ΑΡΚΑΔΙΑ. Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών δημιουργεί πλέον αδιέξοδα Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η καλλιέργεια των λαχανικών στην Αρκαδία τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα προβλήματα που δημιούργησε φέτος η έλλειψη νερού και εργατικών χεριών δεν άφησαν κανένα περιθώριο ανάκαμψης. Ο Γιώργος Καπόγιαννης, γεωπόνος και παραγωγός, αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας, εξηγεί στο ypaithros.gr, ότι «έχει πάρει τον κατήφορο και οι χρονοβόρες διαδικασίες δημιουργούν προβλήματα αντί να τα λύνουν, με αποτέλεσμα φέτος να μην υπάρχει ούτε νερό, ούτε εργατικά χέρια και οι ποσότητες να έχουν μειωθεί κατά 30%-40%».

«Η χρονιά εξελίχθηκε ομαλά και η αγορά δείχνει ενδιαφέρον, αφού υπάρχει μειωμένη παραγωγή. Οι τιμές για το μαρούλι είναι από 0,35 έως 0,50 ευρώ, όπως και για τις λόλες, ενώ το iceberg το τεμάχιο πάει πάνω από 0,40 ευρώ και το κιλό στη χονδρική πάνω από 1,20, ενώ τα αντίδια πάνω από 0,80 ευρώ», αναφέρει ο ίδιος. Οι τιμές αυτές θεωρούνται καλύτερες από την προηγούμενη χρονιά και οι αυξήσεις φτάνουν το 20% περίπου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες ανάκαμψης, ο κ. Καπόγιαννης υπογραμμίζει ότι είναι ανέφικτη, καθώς δεν υπάρχουν εργάτες για συγκομιδή και το μεροκάματο πάει από 35 ευρώ έως 50 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του γεωπόνου και παραγωγού Κώστα Μαλλίρη. Όπως αναφέρει στο ypaithros.gr, «μέχρι στιγμής, το μαρούλι έχει καλή πορεία, αφού έχει ζήτηση στην αγορά και η τιμή ανά κιλό διαμορφώνεται από 1,20 έως 1,40 ευρώ. Η καλλιέργεια από εδώ και πέρα θα καθηλωθεί και θα συρρικνωθεί, αφού είναι αδύνατον να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών χεριών».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις