ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Πλούσιος και Φτωχός είναι η ιστορία της γενιάς του πολέμου. Μιας γενιάς που την βαρύνουν οι αξίες του παρελθόντος, η ένταση του παρόντος και ο τρόμος ενός αναπόφευκτα ναυαγισμένου μέλλοντος. Ο Ρούντυ, ο ρομαντικός, μαθαίνει να ζει με αμφιβολίες και γίνεται πλούσιος στα 30 του. Ο αδελφός του ο Τόμ, ο σκληρός, με το καταρρακωμένο Αμερικανικό του όνειρο στιγματισμένο, λερωμένο με αίμα.

Πόσο μας αφορά σήμερα στην Πελοπόννησο το αφήγημα «Πλούσιος και Πτωχός»;

Με λογοπαίγνιο ή χωρίς, με συμβολισμούς ή όχι με ρεαλισμό ή φαντασία, τελικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την πάλη. Μόνο που αυτή τη φορά, όπως εγκαίρως σημείωσε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, αυτή η πάλη είναι εντός των τειχών και διχάζει.

Πριν δούμε ποιος είναι ο Παναγιώτης Νίκας και ο Δημήτρης Πτωχός, πριν καταλήξουμε ποιος είναι πολιτικά πτωχός και ποιος πλούσιος ας δούμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ή το πλαγκτόν από το οποίο τροφοδοτείται το νέο αυτό δράμα της ΝΔ, ίσως και της Πελοποννήσου.

«Πάλι Μεσσήνιος ο Περιφερειάρχης;» Εύλογο ερώτημα σε εποχή που ελάχιστοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σταθούν πάνω και πέρα από εντοπιότητες. Νομοί όπως η Αρκαδία, η Λακωνία και η Αργολίδα έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν Περιφερειάρχη από τον τόπο τους για να ισοσκελίσουν αδικίες.

«Τι ρόλο παίζει ο Σαμαράς;» Εξίσου λογικό ερώτημα. Όταν ο Σαμαράς θέλει κάνει Περιφερειάρχη τον Νίκα και όταν δεν θέλει τον αντικαθιστά με τον Πτωχό; Τελικά εκτός από την Μεσσηνία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι καπετανάτο του Αντώνη Σαμαρά; Πόθεν;

«Που βρίσκεται η στοά αποφάσεων του Μοριά;» Οι αποφάσεις που αφορούν στον ύψιστο βαθμό αυτοδιοίκησης, της εκλεγμένη περιφερειακής αυτοδιοίκησης που λαμβάνονται άραγε; Σε μεζεδοπωλεία, σε στοές, σε διαδρόμους ή σε πολιτικά γραφεία κομματικών δεινοσαύρων;

«Τι παριστάνει ο Βλάσης;» Γιατί τόση υποκρισία από τον βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση δύο μήνες τώρα. Δήθεν θα ήταν αυτός ο υποψήφιος Περιφερειάρχης για να ροκανίσει τις δυνάμεις Τατούλη στην Αρκαδία και για υπονομεύσει τον Νίκα, άτομο, εκτός μεσσηνιακού εδάφους. Άριστα στημένο παιχνίδι. Αυτή είναι η πολιτική εντιμότητα της νέας Νέας Δημοκρατίας;

«Κλασικός δεξιός ο Λαμπρόπουλος» Ήπιος και λογικός ο Γιάννης Λαμπρόπουλος προειδοποίησε ότι αυτό το παιχνίδι (Σαμαρά - Βλάση - Πτωχού) διχάζει την Παράταξη και βέβαια το περιέγραψε ως «πόλεμο» κατά Νίκα.

«Ικανοποιημένος ο Καμπόσος;» Ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών είχε θέσει θέμα προειδοποιώντας ότι υποψηφιότητα Νίκα στην Περιφέρεια θα τον έβρισκε απέναντι. Σήμερα είναι ικανοποιημένος από την υποψηφιότητα Πτωχού;

«Γιατί όχι Βερούτης;» Ποιος είναι ο λόγος που αντί του Πτωχού δεν επελέγη από τη ΝΔ ένα νέο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης όπως είναι ο Θεόδωρος Βερούτης. Νέος, Σπαρτιάτης, κομματικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπεριφερειάρχης θεματικός, ήπιος, συγκαταβατικός… Τελικά ο νέος υποψήφιος Περιφερειάρχης πρέπει να είναι Μητσοτακικός ή Σαμαρικός;

Ρούντυ ή Τομ- Παναγιώτης ή Δημήτρης

Στο νέο δράμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η κατάταξη των κ.κ. Παναγιώτη Νίκα και Δημήτρη Πτωχού στους πλούσιους ή τους πτωχούς (πολιτικά) είναι υπόθεση υποκειμενική κάθε αναγνώστη - πολίτη. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τόσο καλά τον εσωτερικό πλούτο ή την πολιτική ένδεια των δύο ανδρών;

Ωστόσο η αντικειμενική προσέγγιση με κριτήρια αυτοδιοικητικά δείχνουν σαφώς «πλουσιότερον» τον Παναγιώτη Νίκα που χειρίζεται και κεφαλαιοποιεί έργα και ημέρες Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Πτωχότερος» ο κύριος Πτωχός σε αυτό αλλά εικάζεται ότι είναι αμύθητος ο κομματικός του πλούτος ελέω Σαμαρά, αν βάλουμε πολιτικό πρίσμα.

Η νέα ΝΔ πορεύεται στην αποκαθήλωση Νίκα, πράξη που καταρρίπτει δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία οι εν ενεργεία Περιφερειάρχες θα είναι και πάλι υποψήφιοι, αν το επιθυμούν. Δήλωση την οποία ατυχώς εμπιστεύθηκε ο Παναγιώτης Νίκας και προχώρησε στη δήλωση υποψηφότητας του. Αποκαθηλώνεται ένας Περιφερειάρχης που υπέδειξε και στήριξε η ΝΔ. Σε σύγκριση με τον Τατούλη μπορεί να μην θεωρείται επιτυχημένος αλλά ήταν αυτός που υπηρέτησε το κόμμα και τον Μητσοτάκη. Αντικαθιστούν τον Νίκα με ένα στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Προφανώς δεν είναι ο μόνος ικανός Πελοποννήσιος στο κόμμα. Είναι όμως αυτός που θα διατηρήσει ακέραιη την παρέμβαση Σαμαρά στην Περιφέρεια. Η νέα ΝΔ πορεύεται με σιγουριά έχοντας τον αέρα του νικητή και σκοπεύει να συσπειρώσει και πάλι τους ψηφοφόρους γύρω από τον νέο υποψήφιο περιφερειάρχη. Άραγε οκ. Πτωχός γνωρίζει τον τόπο, τους ανθρώπους, τα προβλήματα, τα ζητήματα, στην Πελοπόννησο; Θα διαταχθούν άραγε οι σημερινοί αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου να στοιχηθούν πίσω από τον κ. Πτωχό; Θα το κάνουν όλοι;

Ο Παναγιώτης Νίκας είναι σε δυσχερή θέση. Είναι Μεσσήνιος και ασφαλώς ελέγχει ένα σκληρό πυρήνα δύναμης. Προς τα πού θα κατευθυνθεί αυτή η δύναμη; Αν τολμήσει κάθοδο ως ανεξάρτητος ανοίγει πόλεμο αλλά έχει συμμάχους ισχυρούς άνδρες στη Μεσσηνία. Αν αποσυρθεί, είναι απορίας άξιον αν θα αφήσει τις δυνάμεις του να βρουν έκφραση στο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη.

Τελικά ο Παναγιώτης Νίκας δεν είναι ταυτόσημο της Νίκης όπως και ο Δημήτρης Πτωχός δεν είναι αναξιοπαθής, τουναντίον. Η Μεσσηνία έχει αποδείξει ότι ομονοεί για να πετύχει και να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία σε μια πολιτική εποχή που οι άλλοι νομοί είναι απλοί δορυφόροι της.

Μεγάλο το ρίσκο της νέας ΝΔ να αδειάσει τον Νίκα. Μεσσηνιακή η επιλογή του Πτωχού. Ισχυρός παντού ο Τατούλης.

Σαμαράς και Μητσοτάκης πρέπει να ξαναβρεθούν σε μεζεδοπωλείο γιατί η συγκυρία (Νίκας, Τατούλης, Δημοτικές εκλογές) αφήνει μεγάλους αρμούς στις επιμέρους δυνάμεις του κόμματος ανά την Πελοπόννησο.

Ποιο θα είναι άραγε το αφήγημα: Αποκαθηλώσαμε τον Νίκα για να προχωρήσουμε στην ανανέωση; Μα αυτό από το οποίο πάσχουν οι κοινωνίες δεν είναι η ηλικιακή ανανέωση αλλά η πολιτική. Ο Μητσοτάκης μπορεί σε εθνικό επίπεδο να υλοποίησε υποδειγματικά ένα σχέδιο νίκης. Στην Πελοπόννησο όμως οι στρατηγοί είναι δύο… Μητσοτάκης και Σαμαράς.

Ο Παναγιώτης Νίκας

Γεννήθηκε στο Κέντρο Αβίας (Μάνη) το 1950. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Μηλίτση και πατέρας τριών παιδιών. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και στη Νομική Σχολή (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ως καθηγητής εργάσθηκε για πολλά χρόνια στην Καλαμάτα (4ο Λύκειο) και υπήρξε ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος από την αρχή της σταδιοδρομίας του. Στην πόλη της Καλαμάτας διαμένει πάνω από 40 χρόνια και είναι δημότης από το 1978.

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις αυτοδιοικητικές εκλογές Ιουνίου του 2019, με τη στήριξη της Ν.Δ. Από τον Ιανουάριο του 2007 και επί τρεις συνεχόμενες θητείες εκλέχτηκε Δήμαρχος Καλαμάτας. Μετά τη δημιουργία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, εξελέγη πρώτος Πρόεδρός της (2011 -2014).

Εξελέγη επίσης τρεις φορές Νομαρχιακός Σύμβουλος, με το ψηφοδέλτιο του αείμνηστου Νομάρχη Παναγιώτη Φωτέα και του μετέπειτα Νομάρχη Δημήτρη Δράκου.

Για δώδεκα χρόνια διετέλεσε στέλεχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, συγκεκριμένα για 7 χρόνια αναπληρωτής Νομάρχη και Πρόεδρος Νομαρχιακών Επιτροπών και για 5 χρόνια Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας.

Ο Δημήτρης Πτωχός

Ο Δρ. Δημήτριος Πτωχός, γεννημένος το 1976, είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών από το ΕΜΠ. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ΕΜΠ στον τομέα της Επιχειρησιακής Ερευνας και των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης καθώς και ExC-ExecutiveEducation από το MIT SloanSchool. Εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα της διοίκησης και των ΤΠΕ ενώ παράλληλα διδάσκει στο ΕΜΠ ως επιστημονικός συνεργάτης Επιχειρησιακή Ερευνα και Τεχνολογίες Πληροφορικής. Το 2006 ίδρυσε την εταιρεία People. Είναι ειδικός σε θέματα τεχνολογίας, πληροφορικής και διοίκησης. Στενός και χρήσιμος συνεργάτης του Αντώνη Σαμάρα από την εποχή της πρωθυπουργίας του έως και σήμερα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις