ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε δημοπράτηση βγήκε το νέο μεγάλο έργο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά το έργο για το Φράγμα (Οινούντα) Κελεφίνας στη Λακωνία. Πρόκειται για έργο που θα συμβάλει στην επαρκή άρδευση της ευρύτερης περιοχής ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 31,5 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 25,4 εκατ. ευρώ). Τα προτεινόμενα έργα κατασκευάζονται εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος, του Δήμου Σπάρτης.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 38 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το (Π.Α.Α.) 2014-2020 και τίτλο πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ» με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0011409243. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25% . Η πράξη είναι ενταγμένη στο ΠΔΕ.

Το αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την προτεινόμενη γενική διάταξη έργων, προβλέπεται χωμάτινο φράγμα επί του ρ. Κελεφίνα, ύψους 51,0 m από την κοίτη, με αργιλικό πυρήνα, φίλτρα και στραγγιστήρια και σώματα στήριξης από κατάλληλα υλικά αναγκαίων εκσκαφών και από δανειοθαλάμους της περιοχής του ταμιευτήρα.

Προβλέπονται έργα υπερχειλιστή στο αριστερό αντέρεισμα και προτείνεται ο τύπος του ανοικτού, μετωπικού υπερχειλιστή.

Τα έργα της προσωρινής εκτροπής της απορροής του ρέματος από την κοίτη, στη θέση των έργων θεμελίωσης του φράγματος, περιλαμβάνουν την κατασκευή σήραγγας, μήκους περί τα 420m και διαμέτρου D=5,50m, ενώ το συνολικό μήκος του έργου της σήραγγας εκτροπής είναι περί τα 467m. Η σήραγγα εκτροπής τοποθετείται κατά μήκος του αριστερού αντερείσματος και προβλέπεται η κατασκευή κυρίως ανάντη προφράγματος. Το έργο της εκτροπής, μετά την ολοκλήρωση των έργων του φράγματος και του υπερχειλιστή ασφαλείας, θα συμπληρωθεί με τα αναγκαία έργα ώστε να λειτουργεί ως έργο υδροληψίας και εκκένωσης του ταμιευτήρα.

Τέλος, στα έργα του φράγματος περιλαμβάνονται και τα έργα κατασκευής και αποκατάστασης της οδοποιίας, των προσπελάσεων που θίγονται από την κατασκευή του ταμιευτήρα του φράγματος: α) του τμήματος της υφιστάμενης οδού που συνδέει την Ε.Ο. Τρίπολης – Σπάρτης με τα γύρω χωριά της περιοχής η οποία κατακλύζεται, β) της μόνιμης οδού προσπέλασης της στέψης του φράγματος και γ) της προσπέλασης του κτιρίου δικλίδων και οργάνων.

Είναι ακόμα ένα έργο για μεγάλες υποδομές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει πλέον σειρά από μεγάλα έργα στα σκαριά και ελπίδα είναι πως η δημοπράτηση για το Φράγμα Κελεφίνας στη Λακωνία θα τραβήξει τα βλέμματα πολλών τεχνικών εταιρειών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις