ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου προχώρησε η ΤΕ Λακωνίας τού ΚΚΕ. Ας σημειωθεί πως το ΚΚΕ παρουσίασε άνοδο 100.000 σε ψήφους και 2,5% σε εκλογικό ποσοστό. Επίσης εξέλεξε 20 βουλευτές, 5 περισσότερους από το 2019.

  • «Σήμερα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να πείσουμε»

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως «…Γνωρίζουμε ότι ένα ευρύτερο τμήμα εργαζομένων, λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, που συσπειρώνεται αυτήν τη στιγμή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πειστεί σταθερά για την πολιτική διέξοδο που προτείνουμε, και για τον δρόμο που αυτή θα επιτευχθεί. Ωστόσο θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να πείσουμε.»

Αναλυτικά

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και τον λαό

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους έδωσαν μαζί μας και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τόσο στην εκλογική μάχη του Μάη όσο και σε αυτή του Ιούνη, μέσα σε έναν συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, κατέγραψε διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

  • Συγκεκριμένα άνοδο 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσοστό. Το ΚΚΕ εξέλεξε 20 βουλευτές, 5 περισσότερους από το 2019.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει καταχτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου. Στους εμβληματικούς εργατικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Στη στάση του την περίοδο της πανδημίας. Στη θέση και δράση του απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ελληνική εμπλοκή στα Νατοϊκά σχέδια.

Αυτή η στάση ήταν που έδωσε τη δυνατότητα σε ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις σήμερα να ακουμπήσουν στο ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας - παρά διαφορετικές απόψεις και σκέψεις που είναι φυσικό να έχουν - τη συνέπεια και σταθερότητά του στην αποκάλυψη της προσπάθειας εξαπάτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πολιτικά για τη στάση του την περίοδο 2012-2015 απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι, παρ' όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, δεν συναίνεσε στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής.

Σε αυτό το διάστημα το ΚΚΕ μπόρεσε να εξηγήσει καλύτερα σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις τη στάση του απέναντι σε αστικές κυβερνήσεις, να προβάλει τη δικιά του αντίληψη για την εργατική εξουσία και την αντίστοιχη διακυβέρνηση, για τον χαρακτήρα της, τους όρους πραγματοποίησής της, για τον ρόλο που θα παίξει σε αυτήν.

Γνωρίζουμε ότι ένα ευρύτερο τμήμα εργαζομένων, λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, που συσπειρώνεται αυτήν τη στιγμή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πειστεί σταθερά για την πολιτική διέξοδο που προτείνουμε, και για τον δρόμο που αυτή θα επιτευχθεί. Ωστόσο θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να πείσουμε.

  • Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή, αλλά σχετίζεται με αγωνιστικούς δεσμούς στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωριό, στους χώρους Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, που αντέχουν και διευρύνονται και ανάλογα πρέπει να δυναμώσουν και να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο.
  • Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον λαό. Το ΚΚΕ θα κάνει από αύριο κιόλας πράξη τη δέσμευσή του ότι θα βρεθεί στο μετερίζι μιας 100% μαχητικής, εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός να μη δείξει καμία αναμονή, να μη δώσει καμιά περίοδο χάριτος, ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΝΔ με βαριά καρδιά.
  • Από αύριο η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις θα βρίσκονται απέναντι σε νέο γύρο επίθεσης.

Η ΝΔ έχει ήδη εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή της για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, την προώθηση νέων δεσμεύσεων στην πολιτική της ΕΕ και τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς, ζήτημα που αποτυπώνεται και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στις κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής θα συναινέσουν ουσιαστικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στο κοινοβούλιο.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει άμεσα να δοθεί η μάχη, στους δρόμους του αγώνα και μέσα στη Βουλή, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο, απέναντι στην κλιμάκωση της εμπλοκής στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς, θα είναι η φωνή του λαού, απέναντι σε αυτόν τον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό.

Αν κάτι αποδείχθηκε, είναι ότι όσοι υπόσχονταν πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του λαού, υπηρετώντας όμως τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, του καπιταλιστικού συστήματος, της ΕΕ, δηλαδή χωρίς σύγκρουση, χωρίς ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, του είπαν ψέματα. Μόνο το ΚΚΕ του λέει την αλήθεια, ότι ναι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά αυτό χρειάζεται την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Η ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου είναι ακόμα μια αρνητική εξέλιξη αυτών των εκλογών, ωστόσο δεν είναι πρώτη φορά που τέτοιες δυνάμεις καταγράφουν ένα τέτοιο ποσοστό: Και το 2012 και το 2015 οι δυνάμεις αυτές είχαν καταγράψει ποσοστά πάνω από 10%. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, γιατί επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι ρίζες του φασισμού - ναζισμού βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα και στο κράτος, είναι βαθιές και υπάρχουν διάφορα κέντρα και συμφέροντα που τους στηρίζουν, άλλωστε είναι γέννημα - θρέμμα αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος

Επιβεβαιώνεται ότι ο φασισμός - ναζισμός, εξαιτίας του χαρακτήρα του, δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά με κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, που μάλιστα ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, αλλά είναι υπόθεση του ίδιου του εργατικού - λαϊκού κινήματος και σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει, όπως έκανε και όλο το προηγούμενο διάστημα.

Έχουμε ακλόνητη πίστη πως οι συσχετισμοί αλλάζουν. Τίποτα δεν μένει στατικό. Το αστικό πολιτικό σύστημα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες το επόμενο διάστημα, όπως έχει συμβεί και παλιότερα. Άλλωστε, ακόμα και τα στοιχεία φανερώνουν ότι από το 2019 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν επέλεξαν ψήφο διαμαρτυρίας ή αποχή.

  • Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων, για να ξαναδυναμώσουμε την ελπίδα. Απευθύνουμε σε όλους αυτούς κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης, στον δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, με αυτό το σύστημα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.

Ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Του ρεύματος που δεν αναζητά νέους σωτήρες από μια κυβερνητική εναλλαγή, του ρεύματος που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση, την ταξική πάλη.

Μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές πολιτικές μάχες, όπως η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Υπάρχει δυνατότητα να εκφραστεί και σε αυτήν τη μάχη μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 100% ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις