ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μετά την Κυβέρνηση ο Μητσοτάκης στήνει το δικό του κόμμα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Πελοπόννησο ο κομματάρχης που διατηρεί ακόμα δυνάμεις είναι ο Σαμαράς. Με αυτόν συμφώνησε για το ποιος θα είναι ο επόμενος (υποψήφιος) Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, προγράμματα της ΕΕ, έχει λόγο στον πλούτο κάτω από θάλασσα, κάτω από γη, κάτω από τον ήλιο, πάνω από τα βουνά, έχει λόγο στο νερό. Ο νέος Περιφερειάρχης πρέπει να είναι νέος, άνθρωπος του Σαμαρά αλλά να έχει περάσει από τις εξετάσεις του Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο Δημήτρης Πτωχός. Δεν χρειάζεται ο νέος Περιφερειάρχης να ξέρει ποια είναι τα χωριά της Περιφέρειας και τα προβλήματα στις μικρές κοινωνίες. Αρκεί να μπορεί να περάσει την γραμμή του κόμματος και της Κυβέρνησης από πάνω προς τα κάτω και όχι τις θέσεις της κοινωνίας από κάτω προς τα πάνω. Ο περιφερειάρχης «ελέγχει» και τους δήμους και είναι ο κυβερνητικός βραχίονας με μανδύα αυτοδιοικητικό.

Ο Παναγιώτης Νίκας, παλαιάς κοπής πολιτικός, κινήθηκε με βάση τις κομματικές νόρμες μιας άλλης αντίληψης. Θεώρησε ότι ισχύει η δήλωση Μητσοτάκη «όποιος εν ενεργεία Περιφερειάρχης επιθυμεί θα είναι και πάλι υποψήφιος» κι έτσι προχώρησε στη δήλωσή του χωρίς να ενημερώσει ή έχοντας ίσως καταλάβει τι του ετοιμάζουν Σαμαράς και Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα το «στήσουν» ο ίδιος ο Μητσοτάκης και ο ίδιος ο Σαμαράς γιατί πρέπει από την πρώτη Κυριακή να πάρουν 43%. Το ποσοστό του κόμματος στις Εθνικές εκλογές στους 5 νομούς της Πελοποννήσου ήταν 43%+. Αν δεν καταφέρουν εκλογή από την πρώτη Κυριακή ο Πέτρος Τατούλης θα πάρει την Περιφέρεια.

Άθελά τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς αναδεικνύουν πάλι τον Παναγιώτη Νίκα σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Αρκεί να δηλώσει παρουσία. Ακόμα κι έξω από το παιχνίδι (γιατί θεωρείται δύσκολο να κατεβάσει συνδυασμό) μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ώστε να δώσει την ευκαιρία στον Πέτρο Τατούλη να εκλεγεί. Φαίνεται τραβηγμένο σενάριο; Όχι. Πιο τραβηγμένο ήταν ο εξωστρακισμός Νίκα. Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει για να διοχετεύσει ο Παναγιώτης Νίκας δυνάμεις προς τον Τατούλη είτε μέσω συμβούλων είτε μέσω υπόγειων διαδρομών. Άλλωστε οι δύο άνδρες, Τατούλης και Νίκας, έχουν ιδεολογικοπολιτικούς συνδέσμους. Από τη στιγμή που η ΝΔ θα κάνει επιθετικό προεκλογικό αγώνα για να διατηρήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το ποσοστό της για να φέρει 43% από την πρώτη Κυριακή, είναι αναπόφευκτη η συσπείρωση δυνάμεων, από παντού, γύρω από τον Πέτρο Τατούλη. Ισως και από την πρώτη Κυριακή και οπωσδήποτε την δεύτερη. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο ο Παναγιώτης Νίκας, σιωπηρός να σταθεί δίπλα, στον Δημήτρη Πτωχό.

Η περίπτωση ο Παναγιώτης Νίκας να αποσυρθεί εντελώς εξαρτάται από το εάν τον «κρατούν» από κάπου ή αν έχει τέτοια απογοήτευση που δεν θελήσει να συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Πιθανή «στάση» του Νίκα θα πνιγεί στο «αίμα». Μια πρώτη γεύση έχουν πάρει οι αντιπεριφερειάρχες του Παναγιώτη Νίκα που έλαβαν εντολή ώστε από την Δευτέρα 10 Ιουλίου να σταθούν στο πλευρό του Δημήτρη Πτωχού. Σημασία έχει και ο ρόλος των βουλευτών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας, που όσο και αν διαφωνούν κάποιοι, όπως ο Γιάννης Λαμπρόπουλος κ.α., θα κληθούν σε αγώνα για την υποψηφιότητα Πτωχού.

Μητσοτάκης και Σαμαράς, ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους, θέλουν τον Πτωχό στην Περιφέρεια Πελοπόννησο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε και τον γιό του εκλεγμένο στην Περιφέρεια αν κι έχει την δύναμη να τον θέσει ακόμα και στο επόμενο εθνικό ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας, ως υποψήφιο βουλευτή.

Ο επόμενος μήνας θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος τόσο για την Πελοπόννησο όσο και για την ΝΔ. Δεν είναι σίγουρο ότι μια επιτυχία της ΝΔ θα σημάνει και καλύτερες μέρες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο ερώτημα τι θα είχε να χάσει η Πελοπόννησος με Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και Περιφερειάρχη τον Τατούλη η απάντηση είναι «τίποτα» τουναντίον. Αυτή που ίσως θα είχε να χάσει θα ήταν η προεδρική Νέα Δημοκρατία ή όπως λένε οι αριστεροί η «Μητσοτάκης α.ε.».

Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχουν έντονο στίγμα τόσο πολιτικής όσο και προσωπικής αντιπαράθεσης. Πιθανόν ο Πέτρος Τατούλης να δώσει την μεγαλύτερη μάχη όλων των εποχών σε πεδίο που γνωρίζει, με αντιπάλους που αντιλαμβάνεται και με απροσδόκητους ίσως συμμάχους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις