ΛΟΥΤΡΑΚΙ. Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων στο Λουτράκι με τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Καλλιθέα να μαίνεται ανεξέλεγκτη και τους κατοίκους μαζί με τους πυροσβέστες να ετοιμάζονται να περάσουν μια δύσκολη νύχτα...

Η αλλαγή της φοράς των ανέμων οδηγεί τη φωτιά προς το Καλαμάκι και την περιοχή γύρω από τα διόδια, ενώ εκκενώθηκε ο Αγιος Κωνσταντίνος και σπίτια σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Επίσης όπως γράφει το loutraki365 έχουν καεί σπίτια και στον οικισμό Ειρήνη.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καλαμάκι καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της περιοχής.

Οι κάτοικοι δίνουν αγωνιώδεις προσπάθειες με την Πυροσβεστική προκειμένου να μην αφήσουν τις φλόγες να περάσουν από την εθνική οδό στην παλαιά εθνική οδό και από εκεί στον οικισμό.

Λόγω της φωτιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία τόσο στην παλιά όσο και στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από τον κόμβο των Αγ. Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου και στα δύο ρεύματα. Ωστόσο, προ ολίγου η κυκλοφορία άνοιξε και στην παλιά και τη νέα εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δυο ρεύματα.

Οι καπνοί στην περιοχή έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών Καλλιθέα, Πευκιάς και Ειρήνη, ενώ μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης εκκενώθηκε και ο Αγ. Κωνσταντίνος και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις όπου φιλοξενούνται 800 παιδιά. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο κλειστό γυμναστήριο του Λουτρακίου.

Στο "Αλεξάνδρειο" συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου "Ελπίς", έπειτα από την εντολή εκκένωσης που δόθηκε, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Καλλιθέα.

Η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς τον Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές. Οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Επί τόπου βρίσκονται 135 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στην περιοχή επιχειρούν ακόμη 44 αστυνομικοί με 20 οχήματα. Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, δύο προωθητές γαιών καθώς και μια ομάδα "Δευκαλίων" 11 ατόμων.

Σε ετοιμότητα πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη

Σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί πλωτά του λιμενικού σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών εφόσον απαιτηθεί. στην περιοχή του Κουβαρά και στο Λουτράκι

Όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα έξι πλωτά του λιμενικού, δύο επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ένα ιδιωτικό ταχύπλοο, ένα αλιευτικό και ένα ρυμουλκό βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Φώκαιας. Επίσης τρία αλιευτικά ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στη Βουλιαγμένη και ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος στο Φλοίσβο.

Σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση έχουν τεθεί επίσης πέντε πλωτά του λιμενικού στα Ίσθμια προς παροχή συνδρομής αν χρειαστεί στην περιοχή του Λουτρακίου.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο - Σε εφαρμογή το "Σχέδιο Δευκαλίων"

Με εναέρια μέσα και την ομάδα "Δευκαλίωνα" συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγτη στο Λουτράκι...

Σύμφωνα με το σχέδιο, ειδικά τμήματα των Ένοπλων Δυνάμεων συμπράττουν με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και ήδη έχουν σταλεί ομάδες στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, για το μέτωπο του Λουτρακίου, διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, δύο προωθητές γαιών καθώς και μια ομάδα "Δευκαλίων" έντεκα ατόμων.

Λουτράκι: Ζημιές σε σπίτια, έχουν καεί ελαιόδεντρα και πεύκα

"Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους", ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όπως προσέθεσε, "στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας".

Γ. Γκιώνης: Πολύ μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς

Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, η φωτιά αναπτύσσεται με κατεύθυνση νότια και βορειοανατολικά της πόλης του Λουτρακίου.

Έκτακτη διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το korinthostv.gr, λόγω της φωτιάς, σημειώθηκε έκτακτη διακοπή ρεύματος στην περιοχή της Καλλιθέας, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία των μηχανημάτων των τριών γεωτρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του δικτύου ύδρευσης.

Λόγω της εξέλιξης, απευθύνονται εκκλήσεις στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού τις επόμενες ώρες.

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Λουτράκι, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν προσφέρουν ξενοδοχεία στο κέντρο του Λουτρακίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν καεί σπίτια στον οικισμό Ειρήνη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • 2744026260
  • 2744022313

Η πρόγνωση του METEO για τους ανέμους στα μέτωπα

Σταδιακή εξασθένηση παρουσιάζουν οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Κορινθίας, και Βοιωτίας σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η μέση ένταση των ανέμων στις 6 μ.μ. φτάνει τα 4-5 Μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας.

Για το διάστημα 6-8 μ.μ. το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπει μικρή περαιτέρω πτώση της έντασης των ανέμων. Οι ριπές ανέμων από βόρειες διευθύνσεις στην περιοχή της Νότιας Αττικής στη μεγάλη πυρκαγιά του Κουβαρά προβλέπονται να μην ξεπεράσουν τα 60 km/h, ενώ αρκετά πιο ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στις πυρκαγιές της Κορινθίας στο Λουτράκι και της Βοιωτίας στο Καπαρέλλι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις