ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σαφή και φιλική προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η αναφορά του Παναγιώτη Νίκα, απερχόμενου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου της ΝΔ. «Η Πολιτική Άνοιξη λειτουργεί στην Πελοπόννησο σε υβριδική μορφή». Με αναφορές στο 1993 και 1996 (Πολιτική Άνοιξη - Πτώση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) ο Παναγιώτης Νίκας σφράγισε τον πολιτικό του λόγο στη συνέντευξη τύπου για την οποία που έδωσε αφορμή η απονομή του χρίσματος της ΝΔ στον Δημήτρη Πτωχό. Οι αναφορές του είναι βέβαιον ότι θα προβληματίσουν τόσο τους πολίτες της Πελοποννήσου όσο και τα στελέχη της ΝΔ που δεν υπηρετούν συστήματα.

Είχα συμφωνήσει με τον Μητσοτάκη για «το τέλος εποχής»

Σε μια αναδρομή στα γεγονότα ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι ένα χρόνο πριν είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε ζητήσει αλλαγή του επικεφαλής της Παράταξης για τις εκλογές του 2023. Είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση και είχε εξηγήσει πως επέρχεται, γι αυτόν, το τέλος εποχής.

Το σύστημα Σαμαρά ελέγχει τα πάντα

Ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στο σύστημα Σαμαρά το οποίο του άσκησε αφόρητη πίεση για το ποιοι θα τοποθετηθούν αντιπεριφερειάρχες. Σημείωσε μάλιστα ότι σε σημαντικά έργα δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, όπως το φυσικό αέριο, όπου αυτός επέλεξε το δημόσιο συμφέρον, την ανάδειξη του Παναρκαδικού Νοσοκομείου σε κέντρο αναφοράς, κ.α. «Δέχθηκα μεγάλη πίεση σε συνάντηση στην Κηφισιά. Τους είπα «φεύγω, ησυχάστε… αλλά τίποτα… Μάθαινα στη συνέχεια ανεπίσημα για επιλογή του Βλάση (τον τιμώ τον βουλευτή). Εξελισσόταν ένας μηχανισμός φθοράς και διάλυσης της παράταξης. Διάβαζα πολλά ώσπου ξαφνικά κάποιος «τράβηξε το καλώδιο από την πρίζα» και φάνηκε ο λαγός… Τη μεγάλη πίεση δεν την αισθάνθηκα από τον Τατούλη και την αντιπολίτευση…» κι εννοεί ότι την δέχθηκε από το σύστημα Σαμαρά.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Έχουμε υβριδική λειτουργία της Πολιτικής Άνοιξης. Θέλεις να γίνεις διοικητής σε Νοσοκομείο, να πάρεις κάποια δημόσια θέση, θέλεις να γίνεις δήμαρχος, πρέπει να λες ευχαριστώ και να πάρεις την έγκριση του συστήματος». «Αν θες ρουσφέτια» πρέπει να υποταχθείς στο σύστημα, είπε ο Παναγιώτης Νίκας.

Αναφέρθηκε σε ισορροπίες που αυτός δεν τήρησε, που δεν γνωρίζει αλλά σημείωσε με νόημα. «Οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται τι έγινε πριν από 30 χρόνια, το 1993 αλλά και το 1996».

Τι θα γίνει τώρα

«Δεν ελέγχομαι, Δεν υπακούω» είπε με έμφαση και ξεκαθάρισε το τι θα γίνει απ εδώ και πέρα. «Οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν και να πάνε όπου θέλουν. Θα τους στηρίξω ακόμα και αν είναι σε άλλες παρατάξεις ιδεολογικά. Θα μπορούσε να κατέβει ανεξάρτητος συνδυασμός. Αυτό δεν το κάνω. Δεν κάνω αυτό που κατηγορώ. Έχω τη δύναμη να στήσω 5 φορές τα άτομα που είναι αναγκαία…»

Αναφέρθηκε και στην στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου τους μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση της θητείας του. Η ουδετερότητα της Περιφέρειας μέχρι το τέλος της θητείας Νίκα είναι δεδομένη. «Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα της Περιφέρειας για άλλον σκοπό» είπε προεξοφλώντας ότι όποιος το πράξει θα αντιμετωπίσει τα δέοντα και θα χάσει τη θέση του.

Παρακοιμώμενος και άσχετος ο Πτωχός

«Ήξερα ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου πάνω στις εθνικές εκλογές δεν είχε τύχη. Εμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη θα έμπαιναν στο περιθώριο. Το χρίσμα δόθηκε» είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Πτωχού τον χαρακτήρισε παρακοιμώμενο του Αντώνη Σαμάρα, άνθρωπο χωρίς αυτοδιοικητική εμπειρία που δεν έχει εκλεγεί ούτε κοινοτικός σύμβουλος, χωρίς ξεκαθαρισμένη αρμοδιότητα όσο υπηρετούσε στο Μαξίμου και υποδεέστερο των κ.κ. Λαμπρόπουλου, Βερούτη, Σκατζού, κ.α. στους οποίους θα τεθεί επικεφαλής.

Έκλεισε αναφερόμενος σε «συκοφαντία, ίντριγκα, διαβολή, άρνηση» από το συγκεκριμένο σύστημα που του δημιουργούν θλίψη. «Πικραίνεται αυτός που τον διώχνει ο λαός. Είμαι υπερήφανος και είμαι τυχερός που όσες φορές εκτέθηκα ο λαός με τίμησε και με εμπιστεύθηκε, χωρίς να έχω ενδιάμεσους. Παράπονο και πικρία έχω για το σύστημα που επικρατεί… Τι να πρωτοθυμηθώ…» είπε. «Με το αντιπλημμυρικό Καλαμάτας επέμεναν να διαλύσουν την πόλη ενώ είχα πανεπιστημιακή άποψη ότι δεν χρειάζεται. Αγόρασε η περιφέρεια Πελοποννήσου ασθενοφόρα ΕΚΑΒ και τα έδωσαν στην Πάτρα… Εκατό τέτοιες περιπτώσεις έχω να πω…»

Ζήτησε την ησυχία του

«Θέλω να με αφήσουν ήσυχο. Δεν θα ανακατευτώ πουθενά. Δεν θέλω νεκρολογίες, πόσο καλός ήμουν κ.λ.π. από ανθρώπους που δεν έχουν προσφέρει τίποτα». Ο Παναγιώτης Νίκας έκλεισε με ρήση του εθνάρχη Καραμανλή: «Είναι κακό αν χάσουμε κάποιες εκλογές. Είναι μεγάλο κακό αν καταστρέψουμε τον αξιακό μας κώδικα». Δήλωση με νόημα που σημαίνει ότι ο σκοπός της νίκης στις εκλογές δεν αγιάζει τα μέσα ειδικά όταν μπορεί την ίδια στιγμή αξίες και αρχές της Παράταξης να καταστρέφονται.

Αποχώρησε καταχειροκροτούμενος από στελέχη της Περιφέρειας και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις