ΣΚΑΛΑ. Η Δημοτική Παράταξη «Νέο Ξεκίνημα» στον δήμο Ευρώτα παρεμβαίνει για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αναφέρει - καταγγέλλει ότι στον δήμο Ευρώτα η φιλοσοφία διαχείρισης συσσωρεύει τόσο σκουπίδια όσο και προβλήματα.

Η αναφορά της Παράταξης είναι η εξής:

«Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) συνδέεται άμεσα με τα τέλη καθαριότητας που πληρώνει ο πολίτης, με την υγεία, καθώς και με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η σημερινή φιλοσοφία διαχείρισης τους, στον Δήμο Ευρώτα στηρίζεται στο παράνομο θάψιμο στο ΧΥΤΑ Απιδιά, στην προσδοκία λειτουργίας του ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) που φτιάχνει η ΤΕΡΝΑ, ενώ υπάρχουν και τα βουνά με τις παλέτες των συμμεικτων στα Ξηροκάμπια Σκάλας από την "εργολαβία Ρετζου". Η διαλογή στην πηγή είναι άγνωστη και ανύπαρκτη.

Διαλογή στην πηγή σημαίνει το διαχωρισμό των απορριμμάτων στο σημείο παραγωγής τους (το σπίτι μας, η δουλειά μας, τα καταστήματα, τα σουπερμάρκετ, τα ξενοδοχεία κ.τ.λ.) με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους. Απαιτεί την εμπλοκή όλων μας στη διαλογή των υλικών σε όποιο σημείο αυτά παράγονται.

Σύμφωνα με το νόμο πλαίσιο 4042/2012, η διαλογή στην πηγή καθορίζεται πλέον ως απαραίτητη νομική υποχρέωση τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο.

Αντί τα απορρίμματα να διαχωρίζονται σε κατηγορίες απευθείας στην πηγή και να υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης για κάθε κατηγορία, το σημερινό μοντέλο που ακολουθείται καθολικά στο Δήμο Ευρώτα είναι αυτό του μπλε κάδου όπου όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά αναμιγνύονται μεταξύ τους και συλλέγονται από απορριματοφορο με μύλο . Αυτό συνεπάγεται τη σπατάλη μεγάλων ποσών για την κατασκευή υποδομών για τον επαναδιαχωρισμό τους ( ΚΔΑΥ), για να μπορέσουμε τελικά να τα ανακυκλώσουμε. Επιπλέον αγοράζουν πράσινους κάδους που προορίζονται για σύμμεικτα ενώ πρέπει η ανακύκλωση να γίνει στο 30 τοίς εκατό και ήδη τρέχει το τέλος ταφής....

Κάθε Δήμος βάσει Ν 4819/2021 ( αυτό πρέπει να γίνει χθες στον Δήμο Ευρώτα) υποχρεούται σε ξεχωριστή συλλογή σε αλουμίνιο, πλαστικά μπουκάλια PET, γυαλί και μπαταρίες. Επιπλέον πρέπει να γίνει κατασκευή συνοικιακών και κεντρικών, μεγάλης κλίμακας, πράσινων σημείων (δεν αξιοποιήθηκε το πρόγραμμα Α. Τρίτσης) όπου θα μπορούν να μεταφερθούν πολλά είδη υλικών όπως λάστιχα αυτοκινήτων, ξύλα, μπαταρίες αυτοκινήτων, Φ/Β πλαίσια, κ.α. Έχουμε ζητήσει εγγράφως από την δημοτική αρχή πριν ένα περίπου χρόνο να προχωρήσει στα ανωτέρω. Αντί πράξεων ούτε απάντηση δεν έδωσε, αλλά μας λέει ότι απασχολούμε τις υπηρεσίες.....

Ομοίως για τα οργανικά απόβλητα κουζίνας πρέπει ο Δήμος να χορηγεί δωρεάν εξοπλισμό κομποστοποίησης.

Η πιλοτική εφαρμογή του άνω μοντέλου αποκομιδής πρέπει να περιλαμβάνει τα μεγάλα χωριά, και προοδευτικά σε όλα, με ταυτόχρονη συστηματική ενημέρωση των εμπλεκόμενων πολιτών και των παιδιών, στα σχολεία για τον ορθό τρόπο «διαλογής στην πηγή» μέσω επιτόπιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε κάθε γειτονιά , σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο με ενημερωτικά φυλλάδια, με χορήγηση σακουλών και εξοπλισμού κομποστοποίησης.

Αυτονόητα είναι η μείωση των τελών από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας για όσους ανταποκρίνονται. Για την αποκομιδή των σακουλών αλλά και των άχρηστων αντικειμένων που φέρουν τη σχετική αυτοκόλλητη σήμανση, απαιτούνται μικρά ευέλικτα ημιφορτηγά. Ωστόσο με το Πρόγραμμα Φιλόδημος όμως η δημοτική αρχή αγόρασε απορριματοφόρο για σύμμεικτα!

Επιθυμούμε και οραματιζόμαστε σε αυτή την υπόθεση ο Δήμος Ευρώτα να γίνει πρωτοπόρος».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις