ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Στην ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ, όπου η καλλιέργεια του βιολογικού προϊόντος έχει φθάσει το 40% της συνολικής ελαιοκαλλιέργειας, ο πρόεδρος, Γιώργος Κόκκινος, δηλώνει: «Είναι γεγονός ότι το μεσσηνιακό βιολογικό ελαιόλαδο πάει καλύτερα από το συμβατικό στις εξαγωγές. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει μέσα από τη δραστηριότητα των συνεταιρισμών ή των μεμονωμένων ιδιωτών».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική του βιολογικού ελαιολάδου, ο Γιώργος Κόκκινος επισημαίνει ότι «με τη νέα ΚΑΠ στην ουσία αρκετοί παραγωγοί κατευθύνονται προς τη βιολογική γεωργία. Με δεδομένη την ενίσχυση με 50 ευρώ στον παραγωγό χωρίς να μπουν στη λογική του Πρασινίσματος, είναι φυσιολογικό να αυξηθούν οι βιοκαλλιεργητές. Αυτό σημαίνει αύξηση των ποσοτήτων του βιολογικού ελαιολάδου και της ανάγκης για προωθητικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εξαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η διαφορά στις τιμές μεταξύ βιολογικού ελαιολάδου και συμβατικού ήταν ελάχιστη, αφού η τιμή του συμβατικού έφτασε πολύ ψηλά και έτσι η διαφορά ήταν στα 20-40 λεπτά. Η ανώτερη τιμή στη διαφορά ήταν από 1,20 έως 1,40».

Αναφερόμενος στη μετάβαση από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια, ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι «πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, αφού αλλάζουν πολλά δεδομένα στον τρόπο καλλιέργειας, αλλά μέσα από την τεχνική υποστήριξη τόσο των υπηρεσιών όσο και της ομάδας παραγωγών, τα προβλήματα λύνονται με περισσότερη ευκολία».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του ελαιoλάδου στην εσωτερική αγορά, υποστηρίζει ότι «τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα, αφού από τη μία μεριά υπάρχουν οι αυστηροί όροι των σούπερ μάρκετ και από την άλλη υπάρχει και ο τενεκές ακόμα».

Όσον αφορά την τάση για τυποποίηση του ελαιολάδου, ο ίδιος αναφέρει ότι «η αύξηση του ενδιαφέροντος έχει παγώσει λόγω της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις