυτό.»

Βεβαίως , πιστεύουμε ότι και με την υπάρχουσα νομοθεσία θα μπορούσαν η ιστορική μας πόλη και οι καταγόμενοι εξ αυτής να προστατευθούν από την οικειοποίηση του ονόματος καταγωγής μας από οποιονδήποτε πολιτικό-κομματικό χώρο. Η παραπάνω ισχύουσα διάταξη ερμηνευμένη με μεγαλύτερη ευρύτητα θα μπορούσε να προστατεύσει δια μέσου της αναφοράς της στην §6α του Άρθρου 27 του Ν. 4648/2019 : «ή άλλου παρόμοιου συμβόλου», η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει και ονομασίες καταγωγής που αποτελούν σύμβολα για τις περιοχές τους.

Ως εκ τούτου , κ Πρόεδρε, παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη την βούληση των πραγματικών ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ και να μας προστατεύσετε από οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής οικειοποίησης του ονόματος καταγωγής μας , διότι και ως ψηφοφόροι οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ( οι καταγόμενοι εκ Σπάρτης) δεν ταυτιζόμαστε με έναν μόνον πολιτικό-κομματικό χώρο , αλλά με το σύνολο της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής πολιτικής έκφρασης της χώρας μας, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σας παρακαλούμε ενημερώστε μας για την δυνατότητά σας να εισάγετε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την προτεινόμενη τροπολογία της παραπάνω νομοθεσίας με αναδρομική ισχύ, έτσι ώστε να αποδοθεί η ιστορική ΣΠΑΡΤΗ στους πραγματικούς ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ της, σήμερα και δια παντός.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Σπάρτης

Αναστασία Κανελλοπούλου

Πρόεδρος»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις